Yüzümuzün Akıyla : Ποιό μήνυμα στέλνει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής;

29 Ιανουαρίου 202420:55

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στην δημόσια διπλωματία των ε/τ σχέσεων το διττό μήνυμα που δημοσιοποίησε δια των μκδ το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και αποτελείται από δύο μέρη:

  • 1. την μετονομασία του λογαριασμού στα μκδ από “Προξενείο ΤΔ στη Κομοτηνή” σε ” Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ”
  • 2α. τον ιδιωματισμό Yüzümuzün Akıyla που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και είναι κι από τις αγαπημένες του Ρ.Τ. Ερντογάν, και συνδέεται με τα 100 χρόνια παρουσίας του Προξενείου στην Κομοτηνή.
    2β. την αναφορά στον Firuz Kesim, τον πρώτο πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο οποίος με την διπλωματική του αυθάδεια συνέβαλε τα μέγιστα στην υπόθεση των των αποκαλούμενων “παλαιομουσουλμάνων” και ζήτησε την απέλασή τους. Πρόκειται για μία πτυχή των ε/τ σχέσεων που πρέπει ιδιαιτέρως να μελετηθεί με αναγωγές στην σημερινή πραγματικότητα.

Ως προς την τελευταία μας επισήμανση, η φράση που χρησιμοποιεί το Προξενείο ( Εκπροσωπούμε την Τουρκία με τον ίδιο ενθουσιασμό και υπερηφάνεια όπως αρχίσαμε 100 χρόνια πριν ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος πρόξενος) αντίκειται στην διπλωματική πρακτική των διπλωματικών και προξενικών (κυρίως) σχέσεων, καθώς δεν γίνεται αναφορά στις διμερείς σχέσεις, στην φιλία των δύο λαών και στην εμβάθυνσή τους. Αντιθέτως, αναδύεται μία μονομερής και “αυτάρκης” δομή που επιβάλλει την δική της ατζέντα σε επιμέρους ζητήματα.

Η μεθοδολογική αναλυτική προσέγγιση θέτει ορισμένα -επιπρόσθετα- αφετηριακά ερωτήματα που σχετίζονται

  • α)με την χρονική στιγμή εκπομπής του μηνύματος (θετική ατζέντα ε/τ σχέσεων)
  • β)με την χρονική σύμπτωση των 100 ετών της ΤΔ ώστε να δημιουργηθούν οι συνειρμοί της “Τουρκίας στην Κομοτηνή”, δηλ. των παρεμβάσεων της γείτονος στην Ελληνική Επικράτεια. Ανάλογες αναφορές έχουμε και σε προπαγανδιστικά μηνύματα της γείτονος.
  • γ)με την 36η επέτειο των γεγονότων της 29/1
  • δ)την λογική αποτροπής και απειλής που εκπέμπει το μήνυμα (είμαστε εδώ 100 χρόνια μην τολμήσεις να μας πειράξεις)
  • ε)την αυτόνομη παρουσία του Προξενείου που φαίνεται ότι λειτουργεί υπό την επιρροή της παρακρατικής μιλιταριστικής σέκτας που κινείται στα πλαίσια του που επιβάλλει ο τουρκικός εθνικός όρκος (τουρκικά: Mîsâk-ı Millî ή Millî Misak) και απαιτεί επιπλέον ισχύ και χρήματα από το (παρα)ερντογανικό καθεστώς.
  • στ)την καταδίωξη των “αποστατών” και των “προδοτών” όπως είχε πράξει με τον Μουσταφά Σαμπρή Εφέντη (Sabri Efendi, Mustafa (1869–1954) ο πρώτος Τούρκος Πρόξενος

Αντί επιλόγου, να υπενθυμίσουμε ότι λίγες ώρες μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε προκλητικές δηλώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στη Σμύρνη πριν 100 χρόνια”.

 

Αρθρογράφος