Λεπτομέρειες από μία συζήτηση, ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αξιωματούχους του ΔΝΤ που διαχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, δημοσιεύει το WikiLeaks.
Η συζήτηση, σύμφωνα με τον οργανισμό, δείχνει ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται, σύμφωνα με το WikiLeaks, για τα όσα ειπώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη στις 19 Μαρτίου, μεταξύ Βελκουλέσκου, Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα και σε αυτή, μεταξύ άλλων σοβαρών ζητημάτων, εκφράζεται και η διστακτικότητα των στελεχών του Ταμείου για επιστροφή στην Αθήνα- που είναι προγραμματισμένη για σήμερα- προκειμένου να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ακόμη, είναι ξεκάθαρο από τα λεγόμενά ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτηση λήψης μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ και φαίνεται ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.
Ομως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Το δημοψήφισμα, αναφέρουν, θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.
«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει, ενώ συνεχίζει «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».
Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».
Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».
Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.
Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.
Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.
Δείτε όλο το αποκαλυπτικό έγγραφο του WikiLeaks ΕΔΩ
Διαβάστε μέρος του διαλόγου, όπως τον δημοσίευσε το mignatiou.com
Πoλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.
Πoλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βέβαιη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι ‘αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να … έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι … δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο …
Πoλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να … Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι ‘αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές – εάν οι αρχές το θέλουν.
Πoλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.
Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … χαχα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω … Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.
Πoλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.
Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστρέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.
Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά….
Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει …
Πoλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.
Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι ‘αυτό πρέπει να το βγάλουμε – συμφωνώ μαζί σου – όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.
Πoλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;
Πoλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους – αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως η Επιτροπή, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους.
Πoλ Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό αυτό δεν είναι … σίγουρα θα πρέπει να αποδεχτούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν πας έξω και τους πεις για αυτό το έτος, για παράδειγμα, ότι θα καταλήξουν με αυτό που λες, έλλειμμα 0,5% ή 1% ή κάτι τέτοιο;
Ντέλια Βελκουλέσκου:… Έλλειμμα 0,5% ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.
Πoλ Τόμσεν: Εντάξει, ας πούμε έλλειμμα 0,5% και η Επιτροπή πει ότι θα καταλήξουν με μηδέν ή 0,25% ή οτιδήποτε άλλο έχουν …
Ντέλια Βελκουλέσκου:… Πλεόνασμα 0,5 …
Πoλ Τόμσεν: Ναι … τότε δεν έχετε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή ζητούν χρηματοδότηση για κάτι που λέτε πως δεν πρόκειται να συμβεί.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι …
Πoλ Τόμσεν: Έτσι, το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και δεν προκύπτει ελάφρυνση του χρέους … Ούτε προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, επειδή δεν είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Αυτό είναι το όλο θέμα. Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο και, στη συνέχεια, να έχουν κάτι που να ελπίζουν ότι θα υπεραποδώσει (overperform). Αλλά ακόμη αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να καταβάλουν δόση Σωστά; Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αυτό είναι σωστό.
Πoλ Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ έχει συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη για τις 30 Μαρτίου.
Πoλ Τόμσεν: Τηλεδιάσκεψη με ποιον;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι είναι μια τηλεδιάσκεψη του EWG. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα .. σχετικά με την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
Πoλ Τόμσεν: Θέλω να πω .. αυτός δεν θα το … αυτός μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει , αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.
Πηγή : iefimerida.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;