Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Το πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα στη Θράκη

27 Νοεμβρίου 202106:10

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, που συνεδρίασε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στη Βουλή, είπε πως το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής που εγκρίθηκε μόνο από τη ΝΔ είναι πίσω από τις μεγάλες ανάγκες της Θράκης και τις προσδοκίες των ανθρώπων της. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατάθεσε δικό του σχέδιο πορίσματος για την Ανάπτυξη της Θράκης, πόρισμα που όπως είπε μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα για τους κατοίκους  της Θράκης και να συμβάλει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στην περιοχή.

Ο βουλευτής τόνισε πως με ευθύνη της πλειοψηφίας στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή δεν κυριάρχησε ανάλογο πνεύμα και κλίμα συναίνεσης όπως αυτό της εποχής του πορίσματος του 1992. Η ΝΔ έκανε την επιλογή να καταθέσει ένα πόρισμα που βασίζεται στις δικές της στενά ιδεολογικές και κομματικές αναφορές, στις οποίες δε μπορούσε να υπάρξει κοινός τόπος από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γι’ αυτό και κατατεθήκαν τέσσερα διαφορετικά πορίσματα. Αν η κυβέρνηση ήθελε και επιδίωξε κάτι τέτοιο δεν υπήρχε λόγος να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής.

Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρόταση για την ανάπτυξη της Θράκης που  αναδείξαμε στη Διακομματική Επιτροπή της Θράκης θα την καταθέσουμε για δημόσια διαβούλευση σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής και βέβαια σε μια μεγάλη συζήτηση με όλους τους πολίτες της περιοχής.

Παρατίθεται η ομιλία

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπή αναφέρθηκα στις συγκεκριμένες ενστάσεις μας για το Πόρισμα που έχει καταθέσει η Πλειοψηφία της επιτροπής. Σήμερα όμως νομίζω είμαστε σε μια άλλη πραγματικότητα. Υπάρχει το δικό μας Πόρισμα που υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να καταθέσουμε. Πόρισμα που κατά τη γνώμη μου μπορεί να αναζωογονήσει την ελπίδα των ανθρώπων στην περιοχή και να συμβάλει σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες στην περιοχή.

Επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται διαρκώς συσχέτιση και αναφορά στην πρώτη Διακομματική για την Θράκη το 1992, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εκείνο το Πόρισμα ανταποκρινόταν σε μια κοινωνική δυναμική εκείνης της περιόδου.

Οι γενικές αναφορές, οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της Θράκης που εμπεριείχε, που είχε υιοθετήσει εκείνο το Πόρισμα, δεν είχαν σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και ιδεολογικό πρόσημο. Βεβαίως οι μετέπειτα κυβερνήσεις προσδιόρισαν το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών για δεκαετίες, που μπορεί να έδωσαν πρόσκαιρα κάποια δυναμική ανάπτυξης. Έδειξαν όμως τα όριά τους και οδήγησαν στη περίοδο της οικονομικής κρίσης στα σημερινά σκληρά αδιέξοδα.

Αυτή την αδυναμία, την αποτυχία θα έλεγα των ασκούμενων πολιτικών αδυνατεί κατά τη γνώμη μου να αναγνωρίσει το πόρισμα της Πλειοψηφίας της ΝΔ.  Επιμένει με προσεκτικές μεν διατυπώσεις, αλλά ουσιαστικά στη συνέχιση και ενίσχυση των ίδιων πολιτικών.

Θα ήθελα να σημειώσω κάτι ακόμα για το πρώτο Πόρισμα Τσουδερού το 1992. Ενώ οι αναφορές για τα θεσμικά της εποχής εκείνης ήταν πολύ πιο περιορισμένες, εντούτοις το κλίμα συναίνεσης που δημιουργήθηκε, έδωσε δυναμική για να προχωρήσουν δημοκρατικές αλλαγές για να μπορούν σήμερα όσοι καλόπιστα μιλούν να αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Θράκη, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανάγκη συνέχισης των δημοκρατικών τομών που είναι αναγκαίες.

Φοβάμαι κύριοι της πλειοψηφίας ότι δεν είστε έτοιμοι για ανάλογες με την περίοδο του 1992 συναινέσεις, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την αναίρεση ουσιαστικά της επιτροπής των θεσμικών θεμάτων.

Η ανησυχία μου και ως Θρακιώτης Βουλευτής είναι ότι στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή δεν κυριάρχησε ανάλογο πνεύμα και κλίμα συναίνεσης όπως αυτό της εποχής του Πορίσματος του 1992.

Όσο κι αν ισχυρίζεστε ότι αφήσατε τις κομματικές ή τις ιδεολογικές αναφορές σας πριν το Νέστο υπονοώντας ότι κάποιοι άλλοι τις κρατούν, γιατί δεν κατανοούν την εθνική διάσταση των θεμάτων της Θράκης, μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν δείξαμε εμείς τέτοια δείγματα στη διάρκεια της Επιτροπής, ούτε δώσαμε σε κανέναν δικαίωμα με τη στάση μας για τέτοιους ισχυρισμούς.

Δεν είμαστε εμείς που καταθέσαμε ένα σχέδιο με σαφή ιδεολογικό ξεκάθαρο πρόσημο με συγκεκριμένες στοχεύσεις και δεσμεύσεις για αξιοποίηση κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής. Εσείς δεν πήρατε αποστάσεις ακόμα και από τα εξορυκτικά συμφέροντα του χρυσού. Ενώ ανοίξατε θέματα όπως αυτά των ειδικών οικονομικών ζωνών που πρωτίστως θα πλήξουν την εργασία, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι αποδεκτό και μάλιστα κοινό πόρισμα με σαφή ιδεολογικό πρόσημο που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για ένα κοινό πόρισμα θα περιοριζόσασταν στην ανάδειξη των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή. Έστω με κάποιες γενικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς, ώστε η όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει μια προοδευτική κυβέρνηση να σχεδιάσει τις ασκούμενες πολιτικές βάζοντας το δικό της πολιτικό κοινωνικό πρόσημο και ποια συμφέροντα θέλει να εκπροσωπήσει και να υπηρετήσει.

Είχαμε την ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έστω στα θεσμικά να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα συμπτώσεων ανάλογων του κλίματος συναίνεσης του πορίσματος της Διακομματικής του 1992, που θα δημιουργούσε δυναμική για τις αναγκαίες δημοκρατικές τομές, που μπορεί να μην κυριαρχούν στη ζωή των συνανθρώπων μας στην περιοχή, αποτελούν όμως δημοκρατικά ελλείμματα. Κυρίως όμως κύριοι μια τέτοια ενιαία θα έλεγα εθνική στάση, δεν θα επέτρεπαν τη συστηματική αξιοποίηση τέτοιων θεμάτων από την πλευρά της γείτονος, θεμάτων που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειες από την πλευρά μας, αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό σας, που εκδηλώθηκαν με μια άδικη επίθεση σε βάρος του αντιπροέδρου της Επιτροπής του Γιώργου Κατρούγκαλου, εκτός βέβαια της Επιτροπής, δεν επέτρεψαν να υπάρξει μέχρι το τέλος η αναγκαία συναίνεση που αρχικά επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόρισμα για τα θεσμικά που κατατέθηκε στο Προεδρείο.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να πιστεύω μιλώντας για τη δική μας πλευρά και για εμένα προσωπικά ότι κάναμε το χρέος μας στη Διακομματική Επιτροπή. Σωστά επιλέξαμε να συμμετέχουμε παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν από την αρχή ότι η πρόταση για συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής που κατατέθηκε ήταν ενταγμένη περισσότερο στο αφήγημα «η Θράκη άντεξε» και λιγότερο για να ανταποκριθεί στις πραγματικά μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες και τα προβλήματα της Θράκης. Ανάγκες που εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και διεκδικούμενο από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Αρθρογράφος