Το τσεκ απ του μικρού μαθητή

8 Σεπτεμβρίου 201607:00

Το φθινόπωρο αποτελεί μια καινούργια αρχή για τα παιδιά, μετά την χαλάρωση και την ξενοιασιά των καλοκαιρινών διακοπών. Το σχολείο και οι καθημερινές υποχρεώσεις επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και τα ίδια πρέπει να είναι γερά και δυνατά για να αντεπεξέλθουν πλήρως.

Από την άλλη, οι γονείς, επιβάλλεται να επανέλθουν και αυτοί στους καθημερινούς τους ρυθμούς, οργανώνοντας με λεπτομέρεια τόσο το πρόγραμμα των παιδιών τους, όσο την επιστροφή στην επαγγελματική τους δραστηριότητα και την λειτουργία του νοικοκυριού. Το φορτίο είναι μεγάλο και ο χρόνος περιορισμένος και γι’ αυτό το λόγο, η επίσκεψη στον παιδίατρο φαντάζει περιττή πολυτέλεια… Άλλωστε, τι μπορεί να έχει πάθει το παιδάκι σας, αναρωτιέστε, ύστερα από δύο μήνες ξεκούρασης και παιχνιδιού; Το πιθανότερο είναι, όντως, το παιδί σας να είναι υγιέστατο. Παρόλα αυτά, για να σιγουρευτείτε ότι όλα οδεύουν κατ’ ευχήν, είναι απαραίτητο το τσεκ απ, δηλαδή ο ιατρικός έλεγχος από τον παιδίατρο.

Κατά την εξέταση, διενεργείται έλεγχος τόσο της ανάπτυξης και της εμβολιαστικής κάλυψης όσο και της συναισθηματικής και διανοητικής ανάπτυξης του παιδιού σας. Αντιλαμβάνεστε, ότι, μόνο από κοντά, έπειτα από μία ενδελεχή εξέταση και συζήτηση μαζί σας, ο παιδίατρος θα μπορέσει να αξιολογήσει τις παραπάνω παραμέτρους και να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του μικρού σας.

Ας δούμε όμως με λεπτομέρεια ποιες είναι οι παράμετροι που συνήθως αξιολογούνται στο ετήσιο τσεκ απ:

· Σωματομετρικός έλεγχος. Ο παιδίατρος θα ζυγίσει και θα μετρήσει το παιδί σε ύψος για να διαπιστώσει αν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Επίσης, μια παράμετρος χρήσιμη για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος αξιολογεί αν το παιδί είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια, υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Στην περίπτωση που το παιδάκι σας έχει κάποια κιλά παραπάνω, αρχικά, θα γίνει σύσταση για το κατάλληλο καθημερινό διαιτολόγιο και πιθανόν για ενδοκρινολογικό έλεγχο.

· Στάση του σώματος. Η απότομη αύξηση του ύψους σε συνδυασμό με την μεγάλου μεγέθους σχολική τσάντα, επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική στάση του παιδιού, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εκδήλωση σκολίωσης, ιδιαίτερα στα παιδιά κοντά στην εφηβεία.

· Κλινική εξέταση. Συμπεριλαμβάνεται η ενδελεχής εξέταση του σώματος του παιδιού σας από την κορυφή ως τα νύχια! Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονέων εκδηλώνεται όταν ο παιδίατρος τους ανακοινώνει ότι το παιδί τους παρουσιάζει φύσημα στην καρδιά. Λάβετε υπόψη ότι το φύσημα δεν είναι νόσος, αλλά απλά ένας ήχος ο οποίος παράγεται κατά την κυκλοφορία του αίματος στα καρδιακά διαμερίσματα, τα αγγεία και τις βαλβίδες της καρδιάς. Το αθώο φύσημα οφείλει την ονομασία του στο γεγονός, ότι δεν συνδυάζεται με δομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες τις καρδιάς και επομένως, η ύπαρξή του, δεν δικαιολογεί καμία ανησυχία! Το παθολογικό φύσημα, αντιθέτως, συνδυάζεται με δομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες της καρδιάς και γι’αυτό, είναι απαραίτητη η παραπομπή στον ειδικό παιδοκαρδιολόγο.

· Εξετάσεις αίματος/ούρων/μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν την κλινική εξέταση του παιδιάτρου και βοηθούν τον ειδικό να ολοκληρώσει την εικόνα του σχετικά με την γενικότερη κατάσταση υγείας του παιδιού. Ελέγχεται η ποσοτική και ποιοτική παραγωγή των διαφόρων κυττάρων του αίματος, η λειτουργία οργάνων όπως τα νεφρά, το συκώτι , οι μύες, ο μεταβολισμός του ασβεστίου, καθώς και η γενικότερη θρέψη και αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το παιδάκι σας μέσω της τροφής. Γνωρίζοντας, επίσης, το πόσο μπορεί η έλλειψη σιδήρου να επηρεάσει την σχολική απόδοση του μικρού σας, είναι σημαντικό να διενεργηθεί έλεγχος και των τιμών της φερριτίνης, οι οποίες εκφράζουν τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό. Εν τέλει, σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας, επιβάλλεται ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος σε συνδυασμό με στοχευμένες διατροφικές συμβουλές.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι για την εξέταση ρουτίνας του παιδιού, οργανώστε τις σκέψεις σας και προσπαθήστε να ετοιμάσετε ένα μικρό σκιαγράφημα των καθημερινών συνηθειών του. Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να ερωτηθείτε από τον παιδίατρο:

«Τι τρώει το παιδί;» Το μικρό σας πλέον έχει ανοίξει τα φτερά του προς την αυτονομία και είναι σε θέση να φτάσει μόνο του στο περίπτερο ή την καντίνα του σχολείου και να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του όπως επιθυμεί. Για αυτό, σας είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζετε με ακρίβεια, ποσοτικά και ποιοτικά, την διατροφή του. Προσπαθήστε παρόλα αυτά να μάθετε τις συνήθειές του, ρωτώντας και παρατηρώντας το, έτσι ώστε να τις αναφέρετε στον παιδίατρο, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές, ανάλογα με το βάρος και την συνολική σωματική ανάπτυξή του. Μην ξεχνάτε, ότι η απόδοση, αλλά και η καλή ψυχολογική διάθεση του παιδιού κατά τη σχολική περίοδο, εξαρτώνται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τη σωστή διατροφή.

«Πόσες ώρες κοιμάται;» Πολλά μικροπροβλήματα των παιδιών, όπως η υπερβολική ανησυχία, η έλλειψη όρεξης, η αδυναμία, η κακή διάθεση και η μέτρια απόδοση στο σχολείο, μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου. Κάθε παιδί έχει διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τις ώρες που θα κοιμηθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να ξυπνά ξεκούραστο και γεμάτο από ζωντάνια και ενεργητικότητα, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του. Αν παρουσιάζει οποιεσδήποτε διαταραχές κατά την αφύπνιση ή και κατά τον ύπνο (εφιάλτες, διαταραγμένος και ανήσυχος ύπνος κτλ), ο παιδίατρος πρέπει να το γνωρίζει, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα.

«Ποια είναι η σχέση του με το σχολείο;» Ο παιδίατρος πρέπει να γνωρίζει αν το παιδί παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες στο σχολείο, για να μπορέσει να αναζητήσει την πραγματική τους αιτία. Σε πρώτη φάση, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν τα προβλήματα αυτά είναι οργανικής φύσεως ή όχι. Είναι πολύ πιθανόν να σας παραπέμψει σε κάποιους ειδικούς, οι οποίοι θα εξετάσουν την ακοή, την όρασή του, και θα διενεργήσουν με τη σειρά τους τα κατάλληλα τεστ, για να διαπιστώσουν αν το μικρό σας υποφέρει π.χ. από δυσλεξία ή υπερκινητικό σύνδρομο. Μην βλέπετε όμως το ποτήρι μισοάδειο! Τις περισσότερες φορές, οι δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί την πρώτη περίοδο στο σχολείο ξεπερνιούνται με την σταδιακή προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον.

Με την συνεργασία της κας Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου (παιδίατρος)

Πηγή: imommy.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr