Τραγική η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη Κομοτηνή

11 Φεβρουαρίου 202207:14

Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Κομοτηνή παραμένει τραγική, ενώ τα προβλήματα των οικότροφων φοιτητών εντείνονται μέρα με τη μέρα.

Στην Κομοτηνή φοιτούν πάνω από 7.000 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με το ΔΠΘ υπάρχουν μόλις 690 κλίνες για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Δηλαδή, μιλάμε για παροχή στέγης σε ένα ποσοστό της τάξης κάτω από 10% του συνόλου των φοιτητών.

Βέβαια, οι κλίνες αυτές είναι λιγότερες αφού το ΔΠΘ πριν από 1 χρόνο (Δεκέμβρης 2020), μέσα στην καραντίνα, εκδίωξε περίπου 110 οικότροφους από τις μισθωμένες εστίες Ευκτήμων και παρά το αίτημα των φοιτητών, αυτές οι κλίνες δεν έχουν αναπληρωθεί. Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι οικότροφοι υπάρχουν αρκετά δωμάτια στις εστίες της πανεπιστημιούπολης που παραμένουν ακατοίκητα λόγω βλαβών που έχουν προκύψει από την μη συντήρησή τους.

Δεν είναι μόνο αυτά. Όσοι από τους φοιτητές καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο στις εστίες τις Κομοτηνής, οι οποίοι είναι παιδιά οικογενειών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, υποχρεούνται να καταβάλουν εγγύηση κατά την είσοδό τους της τάξης των 200 ευρώ με εκβιασμούς ότι αν δεν τα καταβάλουν άμεσα δεν θα πάρουν κλειδί για το δωμάτιο, ενώ παραμένει ατομική τους υπόθεση η συντήρηση του δωματίου, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα δωμάτια έχουν βλάβες, χρειάζονται βάψιμο λόγο μούχλας, τα παράθυρα μπάζουν αέρα και νερό όταν βρέχει κοκ.

Όταν φτιάξουν το δωμάτιό τους και κατοικήσουν, έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις, που εκθέτουν την ίδια την υγεία των οικότροφων, αφού δεν υπάρχει πόσιμο νερό (κάποιοι ψύκτες που υπάρχουν στους διαδρόμους δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια), το νερό από τις βρύσες λόγω προβλημάτων στις σωληνώσεις βγαίνει καφέ, όπως είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικό βίντεο, με καταγγελίες από φοιτήτριες για εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Ούτε ζεστό νερό δεν εξασφαλίζεται σταθερά και για όλα τα δωμάτια, ακόμη και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις στάζει νερό μες τα δωμάτια λόγω διαρροής από τον πάνω όροφο. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι πάρα πολλά δωμάτια δεν έχουν θέρμανση, είτε λόγω βλάβης και κακοσυντήρησης, είτε λόγο έλλειψης σωμάτων, με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε να αγοράσουν αερόθερμα. Ακόμη και οι διάδρομοι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση αφού υπάρχουν σπασμένα πλακάκια, παράθυρα που μπάζουν, τοίχοι με μούχλα κ.α.

Ιδιαίτερα σε κακοκαιρίες, εντείνεται ο φόβος των οικότροφων, αφού στις εισόδους πολλών κτηρίων δημιουργούνται “λίμνες”, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για τους φοιτητές να τις περάσουν. Εσωτερικά υπάρχουν πολλά σημεία που το νερό μπαίνει στα κτίρια και τα δωμάτια, ενώ και η κατάσταση στην φοιτητική λέσχη πλησίον των εστιών πλημμυρίζει, στάζουν νερά από το ταβάνι.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

– Να συντηρηθούν και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες εστίες και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους, δωρεάν για όλους τους φοιτητές.

– Να δημιουργηθούν νέες εστίες και να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη διασφάλιση της δωρεάν στέγασης και σίτισης του συνόλου των φοιτητών.

– Να μονιμοποιηθεί το προσωπικό στην καθαριότητα και να γίνουν νέες μαζικές προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα στην καθαριότητα, τη φύλαξη και συντήρηση των εστιών.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδης

 

Αρθρογράφος