Άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα ψάρια μπορεί ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ο Dr. Michael Gochfeld, του New Jersey-Robert Wood Johnson Medical School, δήλωσε ότι άνθρωποι που καταναλώνουν σπάνια ψάρι μπορεί να εμφανίσουν οφέλη στην υγεία αν αρχίσουν να αυξάνουν την κατανάλωση. Πρόσθεσε ότι αν καταναλώνει κάποιος ψάρι πολύ συχνά δεν είναι σαφές αν το όφελος συνεχίζεται να αυξάνει (καταναλώνοντας ακόμα περισσότερο).
Αν και η νέα έρευνα εστίασε στο φρέσκο ψάρι, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα είδη ψαριού ή τον τρόπο παρασκευής στις προηγούμενες έρευνες.
Ο Dr. Jie Liang από το Xijing Hospital of Digestive Diseases, στο Xi’an, της Κίνας, που έλαβε μέρος στην έρευνα, σημειώνει ότι οι θερμοκρασίες μαγειρέματος μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο Liang αναφέρθηκε σε πρόσφατες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και ψαριού σε μπάρμπεκιου ή ψημένων σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Για τη νέα έκθεση ο , Liang συνδύασε αποτελέσματα 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2011, που μετρούσαν την κατανάλωση ψαριών και παρακολουθούσαν τη διάγνωση καρκίνου.
Γενικά η τακτική κατανάλωση ψαριού συνδέθηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ή θνησιμότητας από καρκίνο του εντέρου.
Αυτό παρατηρήθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, η πρόσληψη αλκοόλ και κόκκινου κρέατος, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Η προστατευτική επίδραση του ψαριού ήταν πιο ισχυρή στον καρκίνο του ορθού έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Άνθρωποι που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα ψαριού είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο ορθού σε σχέση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη. Αυτό σε σύγκριση με 4% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, που ήταν τόσο μικρό που θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη.
Ο Gochfeld δήλωσε ότι ο καρκίνος του ορθού είναι πιο σπάνιος, επομένως μάλλον θα υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα δεν ερεύνησε γιατί η κατανάλωση ψαριού μπορεί ενδεχομένως να έχει θετική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι το ψάρι είναι υπεύθυνο για το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένους συμμετέχοντες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Medicine.’
Πηγή : iatronet.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;