“Το Κολλέγιο της Ειρήνης” στην Αλεξανδρούπολη!

26 Οκτωβρίου 201807:21

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που ξεφεύγει πολύ από τα όσα συνήθως βλέπουμε και ακούμε στις σχολικές επετειακές γιορτές ο Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο “Το Κολλέγιο” της Αλεξανδρούπολης, τίμησε την ιστορική μνήμη της 28ης Οκτωβρίου 1940 με μία πολυθεματική προσέγγιση τριών ενοτήτων:

Στην πρώτη ενότητα, με τη συμμετοχή των “μικρών” μαθητών, παρουσιάσθηκε κουκλοθέατρο βασισμένο στο θεατρικό «ασπρογάλανο πανί» από το ομώνυμο παραμύθι της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη (του βιβλίου της ίδιας «Ο Αγέρας παίζει φλογέρα»)

Και τότε μέσα από την αφρισμένη θάλασσα βγήκε τ’ ασπρογάλανο πανί κι απλώθηκε σε ουρανό και γη. Κείνη την ώρα ο ήλιος άστραψε, έσκυψε, φίλησε το πανί και το φίλημα του έγινε ένας ολόχρυσος σταυρός.

– Η σημαία μας, είπε η Ελλάδα.

Η σημαία για τα παιδιά της στεριάς, για τα παιδιά της θάλασσας.

Στην δεύτερη ενότητα βιώσαμε την αγωνία των πρώτων ωρών της κήρυξης του πολέμου το 1940 αλλά και των ημερών που ακολούθησαν με την αναπαράσταση των γεγονότων, δρωμένων  και των καταστάσεων που με εντυπωσιακό τρόπο μας παρουσίασαν οι μικρότερες τάξεις του Κολλεγίου (!):

Γυναίκες στο σπίτι…άντρες στο καφενείο …αποχωρισμός στα τρένα…τραγούδι στην ομαδική «πήραμε τ´Αργυρόκαστρο»

      

Τέλος, στην τρίτη ενότητα που αποτέλεσε και την κεντρική εκδήλωση επελέγη η δραματοποίηση της ιστορίας από το παραμύθι της Λενέτας Στράνη « Ο ήλιος κλαίει» εκδόσεις Δωρικός με ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο και την Ειρήνη.

Με πατριωτικό παλμό αλλά και με μηνύματα αγάπης, ειρήνης και ελπίδας, οι μαθητές από τις τάξεις των Προνηπίων και του Νηπιαγωγείου,εξελίχθηκαν σε ένα πρωτότυπο “ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ”!

Στην καινούργια αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ με τη χρήση διαδραστικών μέσων έγινε μία απόπειρα να δοθεί από τους μικρούς κολλεγιόπαιδες ο ορισμός της ειρήνης ενώ εντυπωσιακή ήταν η τελέσφορη προσπάθεια να αποδοθεί η Ειρήνη σε αρκετές ξένες γλώσσες με αφορμή την ιστορία του Λουλουδένιου και της Λουλουδένιας!

Είναι η ιστορία δύο παιδιών του Λουλουδένιου και της Λουλουδένιας που ξυπνώντας ένα πρωί ανακάλυψαν ότι ο ήλιος δεν είχε φανεί στο παράθυρό τους γιατί θλιμμένος έκλαιγε πίσω από ένα βουνό. Τα παιδιά αποφάσισαν να μάθουν το μυστικό της θλίψης του ήλιου και να τον βοηθήσουν. Ο ήλιος ήταν λυπημένος γιατί είχε ξεσπάσει πόλεμος σε μερικές μακρινές χώρες. Ο πόλεμος έπρεπε να σταματήσει. Έτσι, τα παιδιά αποφάσισαν να γράψουν μηνύματα Ειρήνης μέσα σε μπαλόνια και να τα στείλουν στις χώρες του πολέμου! Σιγά σιγά η Ειρήνη επέστρεψε και ο ήλιος απόκτησε ξανά ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο Λουλουδένιος και η Λουλουδένια άργησαν να ξυπνήσουν σήμερα . Γιατί άραγε ; Ο ήλιος δεν είχε φανεί σήμερα στο παράθυρό τους!

Αποφάσισαν να πάνε στο λιβάδι να μάθουν τι είχει γίνει . Ο ήλιος με ένα μεγάλο μολύβι και τις ηλιαχτίδες του έγραψε μήνυμα στα παιδιά χρησιμοποιώντας διάφορα περίεργα γράμματα στην λίμνη ..

Τα παιδιά φώναξαν τη σοφή Κουκουβάγια για να τους βοηθήσει να διαβάσουν το μήνυμα του ήλιου

Ο ήλιος ήταν λυπημένος γιατί είχε ξεσπάσει πόλεμος σε μερικές μακρινές χώρες και κάνοντας βόλτα γύρω από τη γη μέτρησε τα όπλα και τους ανθρώπους. Ανακάλυψε δυστυχώς ότι τα όπλα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους!!

Είχαν ανοίξει παντού εργοστάσια όπλων και έφτιαχναν όπλα αντί βιβλία και σχολεία

Ο ένας σκότωνε τον άλλο και οι νοσοκόμες φρόντιζαν τους τραυματίες

Ο πόλεμος έπρεπε να σταματήσει .. Αποφάσισαν τα παιδιά να γράψουν μηνύματα Ειρήνης μέσα σε μπαλόνια και να τα στείλουν στις χώρες του πολέμου !!

.. Οι μακρινές χώρες διάβασαν τα μηνύματα των παιδιών και ανησύχησαν . Σιγά σιγά η Ειρήνη επέστρεψε..Περιστέρια γέμισαν τον ουρανό και ο ήλιος απόκτησε ξανά ένα πλατύ χαμόγελο ..τώρα οι άνθρωποι δεν είχαν όπλα αλλά βιβλία ….που τα διάβαζαν ..

Όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι !! Πιάστηκαν μια μεγάλη αγκαλιά και άρχισαν το τραγούδι . Ένα μεγάλο γλέντι άρχισε

Η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό δυναμικό του Κολλεγίου κατάφεραν να συνδυάσουν τις διαφορετικές οπτικές και προσεγγίσεις που υπάρχουν σχετικά με τον εορτασμό Εθνικών Επετείων και να αναβιβάσουν σε ένα δημιουργικό επίπεδο γόνιμου προβληματισμό τα καθιερωμένα “εορταστικά” κλισέ αυτού του είδους..

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις παιδαγωγούς-νηπιαγωγούς του Κολλεγίου: Βασιλική Καραβίδα, Μαρία Σκουφίτσα, Μαριάννα Θώδη, Χαρά Αγγελίδη, Μαριά Τζιορμπατζουδη, Χριστίνα Παντικάκη , Βίκυ Χατζηστράβου και Αλίκη Ιατρού!

Αρθρογράφος