Το Υπουργείο Παιδείας “εκτός θέματος”!

22 Ιανουαρίου 202109:04

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έχουμε επισημάνει, αρκετές φορές,  το πόσο απαραίτητο είναι ν’ακούγεται και να μεταφέρεται η ανησυχία του απλού Πολίτη στα κέντρα εξουσίας μέσω των εντεταλμένων γι’αυτό το λόγο Αιρετών.

Η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ.Έλενα Ράπτη διακριτικά κι αθόρυβα , μαζί με τους συνεργάτες της, εδώ και χρόνια  στηρίζει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σε μία οικογένεια: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Γνωστή για τις κοινωνικές ευαισθησίες της και τη μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά, στέκεται ανιδιοτελής αρωγός σε εκείνα τα μικρά και μεγάλα “αόρατα”  προβλήματα που εξαντλούν συναισθηματικά, ψυχικά και οικονομικά την Ελληνική Οικογένεια.

(Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η πρώτη που έθεσε ζήτημα για την “Παράλληλη Στήριξη και προφορική εξέταση για παιδιά με Σύνδρομο  Down”)

Ένα από αυτά αφορά όλους όσοι  εξ’ημών έχουν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο και στο σπίτι υπάρχει άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ή αν το ίδιο το παιδί ανήκει σε κάποια από αυτές.

Η κ. Έλενα Ράπτη, ως ώφειλε εκ του Θεσμικού και Συνταγματικού της Ρόλου, έθεσε το απλό ερώτημα-πρόταση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Έργου της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως:“Μπορεί να προβλεφθεί για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα η δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο των μαθητών του δημοτικού που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ευπαθείς ομάδες;”

Το θέμα γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο σε αυτή τη φάση της πανδημίας με τα “ανοιχτά σχολεία” που προσπαθούν να διαχειρισθούν την λειτουργία τους εν μέσω πανδημικού κύματος..

Διαβάζοντας την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αναζητείται η απάντηση εκτός από κι όχι μόνον το…”πνεύμα της απάντησης”:Η υφυπουργός (τότε) κ. Σοφία Ζαχαράκη δεν απαντά στο ερώτημα για το αν τα παιδιά, που στο σπίτι τους έχουν άτομο ευπαθές μπορούν να μην είναι με φυσική παρουσία στο σχολείο  αλλά να εκπαιδεύονται μέσα από το διαδίκτυο. Παραπέμπει αντί για αυτό στον νόμο για τις απουσίες και εκεί σταματά.

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 1530/9-11-2020»
Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 1530/9-11-2020, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Έλενα Ράπτη, με θέμα «Δικαιολογημένη απουσία από το σχολείο παιδιών δημοτικού που διαμένουν με ευπαθείς ομάδες», σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα σύσσωμης της Ελληνικής Κυβέρνησης και γνώμονας όλων των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αυτή έπληξε και πλήττει τη χώρα μας, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Ως εκ τούτου, ακολουθήθηκε πιστά κάθε οδηγία της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΔΥ ώστε το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων να γίνει υπό όρους ασφάλειας. Αξιοποιώντας την εμπειρία, επιστημονική και εκπαιδευτική, η οποία αποκτήθηκε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, ελήφθη κάθε μέριμνα προκειμένου το σχολείο να μην θέσει σε κίνδυνο με τη λειτουργία του την υγεία, ιδίως εκείνων οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι.
Με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, τα ενεστώτα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την επιστημονική γνώση η οποία έχει αποκτηθεί σε σχέση με τον ιό και τη μετάδοσή του από παιδιά και εφήβους, κρίθηκε αναγκαία η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του σχολείου και η τήρηση συγκεκριμένων μέτρων αποστασιοποίησης, ως αυτά 2
προσδιορίστηκαν με σαφήνεια από τις οδηγίες οι οποίες εστάλησαν εγκαίρως σε όλα τα σχολεία. Επιπλέον, καταρτίσθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ή ύποπτων ως κρούσματα περιπτώσεων εντός των σχολικών μονάδων.
Τα ως άνω μέτρα και η λειτουργία των σχολείων επανεξετάζονται καθημερινώς λαμβάνοντας υπόψιν την εξέλιξη της διασποράς της νόσου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε επικαιροποιούνται όποτε κρίνεται αναγκαίο από τους αρμόδιους ειδικούς του ΕΟΔΥ, οι συστάσεις των οποίων εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ευπαθείς ομάδες μαθητών για τους οποίους οι απουσίες σχετικά με τον κορονωιό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται, ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 8 της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69543/31-10-2020 (Β΄4810) ΚΥΑ με θέμα «Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών Ε.Ε.Κ. και Δ.Β.Μ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, Δημοσίων Βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020 – 2021 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοїού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους», η ισχύς της οποίας λήγει στις 31-12-2020.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ερ 1530 9-11-2020 Απουσία παιδιών δημοτ Φ1 152845_signed pdf

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν την στιγμή που σε διεθνές επίπεδο  ,τόσο το ευρωπαϊκό  ECDC όσο και το αντίστοιχο CDC της Αμερικής δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των οικογενειών που έχουν ευπαθές άτομο στο σπίτι . Ειδικά το  CDC συμβουλεύει τους γονείς ότι για την απόφασή τους να στείλουν το παιδί στο σχολείο, ένα από τα κύρια κριτήρια θα πρέπει να είναι αν στο σπίτι υπάρχει άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

 

Αρθρογράφος