ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ βάζω μισό Κέρκυρας και μισό αγελαδινό)
- 275 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 125 ml γάλα εβαπορέ
- 65 ml χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
- 1 κουταλάκι (όχι γεμάτο) μαστίχα σκόνη
- 2 βανίλιες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
- 900 – 1000 γρ. αλεύρι
- 1 κρόκο ανακατεμένο με λίγο νερό για άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα του μίξερ με μαρίζ και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και την αμμωνία στο γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το λικέρ και τις βανίλιες.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική,μαλακή ,που δεν κολλάει στα χέρια μας.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και δουλεύουμε λίγο ακόμη τη ζύμη μας.
- Παιρνουμε κομματάκια ίδιου μεγέθους από τη ζύμη ,τα κάνουμε μπαστουνάκια και μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε( πλεξούδες, σαλιγκαράκια, σίγμα).
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου και τα αλείφουμε με τον κρόκο μαζί με το νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 20 -25 λεπτά.
Κάντε τα και θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι μαστίχα!!!
Αν πάλι δεν ξετρελαίνεστε με τη μαστίχα μπορείτε να την παραλείψετε και στη θέση της να βάλετε μαχλέπι!