Το Cookingtherapy.gr προτείνει: Παραδοσιακά κουλουράκια με μαστίχα

26 Απριλίου 202116:35

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά 

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (εγώ βάζω μισό Κέρκυρας και μισό αγελαδινό)
  • 275 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 125 ml γάλα εβαπορέ
  • 65 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 1 κουταλάκι (όχι γεμάτο) μαστίχα σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
  • 900 – 1000 γρ. αλεύρι
  • 1 κρόκο ανακατεμένο με λίγο νερό για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Καθαρίζουμε καλά τα τοιχώματα του μίξερ με μαρίζ και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι και την αμμωνία στο γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το λικέρ και τις βανίλιες.
  4. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική,μαλακή ,που δεν κολλάει στα χέρια μας.
  5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και δουλεύουμε λίγο ακόμη τη ζύμη μας.
  6. Παιρνουμε κομματάκια ίδιου μεγέθους από τη ζύμη ,τα κάνουμε μπαστουνάκια και μετά δίνουμε το σχήμα που θέλουμε( πλεξούδες, σαλιγκαράκια, σίγμα).
  7. Τοποθετούμε τα κουλουράκια μας σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου και τα αλείφουμε με τον κρόκο μαζί με το νερό.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 20 -25 λεπτά.

Κάντε τα και θα μοσχοβολάει όλο το σπίτι μαστίχα!!!

Αν πάλι δεν ξετρελαίνεστε με τη μαστίχα μπορείτε να την παραλείψετε και στη θέση της να βάλετε μαχλέπι!

Αρθρογράφος