ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
Για τη ζύμη
- 330 γρ. ελαιόλαδο ήπιο
- 120 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 800 – 850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Για τη γέμιση και για το πασπάλισμα
- 500 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
- 360 γρ. ζάχαρη
- 530 γρ. μέλι
- 360 γρ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
- Με μίξερ χειρός χτυπάμε προσεκτικά το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα.
- Προσθέτουμε τον χυμό και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος τα μπαχαρικά.
- Στο αλεύρι ενσωματώνουμε το baking powder και τη σόδα και ρίχνουμε λίγο λίγο στα υγρά στοιχεία ,ζυμώνοντας με το χέρι.
- Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι μαλακή και εύπλαστη σαν πλαστελίνη.
- Προσοχή, δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα σκληρύνουν.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα πολυκόφτη χοντροκόβουμε τα καρύδια, ρίχνουμε την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Παίρνουμε κομματάκι ζύμης, το ανοίγουμε με την παλάμη σε οβάλ σχήμα, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λίγη απόσταση το ένα από το άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 Βαθμούς για 20-25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και όσο κρυώνουν ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφού πάρουν βράση τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια κατεβάζουμε στο χαμηλό τη θερμοκρασία του ματιού (ίσα ίσα για να διατηρείται ζεστό το σιρόπι) και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα.
- Γυρίζουμε και από τις 2 πλευρές και αφήνουμε για 1,5 – 2 λεπτά , ανάλογα πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε.
- Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη για να μην ξεραθούν ,αν και είναι τόσο νόστιμα που δεν υπάρχει περίπτωση να μη φαγωθούν αμέσως!