ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά Για το φύλλο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250 περίπου γρ. νερό ελάχιστα χλιαρό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Για τη γέμιση
- 500-600 γρ τριμμένη κολοκύθα
- 150 γρ χοντροκομμένο καρύδι
- 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για την επάλειψη
- 200 γρ. μαργαρίνη λιωμένη ανάμεικτη με 50 ml ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε με το φύλλο.
- Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν το ζυμάρι είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.
- Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.
- Παίρνουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 7-8 μπάλες , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Όσο ξεκουράζεται ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.
- Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη ή κανέλα , ανάλογα με τα γούστα μας .
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης.
- Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
- Το λαδώνουμε και στο κάτω μέρος της πιο μεγάλης του πλευράς βάζουμε κατά μήκος γέμιση.
- Ρολάρουμε από κάτω προς τα πάνω και όταν σχηματιστεί μπαστουνάκι του δίνουμε μορφή σαλιγκαριού (στριφτάρι).
- Τοποθετούμε τις πίτες μας σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα ,τις αλείφουμε από πάνω με λίγο λάδι ακόμη και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα( ανάλογα με το πόσο δυνατά ψήνει ο φούρνος σας ).
- Αφού κρυώσουν τις πασπαλίζουμε με άχνη και έξτρα κανέλα.
Από τις πιο νόστιμες γλυκές πίτες που μπορείτε να φτιάξετε!!!