ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 30 γρ. ζάχαρη
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
- 275 ml γάλα
- 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
- αυγό χτυπημένο για επάλειψη
Υλικά για τη γέμιση
- 75 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 75 γρ. κουβερτούρα
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 80-100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
Υλικά για το γλάσο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα από γάλα και βούτυρο( το θέλουμε χλιαρό σε θερμοκρασία) και με τον γάντζο ξεκινάμε το ζύμωμα.
- Αφού απορροφήσει όλο το υγρό ,ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (καλό θα ήταν να βρίσκεται το μπολ σε ζεστό περιβάλλον).
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά ,ρίχνουμε την άχνη και το κακάο ,ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα.
- Απλώνουμε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης και από πάνω ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
- Διπλώνουμε το κομμάτι ζύμης που είναι άδειο πάνω στο κομμάτι με τη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες για να κλείσει.
- Κόβουμε οριζόντια τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ίσα μέρη και τα κάνουμε πλεξίδα.
- Τοποθετούμε τη μπάμπκα σε μια αντικολλητική,ορθογώνια φόρμα για κέικ (αν θέλετε βάζετε στη φόρμα λαδόκολλα για να ξεφορμάρετε πιο εύκολα) ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 Βαθμούς στον αέρα .
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Όσο ψήνεται ,ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
- Με το που βγάλουμε την μπάμπκα από το φούρνο απλώνουμε με πινέλο το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά της.
- Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω έξτρα αμύγδαλα.
Διατηρείται σε καλά κλειστό σκεύος για πάνω από 3 μέρες(αν αντισταθείτε και δεν το φάτε όλο την πρώτη μέρα!)