Τo ανακοινωθέν του Eurogroup – Τα μέτρα της “επόμενης μέρας”

27 Ιουνίου 201523:17

Οι Υπουργοί των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, μετά από την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει βοηθήσει σημαντικά τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την δημοσιονομική εξυγίανση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε βελτιώσει τη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, κάνοντας πιο ουσιαστική την χρηματοπιστωτική ενοποίηση και δημιουργώντας αποτελεσματικά «τείχη προστασίας». Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό, τι ήμασταν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτά τα μέσα θα είναι συμπληρωματικά των ενεργειών που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να λάβει τελείως ανεξάρτητα και σε συμμόρφωση με την εντολή της. Το ΕΤΧΣ και ΕΜΣ παραμείνουν τα ισχυρά μέσα που ήταν πάντα και εξακολουθούν να έχουν την πλήρη υποστήριξη μας.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τονίζουμε ότι η λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όπου χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλος της ζώνης του ευρώ.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη της οικονομικής συμφωνίας του ΕΤΧΣ.

-Η δήλωση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ελλάδας-.

Τα μέτρα της “επόμενης μέρας”
Μέτρα προφύλαξης του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος αλλά και σε δεύτερη φάση της Ελλάδος έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup με την Ευρωζώνη να επιδιώκει απομόνωση του ελληνικού προβλήματος και μη διάδοση του.

Ειδικότερα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι 18 υπουργοί Οικονομικών διερευνούν δέσμη μέτρων η οποία θα κινηθεί σε τέσσερις κατευθύνσεις:

-Επιβολή κεφαλαικών ελέγχων με τον καθορισμό ημερησίων ορίων συναλλαγών για όλους τους καταθέτες. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη έχει επεξεργαστεί σενάρια για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων προβλέπουν οτι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές για επτά ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι πελάτες δεν θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα και συνεπώς στις θυρίδες. η εξυπηρέτηση θα γίνεται μέσω των ΑΤΜ με ημερήσιο όριο αναλήψεων 200 ευρώ.

Αποκλεισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος απο το σύστημα διατραπεζικών πληρωμων TARGET. Μεσω του συγκεκριμένου συστήματος γίνονται όλες οι πληρωμές απο τράπεζα σε τράπεζα. Με τον αποκλεισμό απο το TARGET δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν πληρωμές. Εκτιμάται οτι η καραντίνα του τραπεζικού συστήματος με την αποβολή από το TARGET θα διαρκέσει το πολύ μια εβδομάδα. Στη συνέχεια θα αποκατασταθεί προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά οι πληρωμές ώστε να αρχίσει η επιστροφή στην ομαλότητα.

Σειρά μέτρων προστασίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης όχι όμως της Ελλάδας από τον κινδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, Η ΕΚΤ θα παρέχει χωρίς όρια ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ελεγχθούν οι πιέσεις που θα δημιουργήσει η αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τους πιστωτές.Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα πλαίσια της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχύσει τα επίπεδα ρευστοτητας του τραπεζικου συστήματος.

Μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί στη δίνη μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης. Η Ευρωζώνη θα διαθέσει κονδύλια για να εξασφαλιστεί η κάλυψη βασικών αναγκών και να μην επικρατήσει χάος.

(Via Diplomacy)

Αρθρογράφος