Τα meetings του Αλίγιεφ στην Αθήνα, κύριο πιάτο TAP και ΔΕΣΦΑ

17 Ιουνίου 201409:02

Η ενέργεια βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των επαφών που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, όπως είχε μεταδώσει από το πρωί το energypress.gr.

Μετά από κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Αλίεφ δήλωσε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας».

Επίσης, ανέφερε ότι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Όπως είπε, ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, καθώς χάρη σε αυτά το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες.

«Η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα εμβαθύνεται, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και την πλειοψηφική συμμετοχή της αζερικής εταιρίας SOCAR στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΣΦΑ», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά την κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Αλίεφ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας καθοριστικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η συνεργασία της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία ευρύτερα.

Υπογράμμισε, επίσης ότι «σε μια ταραγμένη περιοχή, που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους, που λειτουργούν ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, που είναι έτοιμο, επίσης, να επενδύσει στην Ελλάδα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση».

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο Πρόεδρος Αλίεφ και οι συνεργάτες του «αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα που έχει επιτευχθεί εδώ, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και θέλουν, πραγματικά, να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως ένα χώρο έντονης παρουσίας τους, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και σε όλα τα ειδικότερα θέματα, που απασχόλησαν την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αλίεφ, όπως η προώθηση του αγωγού ΤΑΡ, ώστε να διευκολυνθεί η κατασκευή του και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία και στην Ιταλία και πρόσθεσε ότι «φυσικά μιλήσαμε για τις προοπτικές που έχει ο ΔΕΣΦΑ, που τώρα πια θα συνεργάζεται με την SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic)» και σημείωσε ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα, που έχει ο ΔΕΣΦΑ, είναι η Ρεβυθούσα, ο τερματικός σταθμός, υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη».

Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:

Την πορεία επίλυσης των εκκρεμοτήτων γύρω από την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, την πρόοδο στην κατασκευή του TAP, μαζί ενδεχομένως με σχέδια για νέες επενδύσεις, θα συζητήσει σήμερα και αύριο με την ελληνική πλευρά ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.

Στις δύο ημέρες που ο Αλίγιεφ θα παραμείνει στην Ελλάδα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μια μεγάλη συνάντηση θα γίνει σήμερα στη μία το μεσημέρι, με συμμετοχή μεταξύ των άλλων των Ευ. Βενιζέλου, Ι. Μανιάτη, και Α. Παπαγεωργίου.

Στις συναντήσεις του με την ελληνική πλευρά, ο Αλίγιεφ, τον οποίο συνοδεύουν οι νούμερο 1 και 2 της Socar Ρ. Αμπντουλάγιεφ και Ε. Νασίροφ, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών-Ανάπτυξης (Σαρίφοφ), Εξωτερικών (Μαμαντιάροφ) και Ενέργειας (Αμπάσοφ), θα ξεδιπλωθεί όλη η βεντάλια των ενεργειακών ζητημάτων γύρω από το ΔΕΣΦΑ και τις καθυστερήσεις του deal, καθώς και γύρω από τον TAP, και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χάραξή του.

“Σε ένα με δύο μήνες από σήμερα, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις για το deal του ΔΕΣΦΑ, που σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, η μεταβίβαση στη Socar θα έχει κλείσει μέσα στο φθινόπωρο”, εκτίμησε από την πλευρά του μιλώντας στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Socar Βιτάλι Μπαιλαρμπάγιοφ.

Παρόμοια εικόνα μεταφέρουν και κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ηγεσία του (Μανιάτης-Παπαγεωργίου), μαζί με τον υφ. Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη θα παραστούν σε αρκετές από τις συναντήσεις.

Τι θα γίνει με το “ορφανό” μερίδιο του TAP

Η κυβέρνηση βλέπει στο πρόσωπο του Αλίγιεφ την υλοποίηση των σχεδίων της ελληνικής πλευράς να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του “Νοτίου Διαδρόμου”, ενώ το Μπακού από την πλευρά του βλέπει στην Αθήνα τις προοπτικές δημιουργίας της πύλης εισόδου για το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.

Στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως “βάση” για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο της Κασπίας της ΝΑ Ευρώπης, αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού (IGB) που αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2015.

Αλλά για να πάρουν σάρκα και οστά αυτά τα σχέδια θα πρέπει πρώτα να κλείσει η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από τη Socar αξίας 400 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης να οριστικοποιηθεί η νέα μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας του TAP.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, ένα ποσοστό 19% του TAP παραμείνει “ορφανό”. Προηγήθηκε η αποχώρηση από τη μετοχική του σύνθεση της γαλλικής Total (10%) και της γερμανικής E.ON (9%). Τα σενάρια αναφέρουν ότι με το ποσοστό αυτό φλερτάρουν τόσο η Fluxis που σήμερα ελέγχει το 16% όσο και η BP που κατέχει το 20%.

Θα μπορούσε ωστόσο η “απελευθέρωση” του ποσοστού αυτού να αναθερμάνει τα σενάρια εισόδου στον TAP της ΔΕΠΑ;

Όχι, απαντούν οι γνωρίζοντες, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Κι αυτό καθώς όποιος αγοράσει ποσοστό στον TAP αναλαμβάνει και την υποχρέωση να βάλει και τα κεφάλαια που αναλογούν στο μερίδιό του σχετικά με την κατασκευή του (συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ), δυνατότητα που προφανώς σε αυτή την συγκυρία δεν διαθέτει η ΔΕΠΑ.

Ως χώρα ωστόσο, το Δημόσιο έχει κάνει γνωστό από πέρυσι ότι μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός, διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό έως 5% στον TAP.

Στην ατζέντα πάντως των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του TAP, που απειλείται από τις συνεχείς απαιτήσεις για αλλαγές διέλευσης από τοπικούς παράγοντες της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα του Αλίγιεφ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, τόσο από το χώρο της ενέργειας, όσο επίσης από τους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας, που επίσης ενδιαφέρουν πολύ τους Αζέρους.

Που βρίσκεται το deal του ΔΕΣΦΑ

Αναφορικά με το deal της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ και ακόμη δεν έχει κλείσει, με ευθύνη της Κομισιόν.

Η τελευταία απαιτούσε μέχρι πρότινος να υπογραφεί διμερής διακρατική συμφωνία μεταξύ των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν, ότι η Socar θα τηρήσει τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να εμπορεύεται και φυσικό αέριο. Αλλά οι χώρες-μέλη αρνήθηκαν να υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες, και η Κομισιόν αναζητά πλέον άλλη διαδικασία.

Σημαντική για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θεωρείται η πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας, καθώς απαντά στα ζητήματα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν.

Η πιστοποίηση έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, πιθανώς μετά η Κομισιόν να στείλει επιστολή στους Αζέρους ζητώντας τους να πιστοποιήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους ότι θα τηρήσουν το 3ο ενεργειακό πακέτο, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο εκφράζεται η εκτίμηση (ελπίδα) το deal να έχει κλείσει

(πηγή:energypress.gr)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr