Τα δημοτικά σχολεία ανοίγουν (και) στην Ροδόπη – Οι εκπαιδευτικοί οι νέοι δικοί μας ήρωες!

31 Μαΐου 202013:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από το άνευ όρων κλείσμο των σχολείων περνάμε στο -επίσης- άνευ όρων άνοιγμά τους με γονείς κι εκπαιδευτικούς προβληματισμένους.

Όπως μας είπε κι ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρη Χατζηγεωργίου «όπως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στηρίχθηκε σε μη στέρεα δεδομένα, έτσι και η απόφαση για το άνοιγμα δεν στηρίζεται σε δεδομένα που είναι πολύ ισχυρά».

Η επιστροφή στα σχολεία είναι ασφαλής, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνον εάν τηρηθούν τα μέτρα..Για τα οποία όμως δεν ξέρουμε ποιοί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή τους… Πέρα από την ατομική ευθύνη (για τα παιδιά δεν ισχύει νομικά αυτό καθώς υπεύθυνοι ειναι οι γονείς και οι κηδεμόνες τους, που όμως δεν είναι παρόντες στο σχολείο) υπάρχει και η οργανωμένη πολιτεία που οφείλει να παρεμβαίνει για την προστασία των πολιτών.

Ορισμένες απλές ερωτήσεις που προκύπτουν στο σοβαρό αυτό ζήτημα ζητούν φυσικά πειστικές απαντήσεις, πέρα από το διαφημιζόμενο success story επιστροφής στην κανονικότητα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας με νέους όρους.

Αντ’αυτού η πολιτεία δημιουργεί μία νέα κατάσταση δύο ταχυτήτων με άδειες ειδικού σκοπού, οικειοθελή απουσία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση που εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μία νέα ανισότητα. Η βιαστική επαναφορά στα σχολεία γίνεται χωρίς σχεδιασμό και μάλλον δημιουργεί την αντίληψη ότι πρόκειται για ένα πείραμα ή ένα προπαρασκευαστικό βήμα για το φθινόπωρο.

 Τί θα ισχύσει με μάσκες, ασπιδια και προσωπίδες που μαζί με την κοινωνική αποστασιοποίηση (η οποία δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί ειδικά στις μικρές ηλικίες) μπορούν να αποτρέψουν την διασπορά του ιού.. Οι εκπαιδευτικοί θα φέρουν; Και τι θά γινει με το ενδεχόμενο μπούλινγκ σε βάρος των παιδιών που θα αποφασισουν να φορέσουν μάσκα; Θα είναι τελέσφορη η διαδικασία καθαρισμού κι απολύμανσης;

Σε πολλές σχολικές μονάδες (Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Διαπολιτισμικά, Ειδική Αγωγή), είναι απαραίτητη η μεταφορά των μαθητών/τριων με πούλμαν! Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Πώς θα μεταφερθούν και με πόσα δρομολόγια;Και γιατί η χρήση μασκας ειναι προαιρετική; «Δεν έχουμε εισηγηθεί χρήση μάσκας στα σχολεία, αλλά προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.. Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας «πρόκειται για σημαντικό θέμα. Για τη χρήση της μάσκας υπάρχει η τοποθέτηση της επιτροπής και δεν θέλουμε να υπάρξει αφορμή για στίγμα και bullying σε κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα προσωπικής προστασίας. Η χρήση μάσκας στο σχολείο εξαρτάται και από τη βοήθεια των εκπαιδευτικών».

Δεν θεωρήσαμε ότι κάποιο από τα μέτρα που προτείναμε θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας. 

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την σχετική ΚΥΑ ετοιμάζονται για την επαναλειτουργία του 139 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ροδόπης με ερωτηματικό για το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών στην βραχεία εκπαιδευτική διαδικασία, με σημαντικό τον ρόλο των 850 και πλέον εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν τις οδηγίες των αρμοδίων σε συνεργασία πάντα με γονείς στα πλαίσια της περιβόητης ατομικής ευθύνης.

Ας μην ξεχνάμε , ότι οι γονείς θα αφήνουν τα παιδιά τους στην αυλόπορτα και θα τα οδηγεί στις αίθουσες ο δάσκαλος εφημερίας. Κανένας δεν θα εισέρχεται στον αύλειο χώρο ούτε στο κτήριο του σχολείου. Αν είναι κάτι επείγον θα προηγείται τηλεφωνική συνεννόηση με την διεύθυνση του σχολείου

Χωρίς την υποστήριξη από βοηθητικό προσωπικό (εκτός από τις Καθαρίστριες) ,χωρίς σχολιάτρους, χωρίς εθελοντές Σαμαρείτες για την θερμομέτρηση ή άλλου είδους συνδρομή, χωρίς να υπάρχει σωστή εκπαίδευση παιδιών και γονέων στην τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας, χωρίς την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη απο ειδικούς, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας , από τα νήπια μέχρι την τελευταία τάξη του δημοτικού, καλούνται να επιτύχουν το ακατόρθωτο! Κι ας μην ξεχνάμε ότι και οι ίδιοι ανησυχούν ενδεχομένως για τα δικά τους παιδιά!!!

Σε αυτό το πείραμα, θα έπρεπε οι Δήμοι με τους μηχανισμούς που διαθέτουν να είναι πιο βοηθητικοί στην όλη διαδικασία και το πνεύμα του εθελοντισμού (που έχουμε δει και στην Κομοτηνή σε εκδηλώσεις τύπου Santa Run) να διαχυθεί στην διαχείριση της περιόδου αυτής, πέρα από τη διανομή προϊόντων σοκολάτας κι αντισηπτικών.

Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, πάντως, είναι παρόντες στις έδρες τους, έχουν ήδη φροντίσει την χωροταξία των τμημάτων τους , έχουν επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις τους κι έχουν εξασφαλίσει το ανάλογο υλικό καθαριότητας και απολύμανσης.

Το πείραμα ξεκινά, καλή αρχή!

Αρθρογράφος