alex11

Σχέδιο για ελεύθερη ζώνη εμπορίου στη Θράκη

3 Σεπτεμβρίου 201115:08

alex11Τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης στη Θράκη, με φορολογία μόλις 10%, προωθεί το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ομάδα δικηγόρων από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μεταφέρει το αίτημα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

“Για να δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη εντός της ΕΕ, η περιοχή που τη διεκδικεί πρέπει να πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Η Θράκη θεωρώ ότι τις πληροί, καθώς είναι μια περιοχή με υψηλή ανεργία και με μειονότητα και συνορεύει με την Τουρκία, μια μεγάλη χώρα με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή”, σημείωσε η Κατερίνα Καραγιάννη, πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε χθες στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Η πρόκληση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και η αντιμετώπισή της από τα κράτη-μέλη” και με τη σημαντική συμμετοχή υψηλόβαθμων οικονομικών και επιχειρηματικών στελεχών από τη Γερμανία.

“Στο επόμενο στάδιο, θα χρειαστούμε βέβαια και τις υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης. Θεωρώ ότι η δημιουργία της ελεύθερης ζώνης θα ήταν προς το συμφέρον όλων, αφού θα προσέλκυε και τμήματα μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύονταν να μείνουν στη Θράκη για τουλάχιστον δύο χρόνια”, εξήγησε η κυρία Καραγιάννη, σύμφωνα με την οποία αυτό που ακούγεται ανέφικτο σε κάποιους είναι εφικτό. “Το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης, πάντως, ιδρύθηκε με βάση το καταστατικό του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός”, ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Καραγιάννη.

Όπως γνωστοποίησε ο Άρης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η περιφέρεια προετοιμάζει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της ως κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου. Χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση για ειδικές ζώνες με ειδικό καθεστώς κινήτρων, εφόσον είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θίγει εργασιακά κεκτημένα και πρότεινε αν μια τέτοια ζώνη δημιουργηθεί στη Θράκη να περιλαμβάνει όλη την περιφέρεια, δηλαδή και τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας. 

Την ανάγκη οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να υιοθετήσουν κοινά πρότυπα, τόνισε ο δρ Όλιβερ Έβερλιγκ, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού οίκου Rating Evidence Ltd. “Χρειαζόμαστε νέο σύστημα αξιολόγησης με κοινά πρότυπα, νέους ισχυρούς οίκους, ικανούς να ανταγωνιστούν τους Moodys, S&P, που σήμερα ελέγχουν το 80% της αγοράς, καθώς επίσης και έναν ισχυρό εποπτικό οργανισμό”. Ο γερμανικός οίκος πρότεινε στους αμερικάνικους να τυποποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης του τριπλού Α αλλά εισέπραξε άρνηση. “Πολλοί θέλουν να μπουν στο παιχνίδι, αλλά υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Οι υφιστάμενοι οίκοι δεν θέλουν να γίνουν πιο διαφανείς από ό,τι χρειάζεται”.

Όπως είπε, εδώ και 90 χρόνια οι οίκοι δεν άλλαξαν τη μεθοδολογία τους, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι πληροφορίες διακινούνται πλέον με άλλη τεχνολογία και με μεγαλύτερη ταχύτητα και οι οίκοι χρησιμοποιούν υπολογιστικά μοντέλα για τις αξιολογήσεις τους. Ο ίδιος σημείωσε ότι “η πιστοληπτική διαβάθμιση είναι πολιτικό μέσο”, παραπέμποντας σε παλαιότερη υποβάθμιση του Ιράν, κατόπιν παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μπους, και τόνισε ότι “είναι ανεύθυνο να βασίζουμε το πιστωτικό σύστημα μόνο στους οίκους.

“Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αξιολογούνται χώρες, αλλά η αξιολόγηση είναι απαραίτητη” είπε, αποκαλύπτοντας ότι γερμανικός οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα πριν ακόμα από τον Moody’s. “Η αξιολόγηση είναι σαν το ταχύμετρο, δεν δείχνει το δρόμο αλλά σε προστατεύει από το να υπερβείς το όριο ταχύτητας” είπε.

 

Η κορυφή του παγόβουνου

Η Ούρσουλα ‘Ενγκελεν-Κέφερ, πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων και λέκτορας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βερολίνου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων της ΕΕ και για αυτό δεν θα πρέπει να επιλεγεί μια ειδική αλλά μια συνολική λύση. “Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για χρηματοοικονομικά προβλήματα αλλά για το μέλλον της δημοκρατίας στην ΕΕ. Είμαστε στο ίδιο καράβι, λειτουργούμε σε μια συνδεδεμένη οικονομία και αλληλοεπηρεαζόμαστε. Για αυτό θα πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής ανάπτυξης, γιατί δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία”.

 

“Παράθυρο” στη συνθήκη του Μάαστριχτ

Πόσο εφικτή είναι η δημιουργία ειδικής ζώνης με δεδομένο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ; Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Πέτρο Σελέκο, αν και δεν υπάρχει προηγούμενο δημιουργίας ειδικής οικονομικής ζώνης εντός του ενιαίου οικονομικού χώρου -κάτι τέτοιο προσκρούει στις αρχές της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και μπορεί να θεωρηθεί και στρέβλωση του ανταγωνισμού-, υπάρχει άρθρο στη συνθήκη του Μάαστριχτ που ανοίγει παράθυρο για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με το άρθρο 107 της Συνθήκης, όταν συντρέχουν έκτακτες οικονομικές προϋποθέσεις μπορούν να ληφθούν μέτρα τέτοιου χαρακτήρα, ώστε να πριμοδοτηθεί μια εθνική ή περιφερειακή οικονομία. Εξάλλου, όπως παρατήρησε, όταν ενέσκηψε η κρίση του 2008, διαμιάς καταργήθηκε η αρχή ελεύθερου ανταγωνισμού με τις ευθείες κρατικές ενισχύσεις προς το τραπεζικό σύστημα. “Αυτό αποτελεί νομολογικό ιστορικό προηγούμενο”, υποστήριξε.

 

Οξεία κριτική από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως 

Την εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος μίλησε για την ηθική και κοινωνική κρίση που συνδέεται με την οικονομική, και άσκησε οξεία κριτική σε νοοτροπίες που υιοθέτησαν οι Έλληνες τα τελευταία 35 χρόνια. “Δεν αντέξαμε τη διαπίστωση πως όλοι μαζί τα φάγαμε” είπε κάνοντας λόγο για το κίνημα των αγανακτισμένων, που αλλιώς ξεκίνησε και κατέληξε σε “παλιμπαιδισμό όσων ζητούν επιστροφή στον παλιό νοσηρό τρόπο ζωής”. Χαρακτήρισε “αστοχία του λαού” τον ευτελισμό των δικών του πολιτικών επιλογών και επέκρινε τους πολιτικούς που εμφανίζονται αμετανόητοι. Μίλησε για τον συνδικαλισμό που από κατάκτηση του εργατικού κινήματος κατέληξε να αποτελεί εφαλτήριο για την ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων. “Υπάρχει μια μετάνοια λεκτική αλλά όχι συλλογική παραδοχή των ευθυνών μας” είπε. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, προτείνοντας να καταργηθεί, αν εξασφαλιστεί η αξιοκρατική πρόσληψη και αξιολόγηση. Κάλεσε το λαό να τιμωρήσει κάποιους κηφήνες και να απαξιώσει τους αεριτζήδες, σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, να μην ταυτιστεί με τους χαραμοφάηδες και να στρωθεί στη δουλειά. “Πρέπει να γίνουν θεαματικές κινήσεις, ακόμα και ανατροπές της διεφθαρμένης καθεστηκυίας τάξης, να επανακτήσει ο λαός την εμπιστοσύνη στην πολιτική, γιατί το αντίθετο είναι η αναρχία και η ακυβερνησία”.  πηγή: makthes.gr

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr