perifesymvoulio2

Με τροποποιητικές προτάσεις ο σχεδιασμός χωροταξικού υδατοκαλλιεργειών στην ΑΜ-Θ

7 Ιουλίου 201118:31

perifesymvoulio2Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Ιουλίου, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στην πρόταση για την «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.) για τις υδατοκαλλιέργειες», καταθέτοντας παράλληλα σειρά προτάσεων προκειμένου να καθοριστεί σαφώς το πλαίσιο αλλά και η προοπτική αξιοποίησης των συγκριτικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Κατά τάχθηκε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» και «Οικολογία-Αλληλεγγύη». Τα μέλη του Συμβουλίου που ενέκριναν τις προτάσεις επισήμαναν επίσης την ανάγκη αυτές να γίνουν αποδεκτές από το αρμόδιο Υπουργείο και προς τούτο θα υπάρξουν συναντήσεις και επαφές του Περιφερειάρχη και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στην Αθήνα.

Ο κ. Ούστογλου Γεώργιος, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και εισηγητής του θέματος ανέφερε πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει να κάνει με το ειδικό στρατηγικό σχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες συνεδρίασε δυο φορές η επιτροπή του πρωτογενούς τομέα και ενδιαμέσως κλήθηκαν ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε σύμφωνα με τον ίδο «να διαμορφώσουμε μια άποψη ,έτσι ώστε η πρόταση που θα φύγει από την επιτροπή προς το περιφερειακό συμβούλιο να συμπεριλαμβάνει και όλες τις τυχόν αβλεψίες, παραλείψεις που είχε η κοινή υπουργική απόφαση , το προς κατάθεση νομοσχέδιο, για να κάνουμε έτσι το καλύτερο για την περιφέρειά μας. Όπου υπήρχαν περιοχές, στις οποίες ήδη υπάρχει υδατοκαλλιέργεα και δεν αναφέρονταν μέσα στην ΚΥΑ , πλεον αναφέρονται ρητά μέσα στην πρόταση που έχουμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με κάθε περιοχή. Υπάρχουν 14 σημεία που πρότεινε η επιτροπή να γίνουν κάποιες αλλαγές από αβλεψίες της ΚΥΑ και το ζήτημα που προέκυψε είναι ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο αυτές τις προτάσεις αλλά εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι αυτά να μπουν και στη διαδικασία της υλοποίησης και να γίνουν αποδεκτά από το υπουργείο. Γι΄αυτό τον λόγο αμέσως μετά την αποστολή θα έχουμε μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα συμπεριληφθούν μέσα στην ΚΥΑ οι προτάσεις που έχουμε για την περιφέρειά μας».

Ο κ. Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε σε δηλώσεις του πως « η περιοχή μας είναι μια προνομιούχα περιοχή σ’ ότι αφορά τις υδατοκαλλιέργειες και μπορούν αυτές να αποτελέσουν έναν μοχλό και ακόμα παραπέρα ανάπτυξης , νέων θέσεων εργασίας αλλά και πλούτου. Ήρθε η στρατηγική μελέτη για να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας. Εμείς ως συνδυασμός παρότι δεν έχουμε την αναγκαία επιστημονική στήριξη και τη γραμματειακή υποστήριξη, διατυπώσαμε τις περισσότερες από τις τροποποιητικές προτάσεις, κάνουμε εποικοδομητική παρουσία και όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση γιατί μας ενδιαφέρει αυτός ο τόπος. Ταυτόχρονα όμως είδαμε ότι φορείς όπως το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, δεν έχουν κληθεί που θα έπρεπε να έχουν σήμερα εδώ τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο. Είδαμε επίσης ότι σημαντικές παράμετροι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν με αποτέλεσμα να έρχονται, να προστρέχουν την τελευταία στιγμή από τις περιφερειακές ενότητες για να φέρουν παρατηρήσεις. Και κατ’ ανάγκη υιοθετήσαμε το κείμενο και επισηνάψαμε ως παραρτήματα τις παρατηρήσεις που πιθανόν σε ορισμένα σημεία να μην συνάδουν με το συνολικό κείμενο».

Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας» Τάκης Χαρίτου υποστήριξε πως η στρατηγική μελέτη για τις υδατοκαλλιέργειες είναι σε λάθος κατεύθυνση. Όπως τόνισε «ουσιαστικά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις υπάρχουσες μονάδες των μεγάλων συμφερόντων που έχουν τεμαχίσει τον θαλάσσιο χώρο της χώρας μας και λίγοτερο ενδιαφέρεται η μελέτη να δημιουργήσει χωροταξικό και κανόνες για νέες υπό εγκατάσταση μονάδες. Ιδιαίτερα για την περιοχή μας υπήρχε μια ωραιοποιημένη εικόνα που αποσιωπά για να μην πω αποκρύπτει, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η αλιεία και οι λιμνοθάλασσες. Η αλιεία που δέχεται σήμερα αφόρητη πίεση από την εξάφανιση των αλιευτικών αποθεμάτων και οι λιμνοθάλασσες που δέχονται αφόρητη πίεση από την αγροτική δραστηριότητα και από άλλα συμφέροντα. Ζητήσαμε στο περιφερειακό συμβούλιο να γίνει μια ειδική συζήτηση ώστε να συζητήσει τη δική του περιφερειακή αλιευτική πολιτική με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων. Ζητήσαμε να υπάρξουν μέτρα ώστε να θωρακιστούν οι λιμνοθάλασσες και να μπορούν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σημείο παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής».

Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη»,Θανάσης Μακρής ανέφερε πως «για τις υδατοκαλλιέργειες έγινε μια σημαντική δουλειά από την επιτροπή του πρωτογενούς τομέα και είναι σημαντικό να χειροκροτάμε τα θετικά πράγματα. Μόνο που οι μικρές παρατάξεις έχουν αποκλειστεί από τις επιτροπές αυτές με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαβούλευση. Πρέπει να σημειώσω ότι το να βαφτίζουμε αλλιώς τα δικά μας αλιεύματα από τις λιμνοθάλασσες μόνο και μόνο για να έχουμε ένα κέρδος , δε νομίζω ότι βρίσκει σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να επιμένουμε στους πραγματικούς όρους των ζητημάτων. Οι ελλείψεις της μελέτης αυτής σε σχέση με τη βιοκαλλιέργεια είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να σημειώσουμε ότι δυστυχώς οι υδατοκαλλιέργειές μας είναι πάρα πολύ επιβαρημένες με αντιβιοτικά και είναι ένα θέμα διατροφικής ασφάλειας το να πετύχουν καλής ποιότητας αλιεύματα».

Τέλος, ο Ποτόλιας Χρήστος, περιφερειακός σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Καβάλας της παράταξης «Λαϊκή Συσπέιρωση» τόνισε πως «ο νόμος προωθεί την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, δηλαδή την κυριαρχία μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των μικρών συναιτερισμών και των αλιέων. Άλλωστε 4-5 μεγάλες εταιρείες λυμαίνονται τον κλάδο διακινόντας το 70% των αλιευμάτων αυτού του χώρου. Η εμπλοκή των επιχειρηματιών δε διασφαλίζει ούτε την ποιότητα των αλιευμάτων ούτε το περιβάλλον . Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς καταψηφίσαμε αλλά και επειδή μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως μεγάλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μένουν έξω από τον σχεδιασμό, το σχέδιο νόμου για τις υδατοκαλλιέργειες».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης

perifersymvoyl1 

perifer-symv

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr