Στην Θράκη έχουν γνώση οι οικοδεσπότες…

9 Ιουλίου 201723:24

Στο (όχι και τόσο μακρινό) παρελθόν έχουμε επισημάνει τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους η Θράκη δεν κινδυνεύει ,αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο πολυεπίπεδης ανάπτυξης, εάν κι εφόσον  εκλείψει ο καιροσκοπισμός και το εθνοσωτήριο life-style….

Τα παραπάνω επικυρώνουν κι επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν ο τούρκος πρωθυπουργός, ο πρέσβης των ΗΠΑ και ο γερμανός εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας στην Κομοτηνή!

Από την παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού διαφαίνεται ότι  δεν έχουν άδικο όσοι συνδέουν ευθέως τις επιχειρηματικές δραστηριότητες  με τουρκικά κεφάλαια με τη μεθοδική προσπάθεια της Αγκυρας να ελέγξει οικονομικά τη Θράκη μέσω του πλήρους ελέγχου της πρωτογενούς εξαγώγιμης παραγωγής.

Από την παρουσία του  Πρέσβη των ΗΠΑ έγινε αντιληπτό ότι μέσω των επιχειρήσεων που έχουν κερδίσει τα αμερικανικά εύσημα η  Θράκη, και η Βόρεια Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν ένα προορισμό για Αμερικάνικα κεφάλαια και εταιρείες που μπορεί να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και να έχουν πρόσβαση και στην Ασία.

Από την παρουσία του γερμανού εντεταλμένου κατέστη σαφές ότι η Θράκη έχει δυνατότητες και ευκαιρίες, που μπορούν να την καταστήσουν το οικονομικό επίκεντρο διασυνοριακών σχέσεων. Με τη γερμανική τεχνογνωσία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε πρωτογενή τομέα, τουρισμό και γεωθερμία.

Αυτό βεβαίως που παρέλειψαν οι ντόπιοι οικοδεσπότες να επισημάνουν στους υψηλούς καλεσμένους μας είναι η δυσαρέσκεια που (θα έπρεπε να) έχει η ελληνική πλευρά για τη «στέγη» και «υποστήριξη» που παρέχουν εκτός της τουρκικής πλευράς η αμερικανική και η γερμανική στους εκπροσώπους του τουρκικού εθνικισμού που καλλιεργούν την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό στο εσωτερικό των μουσουλμανικών μειονοτήτων και πυροδοτούν τις  καλές κι αρμονικές σχέσεις των σύνοικων στοιχείων.

Τα παραπάνω  έχουν ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Σε ένα δύσκολο περιφερειακό περιβάλλον, και παρά τη βαθιά οικονομική κρίση της τελευταίας οκταετίας, η Χώρα μας  παραμένει πυλώνας σταθερότητας, η  κοινωνία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική, ενώ η πολιτική, αν και τεταμένη και ταραχώδης, εξακολουθεί να λειτουργεί με έναν σχετικά λογικό τρόπο και να προσανατολίζεται προς την ενδυνάμωση ΟΛΩΝ των παραγόντων ισχύος που θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Τέλος, η  επίτευξη  υψηλής ικανότητας αποτροπής    οποιασδήποτε  εξωτερικής απειλής  απαιτεί θυσίες απ’ όλους , προετοιμασία  όλων  των  δομών του κράτους και το κυριότερο  κατάλληλη προετοιμασία του   λαού .

Ο  φιλειρηνισμός υπάρχει  στο αίμα του Ελληνικού  Λαού (και των Θρακιωτών ιδιαίτερα) , που   γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα τις συνέπειες του πολέμου, δεν πρέπει όμως  να  συγχέεται  με  την  «απάθεια»  και  τη  μείωση του αισθήματος,  του  με τη σωστή  έννοια  «πατριωτισμού»

Καλοί οι προσκεκλημένοι μας (?) αλλά ας γνωρίζουν ότι έχουν γνώση οι φύλακες και οι οικοδεσπότες!

Αρθρογράφος