Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»

18 Ιανουαρίου 202208:00

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 εισάγεται στις Επιτροπές της Βουλής προς επεξεργασία πριν την τελική του ψήφιση το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και στην επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων διοικητικών διαδικασιών για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου να επιτευχθεί ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ακολουθώντας τις επιταγές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), η πράσινη μετάβαση, η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και η στήριξη καινοτόμων επενδύσεων. Επιπρόσθετα, ενισχύονται οι τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές απολιγνιτοποίησης.

 

Ειδικότερα θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα:

 

  1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων.
  2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων.
  3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών που θέλουν να υλοποιήσουν τις επενδυτικές τους πρωτοβουλίες.
  4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης αυτών των περιοχών.
  5. Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία.
  6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία.
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα.
  8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια.
  9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων.
  10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.
  11. Μεγάλες Επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.
  12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας.
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

 

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος εισάγει σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν σαφή επιτάχυνση σε όλες τις διαδικασίες του «κύκλου ζωής» ενός επενδυτικού σχεδίου (διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, υπαγωγής και ελέγχου), προκειμένου να καταστούν δυνατές οι άμεσες ωφέλειες από τη χορήγηση των ιδιαίτερα ελκυστικών κινήτρων στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η αξιοποίηση των πιστοποιημένων ορκωτών ελεγκτών και το νέο σύγχρονο Πληροφοριακό Σύστημα θα συνδράμουν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 προβλέπει υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας (30-50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40-60% για τις μεσαίες και 50-70% για τις μικρές επιχειρήσεις) με επιπλέον προσαύξηση 10% για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

 

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά αξιοποιούνται δυνατότητες που παρέχει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός 651/2014 και αφορούν στην υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων αυτοτελώς, πέραν των ενισχύσεων Περιφερειακού χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και οι κοινωνικού προσήμου ενισχύσεις (πχ επαγγελματική κατάρτιση  εργαζόμενων σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία), μπορούν πλέον να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.

 

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος- Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη θα αποτελέσει την απαρχή ενός μεγάλου επενδυτικού κύκλου, με σημαντικά οφέλη τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την εθνική οικονομία. Κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και η ευρωστία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Αρθρογράφος