Συνέδριο Economist: Το «Ελληνικό Πείραμα» μεταξύ οράματος και ρεαλισμού

16 Μαΐου 201509:52

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του  Economist στην Αθήνα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε συνέδριο του Εκόνομιστ οι ομιλητές και οι σύνεδροι αναπτύσσουν μία διαδραστική σχέση αναζητώντας κοινούς άξονες «συζήτησης» προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, προκειμένου να ρίξουν φως στα βασικά ερωτήματα που κάθε φορά τίθενται.

Σε εαρινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η ελληνική οικονομική κρίση και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα αποτέλεσαν την αφορμή για τη διατύπωση θέσεων, προτάσεων, προβληματισμών αλλά ταυτόχρονα ακούσθηκαν με σαφήνεια και οι θέσεις των ανθρώπων της οικονομίας που ακόμη στέκονται όρθιοι φυλώντας τα «μετόπισθεν» της ελληνικής αγοράς.

Είχε ενδιαφέρον να ακούσει κανεί από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να λέει πως κύκλοι που στηρίζουν μια «ακραία μονομερή Ευρώπη» επιδιώκουν να «πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό πείραμα», ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα παύει να είναι «εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος» και «άβουλο ενεργειακό παράρτημα» της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδιώξει νέες ενεργειακές συμμαχίες και οικονομικές συνεργασίες – όπως με τα κράτη των BRICS – παρά το γεγονός ότι «πολλοί κύκλοι» θέλουν να παραμείνει «το παραδοσιακό πιόνι» της Ευρώπης, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ.Γιώργος Σταθάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο του Ecomomist τόνισε ότι «υπάρχει ρευστότητα αλλά δεν γίνονται επενδύσεις».Υπογράμμισε ότι το επίπεδο επενδύσεων είναι κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. Η Ισπανία -25%, Ιταλία -36%, Ελλάδα -65% καταγράφει στις επενδύσεις. «Για να οδηγηθούμε στην οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα. Το σχέδιο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση στοχεύουν στη στήριξη των επενδύσεων», πρόσθεσε και συνέχισε «υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν ώθησης την ανάπτυξη (αγροδιατροφικός κλπ)».

Τη θερμή του υποστήριξη στη συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία εξέφρασε, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την επέκταση της επένδυσης της COSCO στη χώρα μας, με σιδηροδρομικό δίκτυο.Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση πρότασης για δημιουργία νέας νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και την ενίσχυση της βάσης στη Σούδα.

Πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, θέτοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς, για συμφωνία.

    χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,
    να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
    αναδιάρθρωση του χρέους
    ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαρκής απαίτηση για μνημονιακά μέτρα δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ συνέστησε σε όσους έχουν στο μυαλό τους ότι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, «να το ξεχάσουν».

«Σε αυτή τη φάση εχει βρεθεί κοινό εδαφος σε μια σειρά ζητήματα» είπε και ανέφερε ως σημεία σύγκλισης

1) Τους δημοσιονομικούς στόχους
2) Αλλαγές σε ΦΠΑ
3) Θεσμικές αλλαγές

Απαντώντας μάλιστα ειδικά στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ο κ. Τσίπρας προχώρησε εκτενή αναφορά των πεπραγμένων της κυβέρνησης κατά τις πρώτες 100 ημέρες της.

Περισσότερα στο  Via Diplomacy

Αρθρογράφος