Συμφωνία ή (και) εκλογές μετά τη Σύνοδο Κορυφής; (video)

19 Ιουλίου 202011:31

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Αυτό θα (πρέπει να) είναι, μάλλον, το δίλημμα του Έλληνα  Πρωθυπουργού μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η οποία σύμφωνα με τα διεθνή μέσα παρουσιάζεται ως “θρίλερ”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός , προσερχόμενος στην Διάσκεψη Κορυφής δήλωσε: “Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς.”

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσε το ραντεβού με τους ηγέτες της ΕΕ για την Κυριακή το μεσημέρι.

Το Σάββατο, δεύτερη μέρα της συνόδου, επιτεύχθηκε πρόοδος σε όλα τα ανοικτά θέματα χάρις την συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ, ο οποίος επιχείρησε να ικανοποιήσει περισσότερο τις χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και εν μέρει η Φινλανδία), που προβάλλουν και τις αντιρρήσεις σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προτεινόμενη μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων του ταμείου, δηλαδή από τα 500 στα 450 δισ. Ευρώ, χαρακτηρίστηκε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από τις παραπάνω χώρες, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα, πάντα σε σχέση με το ταμείο.

Στη διάρκεια της ημέρας ο κ. Μισέλ είχε πολυμερείς συναντήσεις τόσο με τους ηγέτες των χωρών του Βορρά όσο και με τους ηγέτες των τεσσάρων χωρών του Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), που επωφελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαισίωναν όποτε χρειάστηκε η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας που έχει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Μισέλ κρατάει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, αφενός μεν δείχνει ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία σε αυτήν την σύνοδο και αφετέρου φαίνεται ότι έχει σημειωθεί τέτοια πρόοδος, που δίνει καλές πιθανότητες να βγει «λευκός καπνός» από το Justus Lipsius (το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ) στη διάρκεια της Κυριακής ή ακόμη και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, και πάντα με το ρεπορτάζ του κυριακάτικου διεθνούς τύπου, απαισιόδοξη, παρότι δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει συμφωνία, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες μόλις ώρες πριν έναρξη της τρίτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, η οποία έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κοροναϊού.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» δήλωσε στις Βρυξέλλες. 

 

Αρθρογράφος