Υλικά για 6 – 8 άτομα:
περίπου 2 κιλά χοιρινός λαιμός, ξεκοκαλισμένος – ζητάμε από τον χασάπη να ανοίξει το κρέας και να το ετοιμάσει για ρολό (πρέπει να γίνει μια λεπτή φέτα περίπου 1 εκ.)
1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο (όπως για σαλάτα)
40 γρ. μουστάρδα απαλή
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
100 ml μπίρα μαύρη + 300 ml επιπλέον για το ψήσιμο
ελαιόλαδο για το άλειμμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Βάζουμε το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και το σκόρδο και το τρίβουμε με τα χέρια να μαραθεί. Το αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Μετά το στύβουμε πολύ καλά με τις παλάμες μας, να απομακρύνουμε όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Βάζουμε το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, την μπίρα (100 ml) και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το κρέας στην επιφάνεια εργασίας και το αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τη γέμιση κατά μήκος στη μέση και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό – είναι προτιμότερο να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου για να το τυλίξουμε και να το δέσουμε στη συνέχεια. Περνάμε το ρολό μέσα σε διχτάκι ελαστικό (αν έχουμε το ειδικό εργαλείο «τούμπι» -σε καταστήματα με κουζινικά- και είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του) ή το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής με πυκνά δεσίματα.
Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το ρολό. Το φουρνίζουμε και το ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να ροδίσει καλά. Κάθε τόσο το περιχύνουμε με λίγη μαύρη μπίρα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, αφαιρούμε το δίχτυ ή το σπάγκο και το κόβουμε σε ροδέλες. Σερβίρουμε με πουρέ της αρεσκείας μας.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;