kinita

Πρωταθλητές στα κινητά, υστερούμε στο ίντερνετ

2 Αυγούστου 201122:00

kinitaΛάτρεις του κινητού αλλά και του σταθερού τηλεφώνου οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Oι Ευρωπαίοι, με μπροστάρηδες τους Έλληνες, προτιμούν συνδυαστικά πακέτα για το διαδίκτυο, το τηλέφωνο και την τηλεόραση, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Η χώρα μας συνεχίζει, παρά την οικονομική κρίση, να πρωταγωνιστεί στη διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.

Σε ποσοστό 99% τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν άμεση πρόσβαση σε τουλάχιστον μία τηλεφωνική συσκευή (σταθερή ή κινητή). Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μονάχα από χώρες όπως η Κύπρος, η Δανία και η Μάλτα, όπου το ποσοστό αγγίζει το απόλυτο, 100%. Αντίστοιχα υψηλή θέση (78%) κερδίζουμε και στη χρήση συνδυαστικών πακέτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με πρώτους τους Σουηδούς (94%) και τελευταίους τους Τσέχους (15%).

Παρά τη διάδοση της κινητής τηλεφωνίας ο Έλληνας εξακολουθεί να θεωρεί σταθερή αξία τη… σταθερή τηλεφωνική γραμμή, αφού σε ποσοστό 71% τα νοικοκυριά είναι καταγραμμένα ως συνδρομητές. Το ποσοστό αυτό μας φέρνει στην όγδοη θέση της ΕΕ των 27. Το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία μονάχα από καρτοκινητό (μ.ό. ΕΕ 34%) και το 24% μέσω προγραμμάτων συμβολαίου. Το 84% των ελλήνων χρηστών κινητού δήλωσε ότι για λόγους οικονομίας περιόρισε τη χρήση του. Πρόκειται για το μακράν μεγαλύτερο ποσοστό πανευρωπαϊκά. Ακολουθούν με 79% οι επίσης χτυπημένοι από την ύφεση Ισπανοί και οι Βούλγαροι (77%).

 

Μαλωμένοι με την πληροφορική

Την 23η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά τον αριθμό των νοικοκυριών που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα κομπιούτερ έχουν θέση μονάχα στο 55% των σπιτιών, την ώρα που στην Ολλανδία το ποσοστό εκτοξεύεται στο 95% και ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 69%. Σε χειρότερη κατάσταση από εμάς βρίσκονται μονάχα οι Ούγγροι (54%), οι Ρουμάνοι (53%) και οι Βούλγαροι (47%). Η Ελλάδα, πάντως, αύξησε κατά πέντε μονάδες το ποσοστό της σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Νοέμβριο του 2009. Το 15% των ελληνικών νοικοκυριών με ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν διαθέτουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, πίσω μονάχα από τη Ρουμανία (16%). Συνολικά, το 53% των κατοικιών στην Ελλάδα δεν έχει παρουσία στο διαδίκτυο (τρίτη θέση πίσω από Βουλγαρία και Ρουμανία).

Ουραγοί είμαστε όμως και όσον αφορά τη διείσδυση του γρήγορου ίντερνετ, αφού εξυπηρετείται μονάχα το 42% των κατοικιών, τη στιγμή που στην Ολλανδία το ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο (90%). Η Ελλάδα και σε αυτό το πεδίο βελτίωσε τα ποσοστά της κατά 11 μονάδες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το αργό (dialup) ίντερνετ εξυπηρετεί μονάχα 1 στα 20 ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Οι έλληνες χρήστες του γρήγορου Ίντερνετ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις εταιρείες παροχής, αφού δηλώνουν σε ποσοστό 72% (το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρώπη) ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχεδόν ποτέ με τη σύνδεσή τους. Σε αντιδιαστολή, το ποσοστό αυτό στη Γαλλία φτάνει μονάχα στο 53% ενώ σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (47%).

Οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών (smartphones) στην Ελλάδα μπορεί να είναι ικανοποιητικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται από τους χρήστες για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μονάχα το 24% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το κινητό του για online περιήγηση την ώρα που στη Σουηδία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 59% και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 34%.

 

Η επικοινωνία στην Ευρώπη

 

•Τέσσερα στα δέκα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αγοράζουν ενοποιημένες υπηρεσίες διαδικτύου, τηλεφώνου και τηλεόρασης από έναν και μοναδικό πάροχο.

•Το 65% των ανθρώπων περιορίζουν τις κλήσεις τους στο κινητό τηλέφωνο λόγω κόστους και οι κλήσεις μέσω διαδικτύου καθίστανται συνεχώς δημοφιλέστερες.

•Τα νοικοκυριά της ΕΕ σε ποσοστό 98% έχουν πρόσβαση σε τηλέφωνο και αυξημένο ποσοστό νοικοκυριών (89%) έχει πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο. Το 62% έχει και σταθερό και κινητό τηλέφωνο, ενώ μόνο το 9% εξαρτάται μόνο από σταθερή γραμμή.

•Τα νοικοκυριά της ΕΕ σε ποσοστό 98% διαθέτουν τηλεόραση. Τα δημοφιλέστερα μέσα τηλεοπτικής λήψης είναι το καλώδιο (35%) και ακολουθεί η ψηφιακή χερσαία λήψη (30%).

•Ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πολίτες θεωρεί ότι οι ταχύτητες για ανέβασμα και κατέβασμα από το διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονται στους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε.

Η έρευνα νοικοκυριών για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 9 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου 2011 με τη χρήση δείγματος 27.000 νοικοκυριών αντιπροσωπευτικών του πληθυσμού της ΕΕ.

 

Νοικοκυριά με τουλάχιστον μία τηλεφωνική συσκευή (σταθερή ή κινητή)

Χώρα/ Ποσοστό

Ολλανδία 100%

Μάλτα 100%

Κύπρος 100%

Λουξεμβούργο 100%

Σλοβενία 100%

Σουηδία 100%

Δανία 100%

Ηνωμένο Βασίλειο 99%

Γαλλία 99%

Αυστρία 99%

Γερμανία 99%

Ελλάδα 99%

Ιρλανδία 98%

Ιταλία 98%

Βέλγιο 98%

Φιλανδία 98%

Λιθουανία 98%

Εσθονία 98%

Μέσος όρος Ευρωπαϊκής Ένωσης 98%

Λετονία 97%

Ισπανία 97%

Τσεχία 97%

Πολωνία 95%

Ουγγαρία 95%

Πορτογαλία 95%

Βουλγαρία 92%

Ρουμανία 87%

 

 

Νοικοκυριά με σταθερά και κινητά τηλέφωνα

Χώρα / Ποσοστό

Σουηδία 94%

Μάλτα 90%

Ολλανδία 85%

Λουξεμβούργο 84%

Κύπρος 80%

Ελλάδα 78%

Σλοβενία 77%

Ηνωμένο Βασίλειο 76%

Γερμανία 71%

Μέσος όρος Ευρωπαϊκής Ένωσης 62%

Ιταλία 59%

Βέλγιο 59%

Ιρλανδία 55%

Ισπανία 54%

Πορτογαλία 54%

Δανία 52%

Λετονία 45%

Εσθονία 44%

Αυστρία 42%

Βουλγαρία 41%

Ουγγαρία 40%

Πολωνία 37%

Ρουμανία 35%

Λιθουανία 33%

Φιλανδία 17%

Τσεχία 15%

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr