Ιδιαίτερα ύποπτη είναι η χρονική στιγμή που ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Hashim Thaci αποφάσισε να επισκεφτεί τη λίμνη Gazivoda στην περιοχή του Κοσσόβου που κατοικείται από Σέρβους, την οποία είχε επισκεφτεί 21 ημέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου.
Η κίνηση αυτή είναι ύποπτη καθότι πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες αφότου βρέθηκε στο ίδιο σημείο ο Aleksandar Vucic σαν να ήθελε ο Πρόεδρος του Κοσσόβου να στείλει ένα μήνυμα στο Σέρβο ομόλογο του.
Ο τελευταίος αρπάζοντας την ευκαιρία που του έδωσε ο Hashim Thaci κινητοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας καθώς και τις Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας για μερικές ώρες όπως αποδείχτηκε αφού μερικές ώρες αργότερα η μικρή αυτή κρίση φάνηκε να αποκλιμακώνεται και να μην δίνεται συνέχεια.
Για του λόγου το αληθές είναι άξιο απορίας αν πραγματικά οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις πράγματι κινητοποιήθηκαν και βρέθηκαν στο ύψιστο σημείο επιχειρησιακής διαθεσιμότητας, αφού ο Hashim Thaci παρέμεινε στην περιοχή λίγες ώρες, χρόνος μικρός για να υπάρξει πραγματικά μια αληθινή κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων.
Επομένως, για ποιον λόγο προέκυψε ξαφνικά αυτή η μικρή κρίση και για ποιο λόγο ο Hashim Thaci επισκέφτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου την λίμνη στο βόρειο Κόσσοβο, αλλά δεν το έπραξε αυτό λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Aleksandar Vucic στη λίμνη Gazivoda, ιδιαίτερα δε μετά την ακύρωση της σχεδιασμένης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών με ευθύνη του Σέρβου Προέδρου.
Μια ενδεχόμενη εξήγηση για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση του Hashim Thaci θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια του Κοσοβάρου Προέδρου να κλείσει τα στόματα της εσωτερικής αντιπολίτευσης για τα σχέδια του Hashim Thaci και του Aleksandar Vucic να προχωρήσουν στην ανταλλαγή εδαφών ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα των δύο πλευρών.
Μια άλλη ερμηνεία είναι, ότι πιθανόν ο Hashim Thaci να ήθελε να στείλει το μήνυμα του στο εσωτερικό και στην Σερβία με αυτή την σημειολογική του επίσκεψη. Πιθανόν όμως να ήθελε να στείλει και ένα άλλο μήνυμα, σε μια άλλη χώρα, όπου οι Αλβανοί του Κοσόβου έχουν κοινά συμφέροντα με τους συμπατριώτες τους.
Μήπως ο Hashim Thaci λοιπόν, να ήθελε να στείλει έμμεσα ένα μήνυμα στον λαό της ΠΓΔΜ, το μήνυμα του φόβου για μια ξαφνική κλιμάκωση των σχέσεων των λαών της νοτιοδυτικής βαλκανικής με αφορμή την αντιπαράθεση των Σέρβων με τους Αλβανούς στο Κόσσοβο;
Ο φόβος μιας ένοπλης ξαφνικής σύγκρουσης στη νοτιοδυτική βαλκανική αποτέλεσε ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ένα επιχείρημα που χτυπά την ευαίσθητη χορδή των Σλαβόφωνων πληθυσμών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ακόμη ενθυμούνται τον πόλεμο του 2001 με την εξέγερση των Αλβανών που κόστισε τη ζωή σε 250 άτομα πολίτες και στρατιωτικούς και κλόνισε την σταθερότητα του νέου κράτους για περίπου 10 μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζόραν Ζάεφ διαρκώς αναφέρεται στο ζήτημα της ασφάλειας στις ομιλίες του, συνεχώς επισημαίνει την ασφάλεια που το ΝΑΤΟ θα προσφέρει στον λαό της χώρας του, και δεν σταματά να προειδοποιεί το λαό του ότι το ενδεχόμενο ενός νέου πόλεμου στην περιοχή μας δεν έχει αποφευχθεί και για αυτό το λόγο θα πρέπει να ψηφίζουν υπέρ της διαδικασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Και ξαφνικά, λιγότερο από μια μόλις ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ένας από τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάφλεξη μίας νέας κρίσης στη νοτιοδυτική βαλκανική, ο Hashim Thaci, αποφασίζει να επισκεφτεί την λίμνη Gazivoda, τη στιγμή που σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου που είχε κοινοποιηθεί ο Hashim Thaci είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε μέλη των Κοσσοβάρικων Δυνάμεων Ασφαλείας στο στρατόπεδο τους που βρίσκεται πλησίον της Πρίστινα στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Είναι εντυπωσιακό ότι η gazetaexpress επεσήμανε σε σχετικό δημοσίευμα της το στοιχείο αυτό δηλ. ότι ο Hashim Thaci επισκέφτηκε την λίμνη Gazivoda ξαφνικά, ακυρώνοντας το πρόγραμμα του για εκείνη την ημέρα, χωρίς όμως να δίνει περισσότερη έμφαση στο θέμα.
Και είναι επίσης εντυπωσιακό, ο τρόπος με τον οποίο το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ κάλυψε το περιστατικό στην λίμνη Gazivoda, που ήταν ιδιαίτερα περιγραφικός και με αιχμηρή διατύπωση, που προδιάθετε τον αναγνώστη του άρθρου να σχηματίσει μία γνώμη… ανησυχίας για τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσσοβο, η οποία να συμπίπτει με τις ανησυχίες περί νέου περιφερειακού πολέμου που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας! Πόσο σύμπτωση είναι;