koynoypi-metadosh

Συναγερμός: Πρώτο κρούσμα Δυτικού Νείλου στην Αθήνα και δύο Ελονοσίας!

7 Ιουλίου 201216:00

koynoypi-metadoshΣτο πόδι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα στο Φάληρο, ενώ αλλά δύο περιστατικά Ελονοσίας εντίσθηκαν επίσης στην Αττική σε Έλληνες οι οποίοι δεν είχαν ταξιδέψει.


Σύμφωνα με το iatropedia.gr, σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ειδικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τον εντοπισμό και στην Αθήνα ενός κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και δύο κρουσμάτων Ελονοσίας επίσης στην Αθήνα και μάλιστα σε Έλληνες κατοίκους που δεν είχαν επισκεφθεί περιοχές όπου ενδημεί η νόσος.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου χτύπησε γυναίκα 70 ετών που διέμενε στο Φάληρο και η οποία παρουσίασε μηνυγγίτιδα.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν εργαστηριακά το κρούσμα ενώ η 70χρονη νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό, όπου οι γιατροί της χορηγούν ειδική αγωγή.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η ανησυχία των υπευθύνων του ΚΕΕΛΠΝΟ εστιάζεται στο γεγονός ότι αν επεκταθεί ο ιός και σε άλλους κατοίκους της Αθήνας, θα πρέπει να διακοπεί η αιμοδοσία ώστε να ελεγχθούν οι φιάλες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί. Κάτι που θα ήταν καταστροφικό εν μέσω καλοκαιριού όπου ούτως ή άλλως η συγκέντρωση αίματος είναι περιορισμένη.

Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούν ότι οι ευθύνες για την επέκταση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα βαραίνουν τη Νομαρχία που δεν πραγματοποίησε τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίδει ειδικές οδηγίες για τους κατοίκους της Αττικής ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κρούσματα.

Στο μεταξύ το πρώτο κρούσμα Ελονοσίας στην Αττική για φέτος εντοπίσθηκε σε άνδρα 78 ετών στις 18 Ιουνίου το οποίο δηλώθηκε στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ. (Επιβεβαιώηκε εργαστηριακά από την Έδρα Παρασιτικών και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας , ΕΣΔΥ) ο οποίος δεν ανέφερε ταξίδι σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Από τη διερεύνηση του κρούσματος προέκυψε ότι ο ασθενής  διαμένει μόνιμα στο Μενίδι Αττικής, αλλά ο πιθανός τόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η περιοχή του Μαραθώνα, την οποία ο ασθενής επισκέπτεται περιοδικά γιατί διατηρεί εξοχική κατοικία.

Από τότε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Μαραθώνα όπου εξέτασε Έλληνες και ξένους κατοίκους.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Ιουνίου το κλιμάκιο πραγματοποίησε επισκέψεις σε 91

Κατοικίες και εξέτασε για πυρετό συνολικά 163 άτομα, από τα οποία 140 ήταν

Έλληνες, 16 άτομα μετανάστες από την Ινδία, 3 από το Πακιστάν και 4 από την Αλβανία.

Στο μεταξύ άλλο ένα κρούσμα επίσης σε Έλληνα εντοπίσθηκε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε επίσης σε Έλληνα ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει σε ύποπτες περιοχές.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΟ και στις δύο περιπτώσεις ελονοσίας χορήγησαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και οι ασθενείς δε χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.

Πάντως οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέμεναν κρούσματα Ελονοσίας φέτος το καλοκαίρι γι αυτό και βρίσκονται σε ετοιμότητα εδώ και καιρό. Αντίστοιχη είναι και η προετοιμασία για περιστατικά Δυτικού Νείλου καθώς εκτιμούν πως είναι φυσιολογικό να αναπτυχθούν και στην περιοχή της πρωτεύουσας δεδομένου πως έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

“Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημερώθηκε από το «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ν.Ε.Ε.Σ» για την εργαστηριακή διάγνωση ενός (1) περιστατικού μηνιγγίτιδας, που οφείλεται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Το περιστατικό αφορά σε γυναίκα ενήλικα ασθενή κάτοικο Παλαιού Φαλήρου. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε αρίστη κατάσταση και αναμένεται να εξέλθει εντός των επομένων ημερών.

Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011. Το 2010 είχαν εργαστηριακά διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το 2011 εργαστηριακά διαγνώστηκαν συνολικά 101 περιστατικά σε όλη την επικράτεια εκ των οποίων 76 είχαν προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χαρακτηριστικά η ασθενής από το Π. Φάληρο δεν αναφέρει προδιαθεσικούς παράγοντες ούτε ιστορικό μετακίνησης – έκθεσης σε περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Τονίζεται πως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου  εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. 

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).”

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr