Πρώτη κατοικία της Ροδόπης βγαίνει στο σφυρί τον Ιανουάριο του 2014

5 Αυγούστου 201323:24

Τις πληροφορίες του «Χ», επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης, ότι βγαίνει στο σφυρί πρώτη κατοικία στο νομό μας. Ο πλειστηριασμός σύμφωνα με όσα δήλωσε αποκλειστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5 η δικηγόρος Αγγελική Κατσή έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2014. Η κατάσχεση έχει ήδη γίνει, σύμφωνα με την κ. Κατσή και η διαδικασία του πλειστηριασμού προγραμματίστηκε για τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Όπως ορίζεται ρητά στη διάταξη του άρθρου 19 § 1 του Ν. 3869/2010, όπως αυτή ισχύει σήμερα, από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, ήτοι από την 31η Ιουλίου 2010 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός του ακινήτου της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, δηλαδή του ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αξία του «…δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό.» (άρθρο 9 § 2 Ν. 3869/2010). Η ισχύς της ως άνω απαγόρευσης πλειστηριασμού της κύρια κατοικίας οφειλέτη, προβλεπόταν αρχικά μέχρι την 30η Ιουνίου 2011, παρατάθηκε όμως αρχικά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011 στην συνέχεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, και παρατάθηκε στην συνέχεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013. Μάλιστα με τη διάταξη του άρθρου 46 § 2 του Ν.3986/2011 (Φ.Ε.Κ. τεύχος Α’, φύλλο 152/01.07.2011) προστέθηκε δεύτερο εδάφιο στη διάταξη του άρθρου 19 § 1 του Ν. 3869/2010, σύμφωνα με την οποία «Η διάταξη εφαρμόζεται για κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτως αν στερείται πτωχευτικής ικανότητας».

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
Αν και αρχικά αναμένονταν ότι η απαγόρευση θα πάρει έναν ακόμα χρόνο παράτασης, ήδη άρχισαν να γίνονται δηλώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο για μερική άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών. Αυτή αναμένεται, εάν προχωρήσει τελικά, να εφαρμοστεί με κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Ο Σκορδάς εξήγησε ότι κυρίαρχο ρόλο θα έχουν παράγοντες όπως αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια, υπήρχε μία πάγια τακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην προβαίνουν σε κατασχέσεις, ούτε να προσδιορίζουν πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, είπε η κ. Κατσή και πρόσθεσε πως το νέο για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό αιφνιδίασε τους ιδιοκτήτες. «Μας ήρθε κάπως απρόοπτο το συμβάν με μία διαταγή πληρωμής κατευθείαν. Δεν προέβησαν σε κανένα μέτρο εκτέλεσης πέραν της κατάσχεσης και απευθείας προσδιορισμού του πλειστηριασμού».
Η απαγόρευση των πλειστηριασμών αφορά πρώτες κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης. Στην περίπτωση του πλειστηριασμού της Ροδόπης το οφειλόμενο ποσό είναι κάτω των 200.000 ευρώ, «δεν άγγιζε καν τα 70.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της οικείας είναι επίσης 70.000 ευρώ». Ιδιοκτήτες είναι ένα ανδρόγυνο με άνεργη τη σύζυγο. Το ζευγάρι προχώρησε στη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών προκειμένου να υπαχθεί στο νόμο περί ρύθμισης υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μέσω αυτής ζητήθηκε η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του πλειστηριασμού.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα κατά την κ. Κατσή είναι η επιθετική διάθεση των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες. «Περιμένουμε ραγδαίες εξελίξεις και δυστυχώς από εδώ και στο εξής περιμένουμε δυνατότερες επιθέσεις εναντίον των δανειοληπτών που δε θεωρούνται υπερχρεωμένοι αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Είναι ενδεικτικό ότι οι παραπάνω δύο οφειλέτες πλήρωναν μέρος του ποσού της δόσης τους στην τράπεζα. «Πλήρωναν λιγότερα και μάλιστα ζήτησαν πάρα πολλές φορές να τους ρυθμίσουν την οφειλή, και δεν ήρθαν σε κανέναν συμβιβασμό οι τράπεζες για να τους μειώσουν το ποσό της δόσης, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν όσα χρήματα μπορούν. Παρόλα αυτά προχώρησαν σε αναγκαστική κατάσχεση και προσδιόρισαν ήδη ημερομηνία πλειστηριασμού».

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ
Από τη πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έγινε η κατάσχεση και ορίστηκε η ημερομηνία του πλειστηριασμού ελάχιστες ημέρες μετά τις πρώτες αναφορές για μερική άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, παραδέχθηκε ο κ. Κατσή. Η ίδια τόνισε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο δανειολήπτης έχει δύο τρόπους για να προστατευτεί. Ο ένας τρόπος είναι η χρήση του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών που προβλέπει.
Ο δεύτερος τρόπος αφορά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει ως μέσα άμυνας τις «ανακοπές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, για τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η αναγκαστική εκτέλεση οι πολίτες μπορούν να την προσβάλλουν για μία σειρά από λόγους», σημείωσε η κ. Κατσή.
Πάντως σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, περίπου 350.000 ακίνητα πρώτης κατοικίας κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί και όλοι αντιλαμβάνονται ότι με την άρση της απαγόρευσης ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Δήμος Μπακιρτζάκης

(ΠΗΓΗ: http://www.xronos.gr/)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr