Βρισκόμαστε στον πυρήνα μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που πλήττει οριζόντια τόσο την Κοινωνία όσο και τις θεσμικές εκπροσωπήσεις της όπως είναι το Κράτος, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μέσα στο περιβάλλον που ορίζει αυτή η κρίση, καλούμαστε ως δημοτικός συνδιασμός,να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης με σκοπο να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρά και ανελαστικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με:
· » Τα οικονομικά προβλήματα του ίδιου του Δήμου που έχουν προκύψει από την ευρύτερη συγκυρία και τις συνεχείς μειώσεις των χρηματοδοτήσεων του ετήσιου προυπολογισμού του Δήμου, που αποτελούν τροχοπέδη στην οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής
- » Τα μεγάλα κοινωνικά πληγμάτων που προκαλεί καθημερινά σε όλο και περισσότερους πολίτες η κρίση.Προτάσοντας ολοκληρωμένες δημοτικές πολιτικές που θα εδραιώσουν σταθερές συνθήκες και δομές ουσιαστικής Κοινωνικής Πολιτικής.
- » Την καθημερινότητα του πολίτη, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κομοτηνή όσο και στους οικισμούς, έχει μετατραπεί από αυτονόητη πραγματικότητα, σε ζητούμενο.
Μια πόλη χωρίς ταυτότητα, μια πόλη βρώμικη, δύσκολη στις μετακινήσεις, χωρίς την απαραίτητη αστική ασφάλεια( επαρκη φωτισμό, διαβάσεις, ασφαλεις παιδικές χαρές, αδέσποτα), μια πόλη που δεν επενδύει στην πολυπολιτισμικότητα και το πανεπιστήμιο της.
- » Την ουσιαστική εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής του «Καλικρατικού» Δήμου. Ενά σχήμα με πολύ περισσότερες και σύνθετες αρμοδιότητες, διπλάσιοι οικισμοί με διαφορετικά επιμέρους προβλήματα. Μια νέα αρχιτεκτονική που αν λάβει κανεις υπόψιν του έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποτελούν τα πλεονεκτήματα ενός ολοκληρωμένου Δήμου που περιλαμβάνει και επεκτείνεται από τον ορεινό όγκο στην ημιορεινή και πεδινή περιοχή του αστικού κέντρου του Δήμου μας και φυσικά την παραλιακή ζώνη
» Εχοντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη των προβλημάτων αναζητούμε και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα δράσης και τοπικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πηγών.
» Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να εφικτό, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ένας ολοκληρωμένος και ουσιαστικός σχεδιασμός με την συνεργασία όλων εκείνων παραγωγικών φορέων που αποτελούν τους βασικούς συνεργάτες και εταίρους της προσπάθειας να δοθούν νέες προοπτικές για τον δήμο μας.
Γι αυτό εμείς στο συνδιασμό μας αποφασίσαμε να κάνουμε αυτόν τον ανοιχτό κοινωνικό διάλογο με όλους εσας τους εκπροσώπους των φορέων, οργανώσεων και κοινωνικών ομάδων. Προθεσή μας είναι οι προτάσεις, οι νέες ιδέες και γνώμες να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο δράσης.
Οι αναφορές που θα γίνουν αφορούν τις ιδέες και τις προτάσεις για τις οποίες είμαστε εδώ προκειμένου να συζητήσουμε, να διορθώσουμε, να συμπληρώσουμε.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
- Προώθηση και κίνητρα για νέες επενδύσεις(π.χ. μειώσεις δημοτικών τελών, προβολή και προώθηση τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου)
- Αγροτική ανάπτυξη-προώθηση και στήριξη πρωτογενούς τομέα(Δομή Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
- Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξης της περιοχής – Επένδυση στην πολυπολιτισμικότητα
- Συνεργασία του Δήμου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Ποια είναι όμως τα βήματα εκείνα που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων μας?
Χρήσεις γης και χωροταξικός σχεδιασμός
Μέρος ενός ευρύτερου Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι και το Χωροταξικό Σχέδιο, ο καθορισμός χρήσεων γης (γεωργικών εκτάσεων-ζωνών, περιαστικών και αστικών δασών/πρασίνου, παραλιακές ζώνες, ζώνες παραθεριστικής κατοικίας κτλ), ώστε να μην υπάρχει άναρχη οικιστική ανάπτυξη και παραβάσεις (μπάζωμα ρεμάτων, καταπατήσεις κτλ).
- Χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιας ζώνης, ζώνες-περιοχές ανάπτυξης τουριστικών-εμπορικών επιχειρήσεων, εξυπηρέτησης σκαφών (παραλιακή ζώνη και λιμάνι Φαναριου, της μαρίνας Φαναρίου, αλιευτικά καταφύγια ), άλλων θαλάσσιων δραστηριοτήτων (αλιεία).
- Διαχείριση και αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως, καθαρισμός και περίφραξή τους, ώστε να πάψουν να είναι εστίες ρύπανσης και κακής αισθητικής, και να καταστούν «προσωρινοί» χώροι για στάθμευση και άλλες χρήσεις. Συμφωνίες και ανταποδοτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες τους.
- Ανάδειξη και προβολή των περιοχών natura καθώς επίσης και του περιαστικού Άλσους, με μονοπάτια, θέσεις θέας/παρατήρησης και ανάπαυσης, συμμετοχή σε πρωτοβουλίες προώθησης, όπως το πρόγραμμα «Προώθησης Τόπων Φυσικού Κάλλους», «“EDEN” Τουριστική Αριστεία», για την ενδυνάμωση του τουριστικού προιόντος
- Ουσιαστικός προγραμματισμός για συμμετοχή του Δήμου στα «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Αστική και Αγροτική Ανάπτυξης» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και αύξηση της ελκυστικότητας του αστικού κέντρου,(πολυταμειακα, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ)
ΕΤΠΑ
- Επέκταση ποδηλατοδρόμου
- Δημιουργία παργκινκ
- Νέες σχολικές μονάδες
- Ενίσχυση και δημιουργία νέων κοινωνικών δομών
- Ανακατασκευή δικτύου οδοφωτισμού με φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας (2.000.000).
και ταυτόχρονα την συμπλήρωση – εκσυγχρονισμό των κοινωνικών υποδομών και των οικισμών.
Αγροτικός Τομέας
- Επαγγελματική κατάρτιση και δράσεις ενημέρωσης των αγροτών, σύσταση γραφείου συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εκμετάλλευση γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων (δράσεις συγχρηματοδοτούμενες από Προγράμματα). Βιολογικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, παρακολούθηση-ενημέρωση νέων τεχνικών και μεθόδων καλλιεργειών και αρδεύσεων. Σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την εκπαίδευση (ενημέρωση στα σχολεία για το νέο τύπο γεωργίας, τα βιολογικά, βιοενεργειακά κτλ).
- Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα προσανατολισμένη και σε άλλες κατευθύνσεις (καλλιέργεια και εκμετάλλευση ειδικών φυτών, όπως αρωματικά, βότανα εδώδιμα και για φαρμακευτική χρήση, λουλούδια, μελισσοκομία, καθώς και προϊόντων δάσους, δασοκομία).
- Εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων και ανεκμετάλλευτων εκτάσεων (είτε στη γεωργία είτε για επενδύσεις π.χ.βιοκαυσίμων).
- Διερεύνηση για οργάνωση δικτύου και προώθηση/διάθεση τοπικών γεωργικών προϊόντων, δημιουργία κάθετης παραγωγής (π.χ. συλλογή, επεξεργασία, συσκευασία ελιών, βοτάνων, μελιού κτλ). Ηλεκτρονικό δημοπρατήριο αγροτικών προιόντων με online σύνδεση με κεντρικές αγορές για πωλήσεις μέσω internet (αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η απευθείας σύνδεση παραγωγών και καταναλωτών στα μεγάλα αστικά κέντρα).
- Σύνδεση τουρισμού και αγροτικού τομέα όχι μόνο σε επίπεδο γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων όσο και σε αγροτουριστικές/εναλλακτικές δραστηριότητες, ένταξη αυτών σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα ανάδειξης της αγροτικής κληρονομιάς αλλά και της αναμόρφωσης των οικισμών.
- Αξιοποίηση του σφαγείου για την εξασφάλιση ποιοτικών προϊόντων , αλλά και υγιεινή και ασφάλεια. (ιατρικοί έλεγχοι, συνθήκες υγιεινής) Εμπλουτισμός της γκάμας για αυξημένη προστιθέμενη αξία με βιολογικά προϊόντα, ονομασία προέλευσης και στοιχεία που δίνουν αξία στην τοπική παραγωγή.
- Δημιουργία Πράσινης Αγοράς, όπου θα διατίθενται μόνο τοπικά προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
- Ο τομέας της γεωργίας αποδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης ενός γραφείου υποστήριξης / δομής αγροτικής επιχειρηματικότητας (ΕΚΤ) στο Δήμο που θα παρέχει στους καλλιεργητές διαρκή ενημέρωση και υποστήριξη, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, θα έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σε θέματα που αφορούν τους ενδιαφερόμενους. Θα είναι σε θέση να εκπονεί κάποιες πρωταρχικές μελέτες, μελέτες σκοπιμότητας και να συμπληρώνει τα διεκπεραιωτικά έγγραφα των αιτήσεων χρηματοδότησης.
Μεταφορές
- Αξιοποίηση του κάθετου άξονα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, επείγουσα η αναγκαιότητα σχετικής μελέτης
- Αναβάθμιση αγροτικού οδικού δικτύου που θα προσφέρει ενίσχυση στην τοπική αγροτική παραγωγή, στις υπηρεσίες και το εμπόριο (όπως νέες αγορές, ταχύτερη και ευκολότερη μετάβαση, μείωση κόστους).
- Σύνδεση των Οικισμών Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης με τη δημιουργία επιτέλους παραλιακής ζώνης συνδυαστικά με τη λωρίδες ποδηλάτων και πεζοδρομίων καθώς και χώρων παραμονής/ θέας και παρατήρησης.
- Ανάπτυξη νέων λεωφορειακών γραμμών αστικής συγκοινωνίας (1000.000).
Τουρισμός – Πολιτισμός
- Ανάδειξη του μονοπατιού Ε6 με σκοπό την προσέλκυση φυσιολατρών και θεσμοθέτηση ετήσιου μαραθωνίου ορεινού όγκου αποκλειστικά στον ορεινό όγκο του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα έμμεσο τρόπο προσέλκυσης αθλητών και επισκεπτών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Δημιουργία και αξιοποίηση/βελτίωση μονοπατιών και θέσεων θέας – παρατήρησης, διαδρομών για ποδηλάτες, δρομείς και φυσιολάτρες, αξιοποίηση παραλιακής ζώνης και βουνού, οργάνωση ενιαίου δικτύου και σύνδεση με τις λοιπές τουριστικές υποδομές.
- Συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους και πρόγραμμα μονοπατιών, χειμερινός τουρισμός (αξιοποίηση κατασκηνώσεων Πανδρόσου), σύνδεση αυτών με τις λοιπές παρεχόμενες δραστηριότητες και υποδομές της περιοχής, στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προσφορά οικονομικών πακέτων από τις συνεργαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις σε διαδημοτικό επίπεδο, και ποιοτικός έλεγχος των προσφερόμενων υπηρεσιών.
- Σύνδεση των τοπικών προορισμών με προορισμούς της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικούς χώρους, χώρους υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής, θρησκευτικούς χώρους). Διαδημοτική Συνεργασία. Η συμπληρωματικότητα των προσφερόμενων υποδομών/δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει νέους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών και πρόσθετα κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τον τόπο.
- Ως Κέντρο φιλοξενίας κυνηγών ή φυσιολατρών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τους χειμερινούς μήνες οι κατασκηνώσεις του Δήμου Κομοτηνής
- Δημιουργία τουριστικής ταυτότητας για τον Δήμο Κομοτηνής ως τουριστικού προορισμού προκειμένου να υπάρξει αναγνωρισιμότητα
- Ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών για την προώθηση του κοινού τουριστικού προϊόντος στις γειτονικές χώρες.
- Προβολή και ανάδειξη των τουριστικών-εμπορικών-γεωργικών επιχειρήσεων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αλλά και αυτόν της περιοχής (προγράμματα ανακύκλωσης, βιολογικά προϊόντα, ποδηλατοδρόμοι, μονοπάτια κτλ) προσελκύοντας ειδικές ομάδες τουριστών/επισκεπτών, και προσφέροντας ειδικά ολοκληρωμένα πακέτα. Συμμετοχή του Δήμου και των επιχειρήσεων στα προγράμματα με στόχο την «αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής».
- Δημιουργία ενός τουριστικού portal το οποίο θα προβάλει τα τουριστικά αξιοθέατα, καταλύματα, τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις θεσμοθετημένες πολιτιστικές δράσεις και τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής μας.
- Την ενίσχυση και επιδιωξή μας και ο σχολικός τουρισμός
- Σύνδεση τουρισμού – αθλητισμού και συνεργασία με Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο , για την αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής. Παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένου αθλητικού κέντρου (περιλαμβάνοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις) που θα προσελκύσει αθλητές, ομάδες, αλλά θα μπορεί να εξυπηρετήσει και το απλό κοινό και τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για άθληση και άλλες δραστηριότητες που θα προσφέρει (π.χ. μαθητικές αθλητικές εκδηλώσεις σε ευρύτερο επίπεδο). Η μικρή απόσταση από τις γείτονες χώρες, οι υπάρχουσες υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό των σχολών του ΔΠΘ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για επένδυση στο τομέα αυτό, ενώ τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία είναι πολλά.
- Συνεργασία Δήμου και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πχ σχολές Δημοκρίτειου καθώς επίσης και άλλων(όπως Σχολή Καλών Τεχνών, Πολυτεχνεία) για την διεξαγωγή διαγωνισμών/υποτροφιών (αρχιτεκτονικών, διαμόρφωση πλατειών, οικιστικών παρεμβάσεων κτλ) προσελκύοντας κυρίως νέους ανθρώπους να γνωρίσουν την περιοχή μας και να συνδράμουν στη βιώσιμη βελτίωση/ανάπτυξή της.
Πολιτισμός
- Επισκέψιμα μουσεία
- Διαβαλκανικό φεστιβάλ νέων ( συνεργασία με πανεπιστήμια)
- Επένδυση στην παράδοση και διατήρηση εθίμων
Εμπόριο–Υπηρεσίες
- Υποβολή ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Δήμου στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού για το 2014-2020
- Απαλλαγή δημοτικών τελών για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις
- Χρηματοδότηση νέων επιχειρηματιών μέσω της Δομής Νεανικής Επιχειρηματικότηας ΕΚΤ
- Επένδυση στην ισόρροπη σχέση μεταξύ του τουριστικού/εμπορικού και του αγροτικού χώρου, ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των γειτονικών χώρων (παραγωγή-κατανάλωση, εποχικότητα απασχόλησης). Χρήση των τοπικών προϊόντων στα προσφερόμενα γεύματα από τις τουριστικές-εμπορικές επιχειρήσεις, για την προώθησή τους και του δημιουργία εταιρικής ταυτότητας ονομασίας προέλευσης «Ροδόπη».
Θα πρέπει να κατανοήσει κανείς ότι το γρήγορο κέρδος της «πλαστικής καρέκλας» και του «χημικού γεωργικού προϊόντος» δεν είναι το μέλλον, χρειάζεται σεβασμός στη φύση και τον συνάνθρωπό μας εάν θέλουμε να μιλάμε για βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και ένα πιο ασφαλές, ανθρώπινο και ποιοτικό μέλλον. Χρειάζεται στήριξη και προβολή των επιχειρήσεων αυτών, όχι μόνο από τους χρήστες των υπηρεσιών αλλά και από τον Δήμο.
Λοιπά έργα – δραστηριότητες
- Συνεργασία του Δήμου με ιδιώτες για επενδύσεις σε Αναν. Πηγες Ενεργειας, εκμετάλλευση της ευνοϊκής για τους ΟΤΑ νομοθεσίας για νέες πηγές εσόδων μέσω της πράσινης ενέργειας. Πράσινα/Βιώσιμα Κτίρια (αρχής των δημοτικών κτιρίων, των σχολείων κτλ), θα πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα, ενισχύοντας την οικοδομική δραστηριότητα, αποκτώντας τεχνογνωσία, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους.
- Υπάρχει ανάγκη οργάνωσης του Δήμου ή μίας από τις δημοτικές επιχειρήσεις, με καταξιωμένους επιστήμονες (γεωπόνους, οικονομολόγους, νομικούς, μηχανικούς κτλ) που θα υποστηρίζουν τους πολίτες, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, για τις εξελίξεις στον τομέα τους και τους τρόπους επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων. Η ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης των πολιτών είναι μεγάλη, οι συνθήκες στην κοινωνία και την αγορά άκρως ανταγωνιστικές και η απαίτηση για στελέχωση με επιστήμονες με υψηλή επάρκεια ακόμα μεγαλύτερη. Φυσική συνέπεια των παραπάνω αποτελεί η μόνιμη και στενή συνεργασία, σε θεσμοθετημένο πλαίσιο, με τους επιστημονικούς φορείς και τους επαγγελματίες του Δήμου.
Σε παράλληλη και αμφίδρομη σχέση με όλα τα παραπάνω, κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση ενός master plan και ρυθμιστικού σχεδίου της περιοχής, τα οποία θα περιλαμβάνουν το σύνολο των παραπάνω θεμάτων-ζητημάτων, την ιεράρχησή τους, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις τυχόν χρηματοδοτήσεις, την βιωσιμότητά τους, την ανταλλαγή απόψεων.
Το «στοίχημα» είναι μεγάλο, αλλά σε ένα πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον και υπό την παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, χρειάζεται άμεση ανταπόκριση για μία ολοκληρωμένη, ιεραρχημένη και σταδιακή υλοποίηση ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, που θα σέβεται το περιβάλλον, τους πολίτες του Δήμου και θα προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα (γεωργικά, τουριστικά, εμπορικά) στους απαιτητικούς πλέον επισκέπτες/τουρίστες/καταναλωτές.
Η αδράνεια, ο αρνητισμός και η μη συμμετοχή στα κοινά είναι τροχοπέδη.