Προεκλογικά selfies για τον (προκλητικό) κ. Μουχαρέμ Ιντζε οι επισκέψεις του σε Ελλάδα και Βουλγαρία

1 Ιουνίου 201808:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παρά την αρχική δυστοκία και”αμηχανία” των Ελληνικών Αρχών για τον χαρακτήρα που θα ελάμβανε η επίσκεψη του κ. Μουχαρέμ Ιντζέ, τελικά όλα λειτούργησαν στα πλαίσια της ευταξίας με τον φιλοξενούμενο τούρκο υποψήφιο να περιορισθεί σε μία συμβολικού περιεχομένου διέλευση από την Κομοτηνή.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκε τελικά η επίσκεψη του κ. Ιντζέ στην Ελλάδα και αργότερα στο γειτονικό Κίρτζαλι στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας η οποία χαρακτηρίζεται από μία υπερδραστηριότητα και καλά δομημένη εκλογική τακτική με τον ίδιο να μιλάει σε διάστημα 27 ημερών σε 44 προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 31 νομούς και 2 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα και Βουλγαρία) ενώ μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του θα πραγματοποιήσει ομιλίες και συγκεντρώσεις και στις υπόλοιπες 50 εκλογικές περιφέρειες.

Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Μουχαρέμ Ιντζέ, δομημένη με δυτικά πρότυπα επενδύει πολύ και στα social media μέσω των οποίων το επιτελείο του προσπαθεί να διεμβολίσει το εκλογικό σώμα και κυρίως τους δυσαρεστημένους τούρκους ψηφοφόρους και να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις.

Η “επεισοδιακή είσοδός του” στο Ελληνικό Έδαφος όπου μέλη της συνοδείας του αντιμετώπισαν το θέμα της απαγόρευσης εισόδου και ο ίδιος υποχρεώθηκε σε δίωρη αναμονή στη συνοριακή διάβαση των Κήπων προσδιόρισαν εξ’αρχής τον χαρακτήρα που “έπρεπε” να λάβει η επίσκεψη του κ. Ιντζέ στην Ελληνική Θράκη.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος προεδρικός υποψήφιος είχε δώσει λίστα στις ελληνικές Αρχές ότι θα τον συνόδευαν πέντε άτομα, την στιγμή που τον συνόδευαν εκτός λίστας Τούρκοι βουλευτές του κόμματός του, δήμαρχοι και αρκετοί δημοσιογράφοι.Οι ελληνικές συνοριακές Αρχές απαγόρευσαν όσους ήταν εκτός λίστας να περάσουν στη χώρα μας, πράγμα που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην πλευρά των Τούρκων.

Ο κ. Ιντζέ ξεκίνησε την επίσκεψη του από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, όπου είχε 20λεπτη συνάντηση με τους εκεί αξιωματούχους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε πεζός στο κτήριο της μουσουλμανικής νεολαίας ,όπου στο δρόμο χαιρέτησε αρκετούς καταστηματάρχες. Ακολούθως ο κ.Ιντζε επισκέφθηκε την Ένωση μουσουλμάνων δασκάλων ,ενώ πέρασε και από τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ ,για να αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Βουλγαρία .

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υποψηφίου για την τουρκική προεδρία είχαμε και δύο προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, Τούρκων πολιτών, που έφεραν τουρκικές σημαίες ,χωρίς όμως αυτές να μετατραπούν σε συλλήψεις .

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει, όμως, το περιεχόμενο των απαντήσεών του κ. Ιντζέ όταν ρωτήθηκε για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη αλλά και για διμερή θέματα.

Απάντησε ότι δε βλέπει εμπλοκή του Ερντογάν στη σύλληψή τους. Ενώ τόνισε ότι είναι θέμα της τουρκικής δικαιοσύνης, στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει.

«Υπάρχουν τέτοια ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Τουρκία επιθυμεί την επιστροφή κάποιων στρατιωτών της και η Ελλάδα δεν τους εκδίδει. Και η Ελλάδα θέλει τους δικούς της στρατιώτες πίσω και η Τουρκία δεν τους δίνει. Αυτό συμβαίνει αμοιβαία», δήλωσε ο Ιντζέ.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κεμαλιστής, βασικός αντιπάλος του Ερντογάν, είπε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Έχουμε ζητήματα με την Ελλάδα. Έχουμε ζητήματα με την Κύπρο και το Αιγαίο. Οι δυο πλευρές δεν έχουν έρθει κοντά, αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε να μπορέσουμε να ζούμε μαζί ειρηνικά. Έστω κι αν είναι περίπλοκο», τόνισε.

Να μην ξεχνάμε ότι ο (κεμαλιστής) κ. Ιντζέ κάνει πολύ συχνές αναφορές στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και εξαπολύει κατηγορίες εναντίον του Ερντογάν, για την ήπια, όπως την χαρακτηρίζει, πολιτική που εφαρμόζει.Άλλωστε, ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε δηλώσει πριν από τέσσερις μήνες ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι τα νησιά αυτά «θα έρθω το 2019 και θα τα πάρω όπως πήρε ο Ετσεβίτ την Κύπρο».

Αρθρογράφος