Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης: «Ίσως επικοινωνιακή υπερβολή η ανάδειξη της μετατροπής του “Φίλιππος Αμοιρίδης” σε χώρο νοσηλείας.»

31 Μαρτίου 202021:52

Αναστάτωση αλλά και πανικό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η απόφαση του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη να διαμορφωθεί το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» σε βοηθητική μονάδα υποδοχής και περίθαλψης ασθενών με Covid-19, εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες, σύμφωνα με αναφορές από μερίδα τοπικών και άλλων ΜΜΕ σε δηλώσεις του ιδίου. Μάλιστα, έχει γίνει ήδη γνωστό πως μεγάλη ελληνική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στο νομό Ξάνθης προσέφερε 100 αναδιπλούμενα κρεβάτια για να υπηρετήσουν τις ανάγκες ασθενών, για την περίπτωση που η πραγματικότητα θα το επέβαλλε. Κατά τις πληροφορίες που διακινούνται, αναμένονται και παραβάν για να διαχωρίζουν τα κρεβάτια αλλά και δεξαμενή οξυγόνου.

Tο Xanthipress, έχoντας ως αποστολή την μελέτη, επεξεργασία κι επικοινωνία κάθε πληροφορίας που παράγει το ευρύτερο σύστημα, ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Αναστάσιο Καραδέδο, να τοποθετηθεί επί των πραγματικών δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και έλαβε την κάτωθι απάντηση:  

«Η ιατρική κοινότητα της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής είναι σε ετοιμότητα βάσει των πραγματικών δεδομένων. Αυτή την στιγμή τα αναδιπλούμενα κρεβάτια που έχει μεταφέρει ο Δήμος Ξάνθης στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης «Φίλιππος Αμοιρίδης» είναι προνοητικό μέτρο που ελπίζω να μην χρειαστεί. Τις ώρες αυτές είναι προτεραιότητά μας είναι η επιτέλεση του καθήκοντος με συνέπεια και επάρκεια, όπως το έχουμε επιτελέσει μέχρι σήμερα. Επομένως, τόσο με την εμπειρία αλλά και με την γνώση της πραγματικής κατάστασης που έχω, εκτιμώ πως είναι ίσως επικοινωνιακή υπερβολή η ανάδειξη της μετατροπής του “Φίλιππος Αμοιρίδης” σε χώρο νοσηλείας.»

Σχολιάζοντας τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης, ο κ. Καραδέδος επισήμανε ότι συντάσσεται με την απόφαση αυτή καθώς το προηγούμενο μέτρο της μεθ’ εξαιρέσεων απαγόρευσης καταστρατηγήθηκε σε ένα βαθμό από τους πολίτες και, παρότι υπάρχει καλή καθυστέρηση στην διασπορά του ιού στην περιοχή μας, η επιβολή της μερικής καραντίνας θα βοηθήσει τον περιορισμό των κρουσμάτων. «Κάθε μέτρο που λαμβάνεται αυτή την στιγμή από την Πολιτεία μας βρίσκει σύμφωνους αλλά σε τοπικό επίπεδο χρειάζεται ένα συντονιστικό Όργανο. Θα είμαστε όλοι χρησιμότεροι και αποτελεσματικότεροι ακόμη πιο ουσιαστικά για τον άνθρωπο, τις τοπικές μας κοινωνίες και την Ελλάδα συνολικά εάν την αποστολή με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι δημόσιες υπηρεσίες την συνδράμουν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως οι ιατρικοί σύλλογοι. Από κοινού θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα σύνολο παρεμβάσεων που θ’ αποτρέπει την εξεύρεση αποσπασματικών λύσεων σε τοπικό επίπεδο, όπως πχ νοσηλευτικοί καταυλισμοί όπως αυτός που δημιούργησε ο Δήμος Ξάνθης, τη στιγμή μάλιστα που αναλογικά προς τις δομές που διαθέτει η συνολικά περιφέρειά μας τα περιστατικά είναι λίγα.»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στην μεγάλη πίεση που δέχεται ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος και σε αυτό χρειάζεται η κατανόηση και η συνεργασία των πολιτών. «Την στιγμή που σε μια περιοχή όπως είναι Εχινός το στοίχημα είναι η άμεση απολύμανση και επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας για την υπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, ακόμη περισσότερο τώρα υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες, ο συνωστισμός σε τράπεζες και σε άλλα μέρη μόνο να επιβραδύνει μπορεί την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς αυτό απαραίτητα να ταυτίζεται με τον πολλαπλασιασμό των θανατηφόρων κρουσμάτων.»

Αρθρογράφος