Πότε θα ξεκινήσει ο “καταδρομικός εμβολιασμός”στην ΑΜΘ;;

12 Ιουλίου 202108:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η πρόοδος των εμβολιασμών και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του Σχεδίου Ελευθερία είναι δεδομένα και απασχολούν έντονα την κεντρική διοίκηση αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ δεν φαίνεται να προβληματίζουν τους αιρετούς της περιοχής μας: από δημοτικούς συμβούλους μέχρι τον ΠΑΜΘ Χρ. Μέτιο.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το ότι κλήθηκαν ξαφνικά οι δήμοι να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος όπως είδαμε στην περίπτωση της 6ης ΥΠΕ όπου με δύο email ζητήθηκε από Δήμους εντός 48 ωρών να να ενημερώσουν την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την ύπαρξη περιοχών, καθώς και τον αριθμό ανεμβολίαστων ατόμων στην περιοχή ευθύνης τους, που επιθυμούν να εμβολιαστούν και δεν μπόρεσαν λόγω μεγάλης απόστασης του εμβολιαστικού κέντρου από τον τόπο κατοικίας τους ή λόγω τους είδους του εμβολίου. Μέσα σε 48 ώρες είναι κατανοητό ότι είναι δύσκολο να γίνει συλλογή στοιχείων τέτοιου είδους, κάτι που εν μέρει έγινε κατορθωτό χάρη στο φιλότιμο των προέδρων των κοινοτήτων.

Η λίστα που έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ δείχνει τον δρόμο για την επόμενη μέρα και το πού πρέπει να στοχεύσει πλέον ο Στέλιος Πέτσας, που έχει αναλάβει εκ μέρους της κυβέρνησης τον ρόλο του διαμεσολαβητή με τις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 332 δήμους όλης της χώρας οι 82, δηλαδή ουσιαστικά ένας στους τέσσερις, έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%. Μάλιστα οι 50 από αυτούς τους 82 είναι κάτω από το 25%. Με δεδομένο πως όλα τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός αρχίζει και επιβραδύνεται μόλις επιτευχθεί ένα ποσοστό κοντά στο 40%, σημαίνει πως αυτοί οι δήμοι έχουν μεγάλο περιθώριο για άμεση αύξηση του ποσοστού τους, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση σε όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για δήμους που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 κατοίκους.

Η κατάσταση στην ΠΑΜΘ έχει ήδη φθάσει στα όρια του συναγερμού:

Χαμηλή παραμένει η προσέλευση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα και στον Νομό Δράμας, η οποία αγγίζει το 33,30%, παρότι η πόλη γνώρισε εκατόμβη νεκρών τον περασμένο χειμώνα. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 περίπου 200 πολίτες στην πόλη της Δράμας και 500 σε επίπεδο νομού έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό, με τη συνωμοσιολογία, όμως, να φαντάζει ακόμη και σήμερα ανίκητη.

Προβληματισμό προκαλεί και η ανταπόκριση των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, η οποία υπολογίζεται σε 32,64% και 32,28% αντίστοιχα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί τους νέους σε μαζικό εμβολιασμό, περιοδεύοντας στην Ξάνθη και τη Δράμα στα τέλη της εβδομάδας.

Με δεδομένο ότι η ροή των εμβολίων εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή, η όποια υστέρηση στον εμβολιαστικό ρυθμό ερμηνεύεται ως συνάρτηση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, αφού ο θρησκευτικός πλουραλισμός και οι διακριτές πολιτισμικές της ομάδες δεν ανταποκρίθηκαν με την ίδια ζέση στην εμβολιαστική πρόκληση.

Επιπρόσθετα, ο κατεξοχήν μειονοτικός δήμος του Νομού Ροδόπης, ο Δήμος Αρριανών-Φιλλύρας, απέκτησε εμβολιαστικό κέντρο στον οικισμό της Φιλλύρας μόλις στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ενώ τη μεγαλύτερη υστέρηση ως προς την ανταπόκριση στον εμβολιασμό εμφανίζουν οι πληθυσμοί Ρομά στον νομό.

Στον αντίποδα, θετικά φαίνεται πως λειτούργησε ο αποκλεισμός του Εχίνου στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, καθώς άμβλυνε τις όποιες αρχικές ενστάσεις απέναντι στο μέγεθος και τη σφοδρότητα της πανδημίας. Το πολιτισμικό μωσαϊκό της Θράκης, άλλωστε, έφερε μοιραία στην επιφάνεια και μια στάση συνειδητής αδράνειας που καλλιεργείται απέναντι στον μαζικό εμβολιασμό από «παραεκκλησιαστικούς κύκλους», οι οποίοι δεν απηχούν σε καμία περίπτωση την Εκκλησία της Ελλάδος ή τις επίσημες, θεσμικές εκφράσεις των άλλων δογμάτων και θρησκειών στην περιοχή.

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από τη Βουλή:«Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών»

«Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τον απόλυτο αριθμό των εμβολιασμών», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτη Φάμελλου, για την ανακύκλωση.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου ότι η Κυβέρνηση πολλαπλασιάζει την αναξιοπιστία και τον φόβο στην Ελληνική κοινωνία, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για μικροπολιτική εκμετάλλευση των εμβολιασμών από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στην επικράτεια. Θέλουμε εκεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια χαμηλότερη προσέλευση, να την επιταχύνουμε. Και θα εκμεταλλευτούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου το φθινόπωρο να έχουμε πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και να έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας. Εάν μας κατηγορείτε για αυτό, τότε την αποδέχομαι την κατηγορία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις στοχευμένες επιτόπιες επισκέψεις σε όλη τη χώρα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου -σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και την κοινωνία των πολιτών- να κινητοποιηθούν όλοι όσοι εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Είμαστε σύμμαχοι, είμαστε κρίκοι στην ίδια αλυσίδα. Και θα φέρουμε το αποτέλεσμα που πρέπει για την προστασία της δημόσιας υγείας και το καλό του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για έλλειμμα συνεργασίας της Κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Με το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία”, έχουμε φροντίσει για τον καθολικό εμβολιασμό στα νησιά. Θέλετε να πείτε ότι εκεί δεν είχαμε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους; Αλήθεια, μήπως δεν ξέρετε ότι είμαστε νησιωτική χώρα; Όσο για την ηπειρωτική χώρα, ναι, θα πάμε και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Θα πάμε όπου υπάρχουν γεωγραφικές ή και ηλικιακές ιδιαιτερότητες, για να συνομιλήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο.

Αρθρογράφος