kalpi ekloges

Πόσους βουλευτές θα έβγαζαν τα κόμματα αν είχαμε απλή αναλογική

28 Ιουνίου 201215:30

kalpi eklogesΟ ΣΥΡΙΖΑ, άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι ενδέχεται να φέρει προσεχώς στην βουλή, νομοσχέδιο που θα προβλέπει την θέσπιση της «απλής και άδολης αναλογικής» ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια «πονεμένη» ιστορία, καθώς ήδη από το 1981 είχε εξαγγείλει κάτι ανάλογο ο Ανδρέας Παπανδρέου, γεγονός που το «ξέχασε» όμως όταν συνειδητοποίησε ότι μόνο με την ενισχυμένη αναλογική θα μπορούσε να εμπεδώσει την πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Η αριστερά, βέβαια, μονίμως επαναφέρει αυτό το αίτημα από το 1974 και μετά, μόνο που κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, ήταν ο ενιαίος Συνασπισμός που δεν ψήφισε το καλοκαίρι του 1989, όταν συγκυβερνούσε με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο της κυβέρνησης Τζανετάκη, σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του αείμνηστου Σάκη Πεπονή που την είχε καταθέσει στην βουλή με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ!                    

Αν ίσχυε και στην χώρα μας, η απλή αναλογική τότε, το κάθε κόμμα και με βάση τα ποσοστά που πήρε στις 17 Ιουνίου θα ελάμβανε τις πιο κάτω έδρες:

Η ΝΔ με ποσοστό 29,66%, θα ελάμβανε 89 έδρες και όχι 129 που πήρε τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 26,89%, θα ελάμβανε 81 έδρες και όχι 71 που πήρε τώρα.

Το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,28%, θα ελάμβανε 37 έδρες και όχι 33 που πήρε τώρα.

Οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 7,51%, θα ελάμβαναν23 έδρες και όχι 20 που πήραν τώρα.

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με ποσοστό 6,92%, θα ελάμβανε 21 έδρες και όχι 18 που πήρε τώρα.

Η ΔΗΜΑΡ με ποσοστό 6,25%, θα ελάμβανε 19 έδρες και όχι 17 που πήρε τώρα και

Το ΚΚΕ με ποσοστό 4,51%, θα ελάμβανε 13 έδρες και όχι 12 που πήρε τώρα.

Στα πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσετε και το όριο του 3%, το οποίο θα έδινε στα εκτός της σημερινής Βουλής κόμματα, 17 έδρες.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι το άθροισμα των σημερινών τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, ήτοι Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ., θα ήταν μόλις 145 έδρες και άρα για να σχημάτιζαν κυβέρνηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλον ένα κυβερνητικό παρτενέρ!      

Όπως ίσως θα παρατηρήσατε στην πιο πάνω ανάλυση, η απώλεια των εδρών περιορίζεται όσο το κόμμα μικραίνει και αυξάνει όσο το κόμμα μεγαλώνει.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται κίνητρο με τον σημερινό εκλογικό νόμο για τα μικρότερα κόμματα που αισθάνονται να χάνουν πολύ λιγότερες έδρες σε σχέση με τα εκλογικά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής των δεκαετιών του 80 και του 90 οπότε και εξέλεγαν ελάχιστο αριθμό βουλευτών. Εν συνεχεία βέβαια πριμοδοτείται με το μπόνους των 50 εδρών το πρώτο κόμμα με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένων του συγκεκριμένου εκλογικού νόμου να είναι το δεύτερο σε ψήφους και έδρες κοινοβουλευτικό κόμμα.  

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr