Πώς η Στροφή αιφνιδίασε το υγειονομικό σύστημα (κι όχι μόνον) του Ν. Ροδόπης

7 Ιανουαρίου 202118:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Με την γνωστοποίηση από τον Δήμαρχο Αρριανών κ. Ριντβάν Αμέτ της ύπαρξης ενός ακόμη θύματος από τον κορωνοϊό στην Στροφή Αρριανών (γυναίκα που κατέληξε και διαγνώσθηκε μέτα θάνατον ως θύμα covid) άνοιξε ένας ακόμη νέος κύκλος για την πανδημία στην περιοχή της Ροδόπης που βρίσκεται εν εξελίξει.

Παλαιότερα είχαμε τονίσει  την απουσία ενός μεικτού σχήματος τύπου task force που θα εστίαζε στις μειονοτικές περιοχές αξιοποιώντας πληροφορίες πεδίου προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του κορονοιού ενώ δεν διστάσαμε βάσει των πληροφοριών από την περιοχή να επισημάνουμε ως μία από τις πηγές μετάδοσης την παρουσία λαθρομεταναστών στην περιοχή κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Στροφής κ. Γκουνέρ Ρεσίτ στον ΧΡΟΝΟ της Κομοτηνής, διατυπώνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις για την διασπορά του ιού στην τοπικη κοινότητα.

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης που αγνοούν την γεωγραφία της περιοχής όχι μόνον αναμετέδωσαν την είδηση με λάθος φωτογραφία (η ΓΓΠΠ χρησιμοποίηση αεροφωτογραφία της Δαρμένης) αλλά και επέμειναν στο αφήγημα ότι η διασπορά του ιού έγινε μετά από πολυπληθές γλέντι αρραβώνα, δημιουργώντας και …πρόσθετο ζήτημα εθνολογικής φύσεως μιλώντας για “Πομακοχώρια Ροδόπης” δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση.

  1. Οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες από την περιοχή, πάντως, μας έδιναν την εικόνα ότι κατ’αρχήν η διασπορά του ιού οφείλεται σε κατ΄οίκον κοινωνικές επισκέψεις,
  2. αναφέρθηκε το ζήτημα των λαθρομεταναστών (ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ) και
  3. μας έκανε μεγάλη εντύπωση η περίπτωση βρέφους 1,5 έτους που είχε νοσήσει και από την εξέτασή σου ξετυλίχθηκε το κουβάρι της διασποράς.

Από αυτό το σημείο αρχίζει η δεύτερη φάση του “σήριαλ Στροφή”: Συνεργείο του ΕΟΔΥ εμφανίζεται με περιορισμένο αριθμό τέστ διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο ενηλίκων μελών στο σύνολο των οικογενειών από όπου και προέκυψε ένας αριθμός ο οποίος στην πράξη είναι τριπλάσιος τουλάχιστον. Ο υγειονομικός αποκλεισμός της περιοχής ειναι γεγονός ενώ σε αυτό το σημείο σταματάει από τις 5/1 και η επίσημη επιδημιολογική ενημέρωση ακόμη και από τον γνωστό Δήμαρχο Αρριανών κ. Ριντβάν Αμέτ.

Επίσκεψη πραγματοποίησαν και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αχμέτ Ιμπράμ οι οποίοι αφού ενημέρωθηκαν για την κατάσταση στην περιοχή, δεσμεύθηκαν για παροχή υγειονομικού υλικού, μασκών και αντισηπτικών καθώς και φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια) από σήμερα Πέμπτη.

Ο ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος εξακολουθεί να είναι άφαντος ενώ αγνοείται ο ρόλος που διαδραματίζουν γενικώς και ειδικώς ο συντονιστής πολιτικής προστασίας και ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα υγείας.

Απ’ό,τι μαθαίνουμε οι κάτοικοι της υπό εξέταση περιοχής αντιμετωπίζουν την λοίμωξη με ήπια έως μέτρια συμπτώματα αλλά είναι επιβαρυμένη η ψυχολογική τους κατάσταση, γεγονός που πρέπει να εξετασθεί και ν’αντιμετωπισθεί άμεσα. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες (μη διασταυρωμένες) μιλούν για μία γυναίκα 66 ετών που μεταφέρθηκε απο την Κομοτηνή διασωληνωμένη σε άλλο νοσοκομείο.

Η συρροή κρουσμάτων στον Δήμο Αρριανών έφερε στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει στην Ροδόπη ενώ φαίνεται ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ, οι Δήμοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δράσει προληπτικά στους μειονοτικούς πληθυσμούς.

Την στιγμή αυτή, οι κατά τόπους πηγές αναφέρουν ότι

  1. είναι “προβληματική” η εικόνα στον Δήμο Αρριανών με τα “κεφαλοχώρια” Αρριανά, Φιλλύρα, Δοκός να μην έχουν μετρηθεί μέχρι στιγμής ενώ παραμένει σταθερή η κατάσταση σε Λύκειο, Αρσάκειο, Άρατο,Βραγιά.
  2. Από τον Δήμο Κομοτηνής αναφέρονται τα Δουκάτα, Κάλχας.
  3. Από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών αναφέρονται τα Αμάραντα ενώ είχαμε και περιστατικά και στις Σάπες με τον πρώτο νεκρό στην Ροδόπη να προέρχεται από την πόλητων Σαπών.
  4. Ο Δήμος Ιάσμου σε αυτή τη φάση έχει 5 ενεργά κρούσματα και 10 απώλειες.
  5. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τους οικισμούς Ρομά ενώ
  6. φαίνεται ότι δεν αποδίδει η δειγματοληπτική μέτρηση σε εθελοντική βάση προκειμένου να συνταχθεί μία σαφής επιδημιολογική μελέτη.
  7.  έχει εγκατασταθεί συνεργείο Πολιτικής Προστασίας από την Αθήνα στην ΠΑΜΘ προκειμένου να βοηθήσουν το έργο της περιφέρειας.

Η τρίτη φάση του “σήριαλ Στροφή” αφορά στις ενέργειες προπαρασκευής και πρόληψης.

  • Προς μεγάλη έκπληξη του γράφοντος προκύπτει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Ή ΦΥΛΛΑΔΙΟ Ή ΕΝΤΥΠΟ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ.
  • Θεωρείται αδιανόητο, όταν μία Κυβέρνηση δαπανά 25 εκ. για την ενημέρωση των πολιτών, όταν εγκρίνονται ειδικά κονδύλια προς δήμους, όταν υπάρχουν τόσες υπηρεσίες και φορείς εντός δήμων και περιφερειών να μην έχει αναληφθεί πρωτοβουλία για την ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ενημέρωση και πληροφόρηση Πομάκων,Τουρκογενών και Αθιγγάνων στις γλώσσες καθημερινής χρήσης και ειδικά σε περιοχές όπου Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ.
  • Δεν προκύπτει επίσης ότι υπάρχει ενημερωτική καμπάνια σε τοπικά μμε ή στο διαδίκτυο για τα μέλη της μειονότητας από κάποιον επίσημο φορέα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι

Λαμβάνοντας υπ΄όψη τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η Ελληνική Πολιτεία και το Κράτος αφήνουν λαμπρό πεδίο δράσης σε τουρκόφρονες της περιοχής, στους ψευδομουφτηδες και στο τουρκικό Προξενείο.

Η παρούσα φάση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατοίκων της περιοχής προς την Ελληνική Πολιτεία και τους Θεσμούς.Στο βαθμό που αυτό δεν συμβαίνει οφείλεται τόσο στην “γραφειοκρατική ακινησία” του Κράτους όσο και στα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν την Ηγεσία της Περιοχής.

Και τώρα αρχίζει η τέταρτη φάση του “σήριαλ Στροφή”.Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας στο εσωτερικό της μειονότητας είχαμε μικρό ποσοστό αρνητών της πανδημίας και λόγω των συνθηκών που προς στιγμή επικράτησαν δεν είχε μεγάλη απήχηση στον πληθυσμό το κάλεσμα υγειονομικής ανυπακοής των τουρκοφρόνων.Δυστυχώς, η χαλάρωση που ακολούθησε και η απουσία κεντρικού αλλά και τοπικού σχεδιασμού που ακολούθησε, δημιούργησε ένα περίεργο φαινόμενο αύξησης του “αντιεμβολιαστικού κινήματος” στο εσωτερικό της μειονότητας που αν το συνυπολογίσουμε με τους “αρνητές εμβολίου” στον Χριστιανικό πληθυσμό, φθάνουμε σε μία ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 60% κατά 40% υπέρ. Βλέπε και σχετικό δημοσίευμα απο τον μειονοτικό τύπο σύμφωνα με το οποίο επί του συνόλου των ερωτηθέντων 232 ειναι υπέρ του εμβολίου και 400 κατά.

Αντί επιλόγου οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα αναλυτικά ερωτήματα:

  • 1. Ποιά τα μέτρα που έλαβαν Δήμοι ΑΜΘ και Περιφέρεια ΑΜΘ για την ενημέρωση, πρόληψη και αποτροπή διασπορά του ιού στην κοινότητα και ειδικά στις μειονοτικές περιοχές; Έχει ληφθεί μέριμνα γι ατην ψυχολογική στήριξη του πληθυσμού;
  • 2. Υπήρχε συνέχεια στον σχεδιασμό του Μαρτίου από την ΓΓΠΠ σε συνεργασία με ΕΥΠ, ΕΔ, ΣΑ, ΥΠΥ και λοιπούς συναρμόδιους φορείς για τον προσδιορισμό της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Εχίνου;
  • 3.Ποιά η συμβολή φορέων της περιοχής στον σχεδιασμό πρόληψης;
  • 4.Εκλήθησαν επιστήμονες από την μειονότητα ώστε να συνταχθεί σχέδιο ανάσχεσης του δεύτερου ή του τρίτου πανδημικού κύματος; Ισχύει ότι η διασπορά του ιού φθάνει και το 25% του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές; Έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη η κινητικότητα που επικρατεί ανάμεσά τους;
  • 5. Ποιά μέριμνα έχει ληφθεί απο το Υπουργείο Παιδείας για την περιοχήμε το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων ώστε να διασφαλισθεί επιδημιολογική η σχολική κοινότητα αλλά κοι η εκπαιδευτική κοινότητα;
  • 6. Είναι αληθείς οι πληροφορίες ότι είχαν ενημερωθεί αρμοδίως οι κρατικές υπηρεσίες για τον βεβαρυμένο επιδημιολογικό παράγοντα που συνιστούν οι λαθρομετανάστες στην περιοχή; Είχαν αξιολογηθεί οι σχετικές πληροφορίες;
  • 7.Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες και εν καιρώ πανδημίας ώστε να αποδομηθεί ο ρόλος της Άγκυρας ως “μητέρα-προστάτιδα” των “βαλκανίων και όχι μόνον μουσουλμάνων του Ορθόδοξου Ισλάμ” και μάλιστα στα πλαίσια και της “διπλωματίας του κορονοϊοόυ”;
  • 8. Η παρούσα κατάσταση ελήφθη υπόψη στους σχεδιαστές της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας όπου πλέον μεταφέρεται κι εντός των τειχών μία δημογραφική αλλά και υγειονομική βόμβα με απροσδιόριστες συνέπειες στην Θράκη;
  • 9.Πώς θα αντιμετωπίσει η Ελληνική Πολιτεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αυξάνεται εντός της μειονότητας;
  • 10. Υπάρχει σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της Θράκης;Ποιά η μέριμνα για την υγειονομική θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην περιοχή;
  • 11. Πότε θα υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας;

Αρθρογράφος