Politico: Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες αντιμέτωποι με διώξεις και βασανιστήρια βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα

4 Απριλίου 201800:17

«Tούρκοι πολίτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια και κατάφεραν να διαφύγουν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 διαπίστωσαν ότι οι γείτονες, για τους οποίους μάθαιναν ανέκαθεν ότι είναι εχθροί τους, τους υποδέχθηκαν και τους φέρθηκαν με καλοσύνη ανατρέποντας προαιώνια στερεότυπα», γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την επανειλημμένη άρνηση της ελληνικής δικαιοσύνης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων που ζητά επίμονα ο Ερντογάν και την πρόσφατη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στην ελληνική άρνηση ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, 2.000 Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2016, με την πλειοψηφία τους να είναι θιασώτες ή συμπαθούντες του κινήματος του Γκιουλέν, ακαδημαϊκοί, αριστεροί ή Κούρδοι.

Το Politico αναφέρεται σε συγκεκριμένη περίπτωση οικογένειας που οι δύο γονείς ήταν δημοσιογράφοι, συμπαθούντες του κινήματος του Γκιουλέν και τα ονόματά τους φιγουράριζαν στις λίστες αυτών που επρόκειτο να συλληφθούν μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Πέρασαν τον ποταμό Έβρο καταβάλλοντας 15.000 ευρώ σε διακινητές και μετά από σύντομη παραμονή σε προσφυγικό καταυλισμό εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ενάμιση χρόνο μετά έλαβαν πολιτικό άσυλο. Ήταν ανάμεσα στις πρώτες οικογένειες Tούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι το πέρασμα του ποταμού που χωρίζει τις δύο χώρες δεν είναι λιγότερο επικίνδυνο από το ταξίδι στο Αιγαίο. Παρεμφερής και η ιστορία ενός Tούρκου μηχανικού, ο οποίος εργαζόταν στο τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, απολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορήθηκε ως γκιουλενιστής και του ζητήθηκε να υπογράψει ομολογία, σύμφωνα με την οποία ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά την άρνηση του φυλακίστηκε επανειλημμένως, όπως και η σύζυγός του και βασανίστηκε. Κατάφερε να αποδράσει και να περάσει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα διασχίζοντας επίσης τον ποταμό Έβρο. Αυτό που επισημαίνουν και στις δύο περιπτώσεις είναι η ευγένεια και η καλοσύνη με την οποία τους φέρθηκαν οι Έλληνες, για τους οποίους μάθαιναν πάντα από παιδιά στο σχολείο ότι είναι εχθροί τους. «Μέχρι τις 9 Μαΐου η αστυνομία στην πατρίδα μου με βασάνιζε», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «στις 10 Μαΐου, η ελληνική αστυνομία έφερε πρωινό στα παιδιά μου».

«Oι Τούρκοι αιτούντες άσυλο με τους οποίους μίλησε το Politico ήταν σίγουροι ότι Ελλάδα δε θα τους έστελνε πίσω».«Εδώ ο νόμος είναι ισχυρός», δηλώνει ο Αλι ένας ακαδημαϊκός που εγκατέλειψε την Τουρκία αφότου το πανεπιστήμιο όπου εργαζόταν έκλεισε με διάταγμα. «Αισθανόμαστε πολύ άνετα στην Ελλάδα», δηλώνει, ενώ και η σύζυγός του σημειώνει ότι «στο σχολείο μας μάθαιναν ότι οι Έλληνες είναι εχθροί της Τουρκίας. Αλλά τώρα κανείς δεν μπορεί να μου το πει αυτό».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Politico)

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr