Πωλείται το 30% της παραγωγής της ΔΕΗ – Χάνεται η “ενεργειακή ανεξαρτησία” της ΑΜ-Θ – Ιδιωτικοποιείται και ο ΑΗΣ Κομοτηνής

5 Μαρτίου 201417:09

Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», που αφορά στην πώληση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και του εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔΕΗ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της επιχείρησης ηλεκτρισμού που ξεκίνησε με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται εντός των ημερών, μόλις εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τον διαχωρισμό και το πέρασμα σε άλλη εταιρεία, τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, παραγωγικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW.

Από αυτές τα 1.400 MW θα αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες μαζί με τα ορυχεία λιγνίτη που τους αντιστοιχούν και τα υπόλοιπα σε υδροηλεκτρικά (500 MW) και σε εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Στην νέα εταιρεία, σύμφωνα με την υπουργική πράξη που έχει δημοσιευτεί από το καλοκαίρι, θα περάσουν αναλογικά τόσο το 30% του εμπορικού χαρτοφυλακίου όσο και οι υποχρεώσεις της μητρικής που αντιστοιχούν. Η νέα εταιρεία θα πωληθεί.

Οσο για τις μονάδες που θα περάσουν στο νέο σχήμα, πληροφορίες στο παρελθόν ανέφεραν τη Μελίτη στη Φλώρινα και το Αμύνταιο από τους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά του Νέστου και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, που έχουν διαμηνύσει την κάθετη αντίθεσή τους.

Πωλείται ο ΑΗΣ Κομοτηνής
Όπως αναφέρει και σε άρθρο του η καθημερινή εφημερίδα της Κομοτηνής ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ προς πώληση θεωρούν ότι είναι το εργοστάσιο του ΑΗΣ Κομοτηνής, που βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής οι τεχνικοί του, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο για να καταθέσουν την ανησυχία τους για αυτή την εξέλιξη.

Όπως τόνισαν, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των μονάδων της, ενώ έχυν την ανησυχία ότι μέσα στις μονάδες προς πώληση είναι τόσο η δική τους, όσο και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Δράμα, δύο από τις μεγαλύτερες, όπως τονίζουν, επενδύσεις στην ΑΜΘ που της δίνουν ενεργειακή ανεξαρτησία.

Το σχέδιο πώλησης, σημειώνουν οι τεχνικοί, κυοφορείται εδώ και τρία χρόνια, ενώ τυχόν πώληση του εργοστασίου θα θέσει σε κίνδυνο δύο προγραμματιζόμενα έργα, την ύδρευση της πόλης της Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής και την τηλεθέρμανση.

Μάλιστα θεωρούν ότι η τηλεθέρμανση δεν προχωράει γιατί θα αυξήσει την τιμή με αποτέλεσμα ο σταθμός να μην είναι ελκυστικός.

Όπως καταγγέλλουν μάλιστα, ο τρόπος που τους υποχρεώνουν να λειτουργούν τα κεντρικά φαίνεται σχεδιασμένος να κάνει το εργοστάσιο μη ανταγωνιστικό.

Έτσι το αέριο που περνά από τον αγωγό για να προχωρήσει στην Αθήνα χρεώνεται ακριβότερα σαν να έρχεται από την Αθήνα, ενώ όταν ο ΑΗΣ Κομοτηνής δίνει ρεύμα η τιμή φαίνεται ακριβότερη, κάτι που δεν συμβαίνει όταν αυτός δεν λειτουργεί και η περιοχή λαμβάνει ρεύμα από την νότια Ελλάδα.

Για αυτό θεωρούν ότι το σχέδιο που διαμορφώνεται οδηγεί σε δημιουργία εταιρείας παραγωγής και πώλησης ενέργειας σε τόξο στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr