Παιδική βαρηκοΐα και εμβοές ήταν τα κύρια θέματα του 25ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ωτολογίας – Ακοολογίας – Νευροωτολογίας

31 Μαρτίου 201707:13

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 10 – 11 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτολογίας – Ακοολογίας – Νευροωτολογίας  του οποίου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν  ο Αναπλ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Μάρκου και Αντιπρόεδρος, ο Επίκ. Καθηγητής Γεώργιος Ψύλλας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες & workshops με δυνατότητα ενημέρωσης στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον ιδιαίτερο αυτό χώρο της Ωτορινολαρυγγολογίας

teliko_akoologiko_synedrio_martios17

Σύμφωνα με την ιατρό ΩΡΛ – Χειρουργό  κ. Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη , κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν από τους ομιλητές ενδιαφέροντα θέματα  που αφορούν τη διάγνωση και θεραπεία της παιδικής βαρηκοΐας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας καθολικός νεογνικός έλεγχος ακοής με τη χρήση ωτοακουστικών εκπομπών τις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού.

Όπως τόνισε η κ. Ζαφ. Δουδουλακάκη με τη χρήση των ωτοακουστικών εκπομπών οι οποίες αποτελούν μια μέθοδο αντικειμενικού ελέγχου της ακοής μπορεί να γίνει διαλογή (screening) των νεογνών ώστε να διαγνωστούν έγκαιρα παιδιά που γεννιούνται με κώφωση και στα δύο αφτιά και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος.

Το κοχλιακό εμφύτευμα έφερε επανάσταση στο στην αντιμετώπιση της συγγενούς βαρηκοΐας και η τοποθέτηση του δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που σε περασμένες δεκαετίες  θα παρέμεναν κωφά και άλαλα να ακούσουν, να αναπτύξουν λόγο και να ακολουθήσουν κανονικό πρόγραμμα στο σχολείο.

Το screening με ωτοακουστικές εκπομπές είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αναπτυγμένα κράτη του Δυτικού κόσμου. Με τα  νέα αυτά δεδομένα θα πρέπει να εναρμονιστεί  κάποια στιγμή και η χώρα μας.  Αν σκεφτεί κανείς ότι ανά έτος στην Ελλάδα ένα στα χίλια παιδιά γεννιέται με άλλοτε άλλου βαθμού βαρηκοΐα καταλαβαίνουμε πόσο σημανικός είναι ο καθολικός νεογνικός έλεγχος της ακοής με τη χρήση των ωτοακουστικών εκπομπών.

Άλλο ενδιαφέρον θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι τα νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική προσέγγιση των εμβοών (βουητά) στους ενήλικες και τα στατιστικά δεδομένα από μελέτες αντιμετώπισης των εμβοών με καινούργια σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  Τα  αποτελέσματα από τη χρήση των νέων αυτών σκευασμάτων  είναι αρκετά ενθαρρυντικά, επεσήμανε η κ. Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη.

Αρθρογράφος