“Πανόραμα” του πρωτογενούς τομέα η φετινή Zootechnia – Εντυπωσιάζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου – “Μαγνήτισαν” επισκέπτες και κατοίκους τα άλογα από το Σαλόνι Αλόγου

4 Φεβρουαρίου 202311:36

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Υπερθέαμα” αποτελεί η φετινή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία Zootechnia συγκεντρώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και καινοτομίας του πρωτογενούς τομέα, ενώ το Σαλόνι Αλόγου και το Pet Festival είναι πόλοι έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά το νέο εκθεσιακό έτος για τη ΔΕΘ-Helexpo, καθώς εγκαινιάζεται δυναμικά από τη 12η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία «Zootechnia».

Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει προσελκύσει 837 εκθέτες (307 άμεσους από 13 χώρες και 530 έμμεσους από 38 χώρες). Ειδικότερα, οι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. Παράλληλα, θα υποδεχθεί 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια, ενώ η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.

Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια και μία από τις σημαντικότερες των κλάδων κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας στην Ευρώπη. Παρούσες στη φετινή διοργάνωση είναι όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τιςτελευταίες εξελίξεις, καινοτομίες και τεχνολογίες, καθώς και σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων, μηχανήματα και υπηρεσίες.

Συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Τμήμα Γεωπονίας, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Πλούσιες είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα της φετινής Zootechnia. Ανανεωμένα και εμπλουτισμένα είναι το Pet Festival και το Σαλόνι Αλόγου, ενώ ξεχωρίζουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του και η εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοποιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

Ειδικότερα, στο Pet Festival στα περίπτερα 5 και 6 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τριπλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, θα συναντήσουν τις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά, ενώ θα μάθουν στην ενότητα «Αμφιθέατρο Γνώσεων» για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς. Ακόμη, θα παρακολουθήσουν τη διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας, από τις λίγες φορές που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι εκθέσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Αιλουροειδών.

Το Σαλόνι Αλόγου στο περίπτερο 17 αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση των φίλων του αλόγου και των επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα, όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ. θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το Σαλόνι Αλόγου είχετην “τιμητική” του, καθώς 30 άλογα με άμαξες και τους ιππείς τους διέσχισαν ένα τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, όπου φωτογραφήθηκαν με τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή στο Pet Festival στα περίπτερα 5 και 6 οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τριπλή έκθεση μορφολογίας σκύλων που διοργανώνει ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης. Επίσης, να συναντήσουν τις ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά, να μάθουν στην ενότητα «Αμφιθέατρο Γνώσεων» για την εκπαίδευση, τη διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς και να παρακολουθήσουν τη διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας.

Πλούσιες είναι και οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις και αφιερώματα της φετινής Zootechnia. Ξεχωρίζουν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του και η εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοποιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

Η Zootechnia, που πραγματοποιείται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έχει προσελκύσει 837 εκθέτες (307 άμεσους από 13 χώρες και 530 έμμεσους από 38 χώρες). Ειδικότερα, οι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. Παράλληλα, υποδέχεται 309 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από 7 χώρες, μεταξύ των οποίων μεμονωμένοι hosted buyers, ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από την Αίγυπτο. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη την επικράτεια, ενώ η έκθεση καλύπτει συνολικά 14.115 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων.

Οι κτηνοτρόφοι επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους

 

Άρμεγμα με ρομποτικά συστήματα, «κρεβάτια» με νερό για τις αγελάδες και πλαστικοί, εύκαμπτοι σταθμοί ανάπαυσης, ώστε τα ζώα να μην τραυματίζονται -όπως συμβαίνει με τους μεταλλικούς- και να έχουν λιγότερο στρες και, άρα, μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή γάλακτος: η ανάγκη για γρήγορο εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό της κτηνοτροφίας, με λύσεις όπως οι παραπάνω, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή από ολοένα περισσότερους Έλληνες κτηνοτρόφους, πολλοί από τους οποίους επενδύουν χιλιάδες ευρώ, ώστε οι στάβλοι τους και η παραγωγή να περάσουν στην επόμενη ημέρα, με μεγαλύτερη ευζωία για τα ζώα και ποιοτικότερη παραγωγή. 

«Όποιος μένει στάσιμος και δεν επενδύει, δεν μπορεί να μείνει ανταγωνιστικός και βιώσιμος. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν για να πάνε μπροστά ή θα αποφασίσουν να αλλάξουν επάγγελμα στο μέλλον. Για όσους μείνουν, θα πρέπει κράτος, τράπεζες και εταιρείες να στηρίξουν την προσπάθεια» είπε ο Νικόλαος Ημερίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Milkplan», σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Zootechnia».

75 ρομπότ για 28 κτηνοτροφικές μονάδες

Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι, πρόσθεσε ο κ.Ημερίδης, αφήνουν πίσω τους τις παρωχημένες μεθόδους και περνάνε στα ρομπότ. Ενδεικτικό είναι ότι η θυγατρική της Milkplan, «Lely Center Thessaloniki», η οποία μέχρι πέρυσι είχε εγκαταστήσει 17 ρομποτικά συστήματα, πλέον έχει προς παράδοση 75 ρομπότ για 28 κτηνοτροφικές μονάδες, τα οποία θα «στηθούν» στους στάβλους μέχρι το τέλος του 2023- αρχές 2024. 

Ο κ.Ημερίδης υπογράμμισε ότι με ορμητήριο το Κολχικό, η Milklan εξάγει το 60% του παραγόμενου εξοπλισμού της σε 98 χώρες, από τη Χιλή μέχρι την Ιαπωνία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τον κτηνοτροφικό κλάδο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Τράπεζας Πειραιώς. Η Milkplan συνεργάζεται με την Τράπεζα από τον Απρίλιο του 2020 και προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοπλίζω και εκσυγχρονίζω», που συνδυάζεται με τα σχέδια βελτίωσης και μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση των επενδύσεων των κτηνοτρόφων. Πριν από λίγες ημέρες, αντίστοιχη συνεργασία ξεκίνησε και με τη «Lely Center Thessaloniki». Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί 27 έργα, me συνολική χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ. 

Έρχεται το Ταμείο Μικρών Δανείων, με άτοκες πιστώσεις για δύο χρόνια

«Πάρα πολύ σύντομα» θα είναι διαθέσιμο το Ταμείο Μικρών Δανείων για τον πρωτογενή τομέα, η μικροχρηματοδότηση, για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ, όπως γνωστοποίησε η Μαρκέλλα Μαλαματένιου, επικεφαλής του Τομέα Προϊόντων και Υπηρεσιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς. «Πολύ βασικό είναι ότι ο δανεισμός αυτός θα είναι άτοκος για την πρώτη διετία και στη συνέχεια το επιτόκιο θα προσδιορίζεται στο 0,50%» πρόσθεσε.

Η κα Μαλαματένιου ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Τράπεζα στον πρωτογενή τομέα, τόσο η ίδια, όσο και σε συγχρηματοδοτηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή του European Investment Fund  και είπε χαρακτηριστικά ότι «σχεδόν όλες οι επενδύσεις καλύπτονται και είναι επιλέξιμες και δεν υπάρχει κάποιος σκοπός ή ανάγκη χρηματοδότησης του επενδυτή, που να μην την καλύπτει η Τράπεζα  Περαιώς». 

Μόλις στο 20% του αγροτικού προϊόντος το μερίδιο των ΑΣ στην Ελλάδα
 
Την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, το οποίο σήμερα έχει «ένα σκάρτο μερίδιο» 20% του συνολικού αγροτικού προϊόντος, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%-50%, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς.  

«Δεν το συζητάμε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός στον κτηνοτροφικό τομέα, για καλύτερη ποιότητα, απόδοση, παραγωγή και ποιότητα ζωής του κτηνοτρόφου, γιατί ο κτηνοτρόφος χρειάζεται να νιώσει ισότιμος πολίτης και αυτό θα το νιώσει μόνο μέσα από την ποιότητα ζωής» είπε και πρόσθεσε ότι συνεταιριστικές οργανώσεις, τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να συνεργαστούν για να κάνουν το αύριο του αγροτικού τομέα καλύτερο.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Καλαβρύτων -ο οποίος έχει 1200 μέλη, πραγματοποιεί τζίρο 45 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει σταθερή κερδοφορία- ανέφερε δε, τη μεγάλη συνεισφορά που έχουν στις τοπικές οικονομίες συνεταιρισμοί όπως: η «Πίνδος», η «Γάλα Ελάςς», η «Αμφιλοχίας Γη», η «Ενωση Νάξου», η ΕΒΟΛ και ο Αγροτικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου, που μεταξύ άλλων εργάζεται για τη βελτίωση της τοπικής φυλής του προβάτου Μυτιλήνης.

Από την «καρδιά» της δημοσιονομικής κρίσης, στην «καρδιά» της αγοράς

Στην ιστορία του ΑΣ Λαζαρίνας, ο οποίος ξεκίνησε στην «καρδιά» της δημοσιονομικής κρίσης και μέσα σε 10 χρόνια έφτασε να αριθμεί 600 μέλη και να έχει ουσιαστική παρέμβαση στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στο γάλα (15 εκατ. κιλά πρόβειο, 8 εκατ.κιλά αγελαδινό και 2 εκατ. κιλά γίδινο) , αναφέρθηκε εκ μέρους του συνεταιρισμού ο Γιώργος Βαϊόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι η Τράπεζα Πειραιώς στήριξε την προσπάθεια από την έναρξή της και συμπλήρωσε ότι ότι ο Συνεταιρισμός έχει συνάψει ένα ανοιχτό δάνειο, που «τού έδωσε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την κατάσταση πιο εύκολα».

Το διαθέσιμο κεφάλαιο του συνεταιρισμού, είπε, ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται εργοστάσιο ζωοτροφών για τα 100.000 πρόβατα των μελών του, μια επένδυση για την οποία θα κατατεθεί φάκελος στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συμπλήρωσε ότι για να πάει μπροστά ο κλάδος «χρειάζεται να καταργηθούν οι ανοιχτές τιμές».

Ο Ευθύμιος Τσιατούρας, προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσίασε τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τα Σχέδια Βελτίωσης, λέγοντας ότι η τρέχουσα πρόσκληση ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ, έναντι 316 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη, που με υπερδέσμευση έφτασαν στα 600 εκατ. ευρώ. «Μπορεί το ποσό της τρέχουσας πρόσκλησης να φαίνεται μικρό, αλλά είναι λογικό αφού αυτή είναι η ενδιάμεση και η βασική θα βγει σε δύο χρόνια» είπε.

«Κυρίαρχη θέση στον αγροδιατροφικό τομέα, με συντριπτικό μερίδιο αγοράς στη χρηματοδότηση συλλογικών οντοτήτων» κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τον Σπύρο Μπέτα από το Επιχειρηματικό Κέντρο Θεσσαλίας της τράπεζας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Πειραιώς είναι το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που διατηρεί αυτοτελή και εξειδικευμένη γενική διεύθυνση αγροτικής τραπεζικής, με τρεις διακριτές λειτουργικές διευθύνσεις: το Κέντρο Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα, με τρία κέντρα σε βόρεια, κεντρική και νότια Ελλάδα, την ανάπτυξη εργασιών αγροτικού τομέα και τη συμβολαιακή τραπεζική. «Σήμερα εξυπηρετούμε πάνω από 300 αγροτικούς συνεταιρισμούς με σημαντικού ύψους ενεργά χρηματοδοτικά όρια» τόνισε. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο  Director Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς,  Αλέξης Πολυτάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής του Ιδρύματος, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου ._

Οι ώρες λειτουργίας της Zootechnia είναι τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10:00-19:00 και το Σάββατο από τις 10:00-20:00.

Πηγή: Komotinipress-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Zootechnia δόθηκε το σήμα έναρξης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027

Αρθρογράφος