Ο Χασίμ Τάτσι στην φυλακή της Χάγης, οι δολοφόνοι των Τ. Ισαάκ και Σολ.Σολωμού πότε;

22 Νοεμβρίου 202012:30

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στις 6 Νοεμβρίου το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης που ασχολείται με εγκλήματα πολέμου του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» (UCK) στην περίοδο 1998-99 απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Θάτσι. Στη Χάγη καλούνται επίσης να λογοδοτήσουν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου (PDK) Κάντρι Βέσελι, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιάκουπ Κρασνίτσι, καθώς και ο Ρετζέπ Σελίμι, επικεφαλής της Κ.Ο. του κινήματος Vetëvendosje (Αυτοδιάθεση), της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Βασικό κίνητρο για τη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο ήταν η περίφημη «έκθεση Μάρτι» στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010. Στην έκθεση αυτή ο Ελβετός εισαγγελέας Ντικ Μάρτι ισχυρίζεται ότι ο Θάτσι, ο Βέσελι και άλλα ηγετικά στελέχη του UCK είχαν εμπλακεί μεταξύ άλλων σε εμπόριο οργάνων με θύματα Σέρβους, Ρομά, αλλά και Αλβανούς. Παρουσιάζονται ως συνένοχοι για τα εγκλήματα σε βάρος 407 αιχμαλώτων πολέμου σε 34 αυτοσχέδιες φυλακές στο Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία καθώς τις δολοφονίες 98 ατόμων από 3/98-9/99.

 Κατά τον Μάρτι ο ίδιος ο Θάτσι είχε υποκινήσει τη δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου με στόχο την πώληση των οργάνων τους. Από την πλευρά του ο Θάτσι απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ούτε σε κανέναν άλλον. Δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο η σχετική έρευνα, στην οποία καταθέτουν συνολικά περίπου 200 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες και γι αυτή την υπόθεση.

 

Δέκα ημέρες μετά παρακολουθήσαμε στα Βαρώσια τον πρόεδρο της Τουρκίας να παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον ηγέτη των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ ενώ ανάμεσά της ποζάρει προκλητικά, ο καταζητούμενος από την Interpol Κενάν Ακίν

 

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Σολωμού έχει εκδοθεί επίσης για ακόμη 10 άτομα. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για μεταμέλεια του Ακίν, καθώς ο ίδιος, το 2009, μιλώντας σε ελληνική εφημερίδα, όχι μόνο είχε παραδεχτεί ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Σολωμού στη Δερύνεια, αλλά δήλωσε προκλητικά πως «θα τον πυροβολούσα ξανά αν γύριζα τον χρόνο πίσω», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Τα ονόματα των καταζητουμένων για τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ, που καταζητούνται διεθνώς σύμφωνα και με ανακοίνωση ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 1996, ήταν:

  • Χασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), ο οποίος διέθετε το 1996 καφενείο στην πόλη της Κερύνειας.
  • Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών τότε και μέλος της παράνομης τουρκοκυπριακής αστυνομίας, που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.
  • Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών τότε και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
  • Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας.
  • Ερχάν Αρικλί: Ο σημερινός υποψήφιος για την “προεδρία” των κατεχομένων, 40 ετών τότε με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και μόνιμος κάτοικος κατεχομένων από το 1986.

 

Για τη δολοφονία Σολωμού που πυροβολήθηκε επάνω στον ιστό, ενώ σφαίρες είχαν τραυματίσει και δύο άνδρες των ΗΕ, η Γενική Εισαγγελία είχε ζητήσει στις 30 Οκτωβρίου 1996 τη σύλληψη πέντε συνολικά προσώπων.Οι ύποπτοι που καταζητούνται από την Interpol είναι οι ακόλουθοι:
 

  • Κενάν Ακίν: Ήταν τότε “υπουργός” Γεωργίας και δασών των κατεχομένων.
  • Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής των λεγόμενων “Ειδικών Δυνάμεων” των κατεχομένων.
  • Χασάν Κοντακσί: Πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού.
  • Αττίλα Σαβ: Τότε υπηρετούσε ως “αρχηγός” της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων.
  • Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού.

Τί τρέχει με τον Χαλίλ Σατραζάμ;

Κάποια στιγμή ο Κενάν Ακίν αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός υπεύθυνος – συνένοχός του στην δολοφονία του Σολ. Σολωμού ήταν ο Χαλίλ Σατραζάμ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Μον Πελεράν, στο ελβετικό θέρετρο ανάμεσα στους συνοδούς του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν και ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Χαλίλ Σατραζάμ, ο οποίος διετέλεσε και ανώτατος αξιωματικός της Διοίκησης Δυνάμεων Ασφαλείας του ψευδοκράτους, όπως μετονομάστηκε η ΤΜΤ.

Ήταν επίσης Διευθυντής του 3ου Επιτελικού Γραφείου της ΔΔΑ, αρμόδιου για τις επιχειρήσεις. Στις 27 Φεβρουαρίου 2009, η εφημερίδα «Χαβαντίς» είχε δημοσιεύσει ότι ο κατηγορούμενος από το 1996 ως δολοφόνος του Σολάκη Σολωμού στη Δερύνεια, πρώην ψευδοϋπουργός Κενάν Ακίν, είχε αποκαλύψει ότι τη διαταγή να πυροβοληθεί ο Σολωμού την είχε δώσει εκεί ο Χαλίλ Σατραζάμ. Αυτό φαίνεται και μέσα από επίσημη αποσελίδωση της «Χαβαντίς» από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Χαλίλ Σατραζάμ γεννήθηκε το 1952 στο Διόριος, υπηρέτησε στην εφηβεία του στην ΤΜΤ μέχρι το 1970, όταν κι εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού. Τετραετής στη Σχολή βρισκόταν τον Ιούλιο του 1974 στο χωριό του. Κατά τις επιχειρήσεις του Αττίλα 1 κατέφυγε σε γειτονικό τ/κ χωριό, το Καμπυγί, περίκλειστο-οχυρωμένο από την ΤΜΤ. Απ’ εκεί διέφυγε ως «άρρωστος» με όχημα Βρετανών ΟΗΕδων και πήγε στο Μπογάζι Αγύρτας.

Στον Αττίλα 2 ήταν διοικητής Λόχου στην περιοχή Καϊμακλίου. Αργότερα με τις προαγωγές του στον στρατό, φοίτησε στη Σχολή Πολέμου, τη Σχολή Πληροφοριών και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την αποστρατεία του εξελέγη το 2003 «βουλευτής» μ’ ένα κόμμα το οποίο μετέπειτα συγχωνεύτηκε με το κόμμα του νυν ηγέτη της Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

 

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης παρέμεινε ανεκτέλεστο, παρόλο που η Ιντερπόλ, κατόπιν της απόφασης από το ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας, τον καταζητεί και τον επικήρυξε με το ποσό των 460.000 ευρώ.

Τέσσερις κυπριακές κυβερνήσεις, όμως, και τρεις Γενικοί Εισαγγελείς, φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκαν με την υπόθεση, προσφέροντας υπηρεσία στην “πολιτική των διαπραγματεύσεων” πριν το σχέδιο Ανάν. Τα πάντα σίγησαν, κυρίως από το 1999 (η ημερομηνία δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην Γιουγκοσλαβία και την ανάμειξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ) και την έναρξη των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, που οδήγησαν στο φιάσκο του σχεδίου Ανάν. Έκτοτε, καμιά Νομική Υπηρεσία, κανένα Προεδρικό και καμιά Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για το Έγκλημα δεν έκαναν κάτι για να συλληφθούν οι καταζητούμενοι δολοφόνοι.

Μήπως έχει φθάσει η στιγμή που η Διπλωματία της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει  να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση απόδοσης της δικαιοσύνης 24 χρόνια μετά την στυγνή δολοφονία των Τ. Ισαάκ και Σολ. Σολωμού;

Αρθρογράφος