Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την Ουκρανία και τον πόλεμο

5 Μαρτίου 202218:05

«Για 8 χρόνια η Ρωσία έκανε ότι ήταν δυνατό για να επιλυθεί η ενδοουκρανική κρίση με διπλωματικά μέσα και να τερματιστεί η γενοκτονία των κατοίκων του Ντονμπάς εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου. Καμία από τις δυτικές χώρες δεν καταδίκασε τις δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων που σκότωσαν οι Ουκρανοί ναζιστές, όταν έκαψαν στην Οδησσό το κτίριο των συνδικάτων. Ούτε τις δολοφονίες των αμάχων».

Αυτό τόνισε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος κάλεσε ορισμένους δημοσιογράφους – μεταξύ αυτών και το vradini.gr – στο Μορφωτικό Κέντρο της Ρωσίας στο Χαλάνδρι, και τους παρουσίασε τις θέσεις της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Ο κ. Μασλόφ, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να κατέχει την Ουκρανία, αλλά το μέλλον της χώρας τους θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολίτες.

 

Χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας, έκανε λόγο για “έναν πόλο που βρίσκεται πίσω από την συντεταγμένη στάση της Ευρώπης” υπαινισσόμενος τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Μασλόφ απέφυγε να απαντήσει για το εάν η Ρωσία προτίθεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως απάντηση στις κυρώσεις, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα του δεν είναι απομονωμένη αφού “υπάρχουν άλλα 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Δεν είναι όλος ο κόσμος, η Δύση”, αναφέροντας την Ινδία και την Κίνα που δεν συμμετέχουν στην καταδίκη της Ρωσίας από τις άλλες χώρες.

Χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη την αποστολή όπλων από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι “είναι λάδι στη φωτιά” ενώ υποστήριξε ότι τα όπλα αυτά μπορούν να πέσουν στα χέρια “νεοναζί παραστρατιωτικών ή ληστών”. Τέλος αναφερόμενος στη σκληρή ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας κατά της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι “η ανακοίνωση δεν ήταν “πιο σκληρή από τις αβάσιμες πληροφορίες που διακινούνται”.

Πάντως ο κ. Μασλόφ τόνισε με έμφαση τη σημασία της συνέχισης της επικοινωνίας με το `Υπουργείο Εξωτερικών την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, και είπε ότι η διπλωματία είναι εργαλείο παντός καιρού.

Κάτι τελευταίο που μπορεί να κρύβει εξελίξεις για το μέλλον. Ερωτώμενος για την κατεχόμενη Κύπρο ο κ.Μασλόφ είπε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την “ΤΔΒΚ” προσθέτοντας: “Όπως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο”. Πράγμα που σημαίνει μάλλον, ότι εάν αργότερα αλλάξει η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κόσοβο, πιθανότατα να αλλάξει και η στάση της Μόσχας απέναντι στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη…

Αναλυτικά ο Ρώσος πρέσβης Αντρέα Μασλόφ ανέφερε:

Για τους βομβαρδισμούς:

“Βομβαρδίζονται επί πεντέμισι χρόνια οι ομοεθνείς και ομογενείς μας αλλά η Δύση δεν αντέδρασε. Το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν προς ανατολάς και οι χώρες του έχουν θέσει υπό έλεγχο την Ουκρανία. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι το ΝΑΤΟ μετέτρεπε την Ουκρανία σε προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι διεκδίκησε ακόμη και πυρηνικά. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η κατάσταση αυτή για τη Ρωσία. Είναι απειλή για την ύπαρξη του κράτους μας, και αυτή είναι κόκκινη γραμμή”. Πρόσθεσε ότι η χώρα του προσπάθησε διπλωματικά επί χρόνια να βρει μια λύση αλλά δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες επιρρίπτοντας ευθύνες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μασλόφ ανέφερε ότι η Ιδρυτική πράξη Ρωσίας- ΝΑΤΟ

περιείχε διάφορές δεσμεύσεις για τις χώρες που την υπέγραψαν, αλλά όπως ο ίδιος είπε “μετά από 2 χρόνια το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την επέκταση του προς ανατολάς. Και από τότε έγιναν πέντε κύματα επέκτασης”. Για την εισβολή των Ρώσων και τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία είπε ότι στόχος είναι η προστασία του λαού του Ντονπάς και της Ρωσίας από την πολεμική απειλή του Κιέβου και του ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η απόφαση για την επιχείρηση ανταποκρίνεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

“Τα σχέδια μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή ουκρανικών εδαφών. Δεν απειλούμε τους κατοίκους, δεν χτυπάει αμάχους ο στρατός. Η απειλή προέρχεται από Ουκρανούς εθνικιστές που τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Ανεύθυνοι πολιτικοί της Δύσης οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα, και η Ρωσία θα βάλει τέλος στον πόλεμο του Ντονμπας που διεξαγόταν χρόνια” ανέφερε ο κ.Μασλόφ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ρώσος πρέσβης είπε μεταξύ άλλων:

Για το μέλλον της Ουκρανίας και τις επιχειρήσεις:

“Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της. Για την εξέλιξη της επιχείρησης σας παραπέμπω στο υπουργείο άμυνας. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση όρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν. Δηλαδή αναγνώριση κυριαρχίας στη Κριμαία, αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση και ουδέτερο καθεστώς Ουκρανίας. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα καθορίσουν το μέλλον τους. Βασικό θέμα για Ρωσία είναι η διασφάλιση των εγγυήσεων ασφαλείας, και επιμένουμε για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς την ανατολή.

Για την στάση της διεθνούς κοινότητας:

Έκανε λόγο για “δήθεν παγκόσμια καταδίκη” και είπε: “Δεν μπορεί να απομονωθεί η χώρα μας δεν περιορίζεται ο κόσμος στη Δύση όπως νομίζουν κάποιοι. Υπάρχον άλλα 6 δισ ανθρώπων, Η Κίνα και η Ινδία δεν υποστήριξαν τις παράνομες κυρώσεις”.

Για το διάβημα του Υπ.Εξ στη Ρωσία για την δολοφονία των ομογενών:

“Το Υπεξ προέβη σε διάβημα, εμείς δώσαμε τις διευκρινίσεις μας που βασίστηκαν στις επίσημες πληροφορίες από το Υπ. Άμυνας για την τραγωδία στο Σαρτανά. Εκείνη τη μέρα τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχειρούσαν στην περιοχή. Στις 26 Φεβρουαρίου Ουκρανοί του Αζοφ χτύπησαν το χωρικός Σαρτανά και την Μαριούπολη με εκτοξευτές ρουκετών. Η επικοινωνία μας με το ελληνικό Υπεξ είναι απρόσκοπτη και καθημερινή. Η διπλωματία είναι παντός καιρού εργαλείο και πρέπει να διατηρούμε και να κάνουμε αυτή την εποικοδομητική επικοινωνία. Η ανάρτηση μας δεν ήταν πιο σκληρή υπό τις αβάσιμες πληροφορίες κατά της Ρωσίας που βλέπουμε στα ευρωπαϊκά και ελληνικά μίντια. Οι έλληνες δημοσιογράφοι που ήταν `Μαριούπολη είδαν τι έγινε και πως δρα η φασιστική ομάδα Αζοφ”.

Για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία:

“Είναι πολύ επικίνδυνη. Τα όπλα μπορούν να γίνουν κτήμα των ναζιστικών ταγμάτων και ληστών. Λάδι στη φωτιά η αποστολή όπλων, και έχουν σταλεί όχι μόνο Καλασνικοφ αλλά και αντιαρματικοί πυραυλοι. Οι χώρες που εμπλέκονται στις προμήθειες θανατηφόρων όπλων θα είναι υπεύθυνες . Δεν μπορεί να μην κατανοούν την σημασία και τις επιπτώσεις”.

Αναφορικά με τις συνέπειες των κακών ελληνορωσικών σχέσεων:

“Διακόπηκε η συνεργασία μας στο Πολιτισμό, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον οι σχέσεις θα αποκατασταθούν τώρα είναι αδύνατο να πούμε πότε θα γίνει αυτό.Λόγω των παραδοσιακών σχέσεων κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκατασταθούν αλλά οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες”.

Θα επηρεάσει ελληνοτουρκικά η κρίση;

“Δεν είμαι αρμόδιος να σχολιάσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρωτήστε τις ελληνικές αρχές. Η στάση της Ρωσίας για το Κυπριακό δε άλλαξε παραμένει όπως ήταν πάντα και βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” όπως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο”.

Αποδείξεις για εγκλήματα;

Ο κ Μασλόφ υποστήριξε ότι έχει η Μόσχα αποδείξεις για τα εγκλήματα που υποστηρίζει ότι διέπραξαν οι Ουκρανοί. “Εχουμε πολλές αποδείξεις για εγκλήματα νεοναζιστών των τελευταίων 8 ετών στο Ντομπάς. Τα νεοναζιστικά τάγματα συνεχίζουν να πραγματοποιούν τα εγκλήματα και τώρα” είπε.

Φυσικό αέριο;

Απέφυγε πάντως να πει τι νέα συμβεί με το φυσικό αέριο. “Δεν έχουμε πληροφορίες για το εάν θα διακοπεί η τροφοδοσία με αέριο” είπε κοφτά, και αναφέρθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Ζεκλένσκι λέγοντας πως η Ρωσία τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο αφού κάνει συνομιλίες με αντιπροσώπους του και είπε ότι ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως το μέλλον της Ουκρανίας θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί. “Η κατοχή Ουκρανίας δεν είναι σκοπός μας” είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή είπε: “Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για να μην διαταράξω τις διμερείς μας σχέσεις. Οι δηλώσεις του δεν διαφέρουν από τις δηλώσεις των άλλων ηγετών χωρών της ΕΕ. Δεν μας εξέπληξαν. Από το 52 είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα. Τι άλλον έπρεπε να περιμένουμε από Ελλάδα;”

Εκτίμησε ότι η οικονομία της Ουκρανίας δεν είναι προετοιμασμένη για συμμετοχή στην ΕΕ, λέγοντας ότι μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ η Ουκρανία καταστράφηκε ενώ πρώτα ήταν σημαντική οικονομία. “Πως μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ;”.

Κατέληξε λέγοντας ότι “η αντίληψη μας για τα γεγονότα είναι διαφορετική από αυτήν της Δύσης” και υποστήριξε ότι “οι κυβερνήσεις χειραγωγούνται από μια. Χρειάζεται υπομονή από όλους μας. Η συμπεριφορά ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι ίδια επειδή χειραγωγούνται από έναν πόλο”.

(vradini.gr)

Αρθρογράφος