Ο Γιώργος Καμίνης περιγράφει το μοντέλο-πρότυπο “κοινωνικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στην πόλη”

25 Ιανουαρίου 201407:00

Θα μπορούσε και με ποιο τρόπο ο Δήμος της Αθήνας να στηρίξει με ενεργητικό τρόπο την απασχόληση στη πόλη σε μια περίοδο όπου το μέγεθος του Δημόσιο αλλά και του ίδιου του Δήμου συρρικνώνεται;

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Γιώργος Καμίνης έσπευσε να δώσει καταφατική απάντηση προβάλλοντας τις δυνατότητες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας – ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας με κοινωνικό πρόσημο- που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του αναπτυξιακού προγράμματος Έργο Αθήνα που «τρέχει» ήδη στη πρωτεύουσα.

Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από το χώρο της καθαριότητας για το πώς θα μπορούσε να δουλέψει μια κοινωνική επιχείρηση στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με αυτό το παράδειγμα εργαζόμενοι που φεύγουν από την καθαριότητα θα μπορούσαν να βοηθηθούν έτσι ώστε να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση και στη συνέχεια  η επιχείρηση αυτή να συμβληθεί με το Δήμο προσφέροντας απασχόληση στα μέλη της.

Τέτοια παραδείγματα αξιοποίησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας υπάρχουν και αξιολογούνται ήδη , ενώ θα πολλαπλασιασθούν στο άμεσο μέλλον.

Το komotinipress παρουσιάζει στους αναγνώστες του το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον κ. Κώστα Τσαούση καθώς εκτιμά ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στους δημότες της πόλης όσο και στους δημοτικούς άρχοντές της.

Δημοσιογράφος: Ο δήμος της Αθήνας βρήκε τον τρόπο να συγκεντρώσει χρηματοδότηση πέρα από τους εθνικούς πόρους και πέρα από δάνεια. Βρήκε χρήματα από την Ε.Ε. Για ποιο λόγο σας εμπιστεύτηκαν;

Γ.Κ.: Αμέσως μετά την εκλογή μου, πήγα στις Βρυξέλλες και είχα προσωπική συνάντηση με τον επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, κ. Χαν. Του εξέθεσα το όραμά μου για την Αθήνα και ήταν εμφανής η διάθεση που είχαμε να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη. Είναι προφανές, το γνωρίζαμε όλοι, ότι λεφτά στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν από εθνικούς πόρους, άρα έπρεπε να βρούμε πόρους εκεί που υπάρχουν. Εκεί που υπήρχαν πόροι ήταν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Με τη βοήθεια στη συνέχεια και του υπουργείου Ανάπτυξης τότε και του υπουργείου Εργασίας, μπορέσαμε και φέραμε ένα κεφάλαιο 120 εκ., το οποίο το διασπείραμε σε διαφόρων τύπων έργα. Ένα μεγάλο τμήμα είναι για έργα ανάπτυξης, έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην πόλη.

Δημοσιογράφος: Σήμερα, ποίες θα ήταν οι τρεις βασικές πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής όσον αφορά την πόλη και όσον αφορά την απασχόληση.

Γ.Κ.: Ο δήμος, όταν αναλάβαμε εμείς, είχε 12.000 υπαλλήλους, είχε ένα τεράστιο προϋπολογισμό και εμείς πρώτα έπρεπε, μέσα σε συνθήκες λιτότητας και αποχώρησης πάρα πολλών υπαλλήλων,  να συνεχίζουμε να κρατάμε την πόλη όρθια. Δεύτερον, ήταν ότι έπρεπε να στηρίξουμε τον κόσμο, ο οποίος έβγαινε κατά κύματα στη φτώχεια. Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, ο δήμος στηρίζει 20.000 άτομα στην πόλη, είτε μέσα από τα συσσίτια, είτε μέσα από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας, είτε μέσα από τη βοήθεια στους αστέγους. Το τρίτο είναι ότι, ο δήμος έπρεπε να προωθήσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στα θέματα εξυπηρέτησης του πολίτη και διαφάνειας. Αρχίζω απ’ το τελευταίο. Είμαστε η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που έχουμε τον προϋπολογισμό μας online. Το δεύτερο είναι, ότι φτιάξαμε τα σημεία εξυπηρέτησης του δημότη σε επτά δημοτικά διαμερίσματα και έχουμε αρχίσει ήδη πιλοτικά να λειτουργούν ογδόντα «συναλλαγές» με το δήμο, τις οποίες ο πολίτης μπορεί να τις κάνει από το σπίτι του. Ο δήμος αναλαμβάνει να του μαζέψει τα δικαιολογητικά. Είναι μια τεράστια επανάσταση.

 Δημοσιογράφος: Ο δήμος της Αθήνας με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσε να στηρίξει την απασχόληση σ’ αυτήν την πόλη σήμερα;

Γ.Κ.: Μα μόνο μέσα σε τέτοιες συνθήκες πραγματικά μπορείς να κινητοποιήσεις δυνάμεις και ψυχικό απόθεμα για να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας. Ο δήμος είχε υποχρέωση και στην υποχρέωση αυτή ανταποκρίθηκε, να ανοίξουν θέσεις εργασίας στην πόλη, όπως με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Γιατί εδώ βλέπουμε, ότι συρρικνώνεται το δημόσιο συνέχεια, συρρικνώνεται ο δήμος, όπως σας είπα, στο έμψυχο δυναμικό του. Οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν στο δρόμο. Δεν πρέπει να τους στηρίξουμε μέσα από μια κοινωνική επιχείρηση; Ξέρουν τη δουλειά, να συμβληθεί ο δήμος μαζί τους, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους με αξιοπρέπεια; Τέτοια πράγματα πρέπει να κάνουμε και αυτά τα πράγματα έχουμε αρχίσει και τα κάνουμε.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr