Ο Δήμαρχος Ιάσμου σηματοδοτεί τις “Γκρίζες Ζώνες” σε οικισμούς;

12 Ιουλίου 202409:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παραμένει μυστηριώδες σε ποιόν ανήκει η πρωτοβουλία για την έγκριση,ανάθεση ,κατασκευή και τοποθέτηση στις τοπικές κοινότητες Αμαξάδων, Ιάσμου και Πελεκητής ,(α)καλαίσθητων για το οποίο επαίρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Εγκάθετος Δήμαρχος κ. Ιμάμ Τζανέρ και οι Αντιδήμαρχοι συνεργάτες του.

Επίσης δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για “τοπόσημο” ή για “διαχωριστική γραμμή” που δημιουργεί μία αίσθηση αυτονόμησης σε οικισμούς του Δήμου Ιάσμου!!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι διοικήσεις δήμων τοποθετούν το αντίστοιχο “σύνθημα” σε εμβληματικά τους σημεία με στόχο να φωτογραφίζονται κυρίως από τους επισκέπτες και ο κάθε τόπος να “ταξιδεύει” έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δήμος Ιάσμου πρωτοτυπεί και τοποθετεί σε οικισμούς και συνοικίες “τοπόσημα” χωρίς να είναι εμφανής η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης.

Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι οι αντίστοιχες πινακίδες, σχετίζονται με την λογική του τοπόσημου και εκείνων των χαρακτηριστικών μνημείων που συνδέονται άμεσα με την κοινωνική και την εθνική ιστορία μιας περιοχής, εκφράζοντας βαθύτερες πνευματικές ή καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων της, καθώς και των συλλογικών συναισθημάτων ενός κοινωνικού συνόλου.

Δεν γνωρίζουμε εάν (ειδικά) στους Αμαξάδες ο Εγκάθετος Ιμάμ Τζανέρ είχε σκοπό να αναδείξει την εικόνα της προϊστορικής Θράκης με ευρήματα που έχουν εντοπισθεί και στους σημερινούς Αμαξάδες από τη Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη εποχή του Σιδήρου (βλέπε και την τοποθεσία με την Τούμπα των Αμαξάδων) ή το βυζαντινο-ρωμαϊκό παρελθόν της περιοχής (τοποθεσία Αναστασιούπολης) ή τις χριστιανικές ρίζες της Ροδόπης απο την παλιά Επισκοπή Περιθεωρίου και τον (μοναδικό) Άγιο της Ροδόπης, Θεοφάνιο. Η περιοχή κατακτήθηκε απο τους Οθωμανούς του 1373 (Μουράτ Β)

Ωστόσο, είδαμε την πινακίδα να έχει φόντο το νεοανεγερθέν “Γαλάζιο Τζαμί” (2011) που χρηματοδοτήθηκε από το τουρκικό παρακράτος εντός του οποίου υπάρχει και τουρκικό εθνόσημο!!

 

 

Αντί Επιλόγου

Θρησκεία και εθνικισμός στα τζαμιά της Θράκης…

Μπορεί να υπάρχει σε τέμενος στην Ελληνική Επικράτεια τουρκική σημαία;

Αρθρογράφος