Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Ένα από τα πιο εφιαλτικά (αλλά προαναγγελθέντα) σενάρια ,δυστυχώς, γίνονται πραγματικότητα στην πολύπαθη κι Αγιοτόκο Λέσβο που συνυπάρχει με την απειλή της λαθρομετανάστευσης ήδη απο το 2015.,
Τα χειρότερα σενάρια γίνονται πραγματικότητα στη Μόρια αυτή τη στιγμή, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα., κάτι που είχε διαφανεί ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, παρά την αδιαφορία και άγνοια της κεντρικής διοίκησης.
Οι ευθύνες της ΓΓΠΠ αλλά και της Κεντρικής Διοίκησης (Κυβέρνηση, υπουργοί,) είναι μεγάλη!!! ειδικά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία!
Αποδεικνύοντας όμως, πως ενώ τα σενάρια υπήρχαν η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τους ήταν μηδενική. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε καιν συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.
Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.
Από τις 4.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον αριθμό ρεκόρ των 23 κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από χθες Δευτέρα μέχρι σήμερα Τρίτη το απόγευμα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα 16 από αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες συρροές που δεν διευκρινίζεται ποιες είναι και που μάλλον είναι αυτή του ΚΥΤ της Μόριας ή και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, το γνωστό και σαν ίδρυμα «Θεομήτωρ».
Συνολικά από τις 12 Αυγούστου που ξέσπασε αυτό το κύμα της πανδημίας στη Λέσβο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν διαπιστωθεί 146 κρούσματα
H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Λέσβος… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε».
Η Ολλανδική ΜΚΟ “Movement on the Ground” σε ανακοίνωσή της αναφέρει: “There are multiple fires in and around Moria due to riots and frustration of the refugee community who had to go in a severe lockdown.”
Φαίνεται λοιπόν να υποστηρίζουν ότι οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown μετά τα 35 κρούσματα κορωνοιου σε 2000 άτομα.
Ο συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Ελευθ. Παπαιωάννου αναφέρει: «Δεχόμαστε επίθεση με πέτρες και ξύλα, γίνονται προσπάθειες για εκκένωση.»
Αξίζει ν’αναφέρουμε και την προ δύο ημερών αντίδραση των κατοίκων της περιοχής με σχετική επιστολή όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
ΑΠΟ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ
ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Αρ. Πρωτ. 35
Έδρα: Τοπική Κοινότητα Μόριας
email: moria.epitropi@gmail.com
Μόρια, 7 Σεπτεμβρίου 2020
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους ορισμένοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες διαμηνύουν: «Καμία νέα δομή-πλήρης αποσυμφόρηση».
Απαιτούμε, από όλους τους παράγοντες που ενστερνίζονται τις δηλώσεις αυτές, να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα:
1. Τι θα ισχύσει αν σταματήσουν τα μέτρα φύλαξης για τον κορωνοιό και επανέλθουν οι ροές από τη γείτονα χώρα; Καταδικάζουν τους κατοίκους των χωριών μας να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος όλης της Λέσβου (και όχι μόνο) στην περίπτωση αυτή;
2. Πώς μπορούν να μας διασφαλίσουν ότι τους επόμενους μήνες και ξανά ποτέ στο μέλλον δεν θα υπάρξουν ροές (δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα, από το Μάρτιο έχουν έρθει κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι); Που θα πηγαίνουν όσοι έρχονται;
3. Προτείνουν τη συνέχιση της λειτουργίας των υπόλοιπων 4 δομών μέσα και έξω από τη Μυτιλήνη;
4. Τι θα γίνει αν στο μέλλον έρθει μια άλλη κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων;
5. Ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο και τα χρονοδιαγράμματά τους και βάσει ποιας λογικής;
Απαιτούμε να μας απαντήσουν με ΣΑΦΗΝΕΙΑ, ειλικρίνεια, σεβασμό και αξιοπρέπεια καθότι εμείς σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης που χτύπησε τη Λέσβο εδώ και πέντε χρόνια, τη στιγμή που κάποιοι κάνουν πολιτική… από τα γραφεία τους και τη στιγμή που διάφοροι συνεχίζουν να πλουτίζουν από αυτή την κατάσταση.
Απαιτούμε να μας δώσουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ότι τον Απρίλιο και ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ θα σταματήσουν οι ροές, αναλαμβάνοντας ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Από την κυβέρνηση απαιτούμε συνέχιση και εντατικοποίηση της αποσυμφόρησης που ήδη πραγματοποιείται και σεβασμό στις αποφάσεις των τοπικών μας συμβουλίων…
Από το Δήμο Μυτιλήνης απαιτούμε να φέρει άμεσα το θέμα προς ψήφιση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με ονομαστική Ψηφοφορία.
Εμείς από την πλευρά μας δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό, άλλη αχαριστία, άλλη πρωτοφανή ανευθυνότητα και άλλο επικίνδυνο λαϊκισμό στις πλάτες των κατοίκων των χωριών μας. Όσοι μας καταδικάσουν, θα μας βρούνε απέναντι…
Τα τοπικά συμβούλια των χωριών της Μόριας, του Αφάλωνα, της Παναγιούδας και των Παμφίλων αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ το κλείσιμο του ΚΥΤ και τη μετεγκατάστασή του εκτός κατοικημένων περιοχών (είμαστε σε αναμονή και της απόφασης της Τοπικής Κοινότητας Μυτιλήνης). Το ίδιο είχε αποφασίσει και η Γενική Συνέλευση της Μόριας στις 23 Μαΐου 2020. Το ίδιο αναγράφονταν και σε ψήφισμα των προέδρων των τοπικών συμβουλίων στις 17/1/2020. Αυτό αποτελεί και την πάγια θέση του Συλλόγου μας από την ίδρυσή του. Η απόφαση αυτή της τοπικής κοινωνίας πρέπει να γίνει ΣΕΒΑΣΤΗ από όλους, εφόσον ζούμε σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα και να προχωρήσουμε βήμα-βήμα με γνώμονα μια καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων.
Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων