Νίκος Χατζόπουλος: «Οι αγρότες μας πρέπει να καταλάβουν τη σοβαρότητα κι εξειδίκευση που απαιτεί το νέο σύστημα φορολόγησής τους»

20 Ιανουαρίου 201413:27

Ο Νίκος Χατζόπουλος, λογιστής-φοροτεχνικός, είναι ένας από τους ανθρώπους που μπορούν εμπεριστατωμένα να μιλήσουν για τα νέα ζητήματα, που έχουν ανακύψει με την φορολόγηση των αγροτών. Παιδί αγροτικής οικογένειας ο ίδιος, με καταγωγή από τον οικισμό της Γλυφάδας του Νομού Ροδόπης, γνωρίζει άριστα εκ των έσω  τα θέματα της αγροτικής οικονομίας.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί διευκρινίζει μια σειρά θεμάτων και ερωτημάτων που άπτονται του νέου συστήματος και τονίζει με έμφαση την ανάγκη να προσφύγουν οι αγρότες μας σε εξειδικευμένους λογιστές, καθώς  οι νέες διατάξεις φορολόγησής τους απαιτούν σοβαρή και έγκυρη γνώση του αντικειμένου.

-Κύριε Χατζόπουλε, τι ισχύει, πλέον,  για την φορολόγηση των αγροτών; Ποιοι είναι οι υπόχρεοι και ποια είναι η χρονική στιγμή έναρξης της φορολόγησής τους;  

Με αφορμή τη διευκρινιστική εγκύκλιο , στις 18.01.2014, επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ 1281/2013(ΦΕΚ 3367Β΄/31.12.2013) «Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος», θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των αγροτών της περιοχή μας για τα παρακάτω:

  1. Από 1.1.2014, όσοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κτλ, πραγματοποίησαν πωλήσεις (ακαθάριστα έσοδα) αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών μεγαλύτερες των 10.000€ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερα των 5.000 €, είναι υπόχρεοι στην ένταξη στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και συνεπώς, στην τήρηση βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, όπως ορίζουν οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ.
  2. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α.(ν.2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι στην παραπάνω διάταξη εντάσσονται και όσα φυσικά πρόσωπα δεν ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.τ.λ.π.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επισημαίνεται ότι
εάν μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο αγρότης δεν δικαιούται να λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εντός του έτους, θεωρείται ότι πληρούται το σχετικό κριτήριο και δεν λαμβάνονται υπόψη ποσά παλαιότερων χρήσεων. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στην περίπτωση που στο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης περιέχονται και ποσά που αφορούν άλλες χρήσεις, για την πλήρωση του εν λόγω κριτηρίου, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης που αφορά τη χρήση που εξετάζεται.

Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εξισωτική ενίσχυση δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, για την εφαρμογή των κριτηρίων που προβλέπονται από την απόφαση ΠΟΛ.1281/30.12.2013.
-Ποιες είναι οι υποχρεώσεις από την τήρηση λογιστικών βιβλίων;

H βασική υποχρέωση είναι αυτή της έκδοσης παραστατικών, όπως τιμολόγια, καθώς και το δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων από τον αγρότη κατά την πώληση των προϊόντων του. Αξίζει να επισημάνω ότι η έκδοση των παραπάνω παραστατικών θα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στη συναλλακτική πρακτική και ενέχει σημαντικούς κινδύνους επιβολής προστίμων, κυρίως, λόγω απειρίας των αγροτών στο θέμα αυτό.

Επίσης, οι αγρότες θα πρέπει να λαμβάνουν, να ταξινομούν, και να διαφυλάσσουν παραστατικά, όπως τιμολόγια για όλες τις αγορές τους (γεωργικά εφόδια, αγροτικό εξοπλισμό, κτλ.) και παράλληλα, να εκδίδουν και να διαφυλάσσουν τιμολόγια ή αποδείξεις για την πώληση των προϊόντων τους.

Έτσι, το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και η διαφορά (κέρδος) θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή φόρου 13%.

Από κει και πέρα, ανά τρίμηνο θα συντάσσεται σχετική δήλωση .Φ.Π.Α: και αν η διαφορά Φ.Π.Α εσόδων και Φ.Π.Α εξόδων είναι θετική θα αποδίδεται στην εφορία. Αν, πάλι, είναι αρνητική θα συμψηφίζεται στο επόμενο τρίμηνο ή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις πρέπει να επιστρέφεται στο αγρότη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εγκύκλιο: «δεδομένου ότι η ένταξη στο κανονικό καθεστώς είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει δέσμευση για παραμονή στο καθεστώς αυτό για πέντε (5) χρόνια, αλλά το καθεστώς κρίνεται για κάθε επόμενη χρήση με βάση την πλήρωση ή μη των κριτηρίων που τίθενται. Δηλαδή, εάν κατά τη χρήση 2014 ο αγρότης δεν έχει υπερβεί τα όρια που τίθενται με την ΠΟΛ.1281/30.12.2013, μπορεί να ενταχθεί από 1.1.2015 στο ειδικό καθεστώς. Εννοείται ότι εάν, παρότι δεν έχει υποχρέωση, παραμείνει στο κανονικό καθεστώς, μπορεί να μεταταγεί στο ειδικό καθεστώς σε οποιαδήποτε επόμενη διαχειριστική περίοδο, με την προϋπόθεση, βέβαια, της πλήρωσης των κριτηρίων που τίθενται».

Επίσης, σε περίπτωση μετάταξης από το ειδικό και στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι μετατασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν απογραφή των αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και αγαθών επένδυσης και να υποβάλλουν δήλωση αποθεμάτων εντός δύο (2) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 – 10 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή η ανωτέρω δήλωση μπορεί να υποβληθεί εμπροθέσμως μέχρι 31.3.2014.

Τέλος , οι απαιτούμενες ενέργειες για την μετάβαση από το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. θα πρέπει να γίνουν το αργότερο έως τις 20.3.2014, σύμφωνα με σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλιώς θα θεωρηθούν εκπρόθεσμες. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι καλό να αρχίσει άμεσα από τους αγρότες, σε συνεννόηση με τους λογιστές τους, για να αποφύγουμε το συνωστισμό των τελευταίων ημερών πριν τη λήξη της προθεσμίας. Η διαδικασία έχει απλουστευθεί σχετικώς και δεν χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής σε Επιμελητήριο. Όσο για την προσκόμιση αποδεικτικού εγγραφής ΟΓΑ, για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους αρκεί οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την εγγραφή τους στα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, καθώς και για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε άλλο φορέα, αρκεί  να προσκομίζεται οποιοδήποτε έγγραφο που να αποδεικνύει την ασφάλισή τους στον φορέα αυτό.

-Εν κατακλείδι, τι πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι αγρότες μας;

Θα πρέπει οι αγρότες μας να καταλάβουν τη σοβαρότητα και την εξειδίκευση που απαιτεί το νέο σύστημα και να μην επιχειρήσουν, σε καμία περίπτωση , να τηρήσουν μόνοι τους τις λογιστικές τους υποχρεώσεις, ούτε, φυσικά, να εμπιστευτούν ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν ουσιαστικά κι εμπεριστατωμένα τα ζητήματα.

–          Κύριε Χατζόπουλε, πού μπορεί κάποιος να σας βρει;

Η διεύθυνση του λογιστικού μου γραφείου είναι   Πλ. Ειρήνης 66, εκεί όπου στεγάζεται και ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τα τηλέφωνά μου είναι 25314 025 88 και 6977 583988 .                        .

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr