Ν. Σούλογλου (ΝΔ): Η Ελλάδα επιλέγει τη σιγουριά, τη σταθερότητα και την πρόοδο

1 Ιουνίου 202409:46

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νουρτζάν Σούλογλου, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την υποψηφιότητα της, τις ευρωεκλογές, την προοπτική της ΝΔ και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά την ψήφο των πολιτών. Η γιατρός στο επάγγελμα κ. Σούλογλου, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, τονίζει ότι ως ευρωβουλευτής θα εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ενώ επισημαίνει ότι «η πολυπολιτισμική φύση της περιοχής μαζί με τον σεβασμό προς τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε ατόμου, έχει συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ τους».
Επίσης, σημειώνει πως το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στις ευρωεκλογές είναι ότι η Ελλάδα επιλέγει τη σιγουριά, τη σταθερότητα και την πρόοδο απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό που μπορεί να ξαναζωντανέψει η αδιαφορία και η αποχή των πολιτών από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ Νουρτζάν Σούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:

Ερ.: Κυρία Σούλογλου γιατί  ζητάτε την ψήφο των πολιτών για να μας εκπροσωπήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Απ.: Ως μάχιμη γιατρός, στην πρώτη γραμμή υπηρετώ την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχω αποκτήσει εμπειρία και γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν εποικοδομητικά σε πολλούς τομείς της πολιτικής και της νομοθεσίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Ως εκπρόσωπος, μπορώ να εκφράσω τις απόψεις και τις ανησυχίες των πολιτών με βάση την εμπειρία μου στον τομέα της υγείας, αλλά και να συμβάλλω σε πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική πρόνοια. Επιπλέον, η ευρεία προοπτική και η δεξιότητα στον διαλογισμό που αποκτήσαμε ως επαγγελματίας στον τομέα της υγείας μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να προτείνουμε λύσεις σε διάφορους τομείς της Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Τέλος, η εμπειρία μου ως γιατρός μου δίνει μια κατανόηση των αναγκών και των προκλήσεων στον τομέα της υγείας, καθώς και την δέσμευσή μου για την βελτίωση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση στην ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.

Ερ.: Προέρχεστε από την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας μας. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να επηρεάσετε προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των ομοθρήσκων σας ελλήνων πολιτών;

Απ.: Η αρμονική συμβίωση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής. Αυτό δείχνει την δυνατότητα των δύο κοινοτήτων να συνυπάρχουν ειρηνικά και να συνεργάζονται για το κοινό καλό. Η πολυπολιτισμική φύση της περιοχής μαζί με τον σεβασμό προς τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε ατόμου, έχει συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη και την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οι Ευρωβουλευτές εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα στο σύνολό της και να λάβουν αποφάσεις για θέματα που επηρεάζουν όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Στόχος μου, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές μπορούν να είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Απ.:  Οι ευρωεκλογές συχνά ερμηνεύονται ως διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες εκφράζουν την υποστήριξή τους ή τη δυσαρέσκειά τους προς την εθνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ευρωεκλογές έχουν επίσης την τάση να αντικατοπτρίζουν ευρύτερες πολιτικές προτιμήσεις και ανησυχίες, συμπεριλαμβανόμενων θεμάτων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο την εθνική πολιτική. Συνεπώς, ενώ μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ευρωεκλογών και της κυβερνητικής εμπιστοσύνης, αυτή η σύνδεση δεν είναι πάντα απόλυτη. Το αποτέλεσμα, φυσικά και στέλνει μηνύματα. Για το λόγο αυτό, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι η Ελλάδα επιλέγει τη σιγουριά, τη σταθερότητα και την πρόοδο απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό που μπορεί να ξαναζωντανέψει η αδιαφορία και η αποχή των πολιτών από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ερ.: Η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη, είναι αυτή που θα θέλατε σήμερα;

Απ.: Η θέση μια χώρας στην Ευρώπη είναι ένας δυναμικός και συνεχώς εξελισσόμενος ρόλος. Η θέση της Ελλάδας είναι σύνθετη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι οικονομικές συνθήκες, οι πολιτικές σχέσεις και οι γεωπολιτικές επιδιώξεις. Ως γενική αρχή, θα επιθυμούσα να βλέπω την Ελλάδα σε μια θέση που προάγει τα συμφέροντά της και συμβάλλει στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά. Θα ήθελα επίσης να βλέπω την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, προασπίζοντας τα συμφέροντά της και συνεργαζόμενη με άλλα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Ερ.: Εάν θα μπορούσατε να προτείνετε κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο για την ενωμένη Ευρώπη, ποιες θα ήταν αυτές;

Απ.: Μερικές προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ενωμένη Ευρώπη είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της δημιουργίας στα θεσμικά της όργανα, η προώθηση της οικονομικής συνοχής μεταξύ των κρατών μελών, η αύξηση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης και η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενίσχυση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής ανταλλαγής θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού ιδεώδους και της ενότητας. Τέλος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στον παγκόσμιο ψηφιακό χώρο, θα μπορούσε να ενισχυθεί η ψηφιακή ενσωμάτωση και καινοτομία σε επίπεδο ΕΕ.

 

Αρθρογράφος