Ν. Παναγιωτόπουλος: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

1 Μαρτίου 202205:08

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2022, σε τηλεδιάσκεψη Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κύρια σημεία παρέμβασης του κ. Υπουργού ήσαν τα εξής:

  • Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, στρέφεται επίσης κατά της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου. Εκτός από κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύει τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

  • Η Ελλάδα καταδικάζει τις αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας ενός κράτους και τη βία, που στοιχίζει τη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων.

  • Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το θάνατο των Ουκρανών που μάχονται για την Πατρίδα τους, ενώ καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων, μεταξύ των οποίων και δέκα μελών της Ελληνικής Κοινότητος στη Μαριούπολη.

  • Έχουμε καλέσει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις αεροπορικές επιδρομές και κάθε ενέργεια που στοχεύει αθώους πολίτες.

  • Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην ΕΕ, και δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, παρείχε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

  • Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, διότι στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά πράγματα: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς και ο σεβασμός των Συνθηκών, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα.

  • Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλης βοήθειας για ενίσχυση της ανθεκτικότητας μιας χώρας που δέχεται επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την έκδοση των δύο αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα βοήθειας.

  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία: αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αυτονομία στις επιλογές, αυτονομία στη δράση. Πρέπει να ενεργήσουμε ως ισχυρός και συνεκτικός πολιτικός παράγοντας για να υποστηρίξουμε τις αξίες και τις αρχές που στηρίζουν τις δημοκρατίες μας, να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να υποστηρίξουμε τη διεθνή ειρήνη μαζί με τους εταίρους μας. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, μαζί.

  • Είναι καιρός τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι κράτη μέλη δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς.

  • Σε λίγες ημέρες θα εγκριθεί η «Στρατηγική Πυξίδα», η οποία σηματοδοτεί ένα υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας για την ατζέντα μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Ωστόσο, φαίνεται ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή θα κληθεί να αποδείξει στην πράξη την προστιθέμενη αξία της. Είναι θέμα αξιοπιστίας μας, πρόκειται για την υπεράσπιση της άμυνας και ασφάλειας των πολιτών μας, των κρατών μας και της Ένωσής μας.

  • Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και συλλογική δράση. Αλλά αν πρόκειται να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να σφυρηλατήσουμε την άμυνά μας και να ανταποκριθούμε ενεργά στις απειλές κατά της άμυνας και της ασφάλειας εναντίον των χωρών μας, αξίζει τον κόπο.

Αρθρογράφος