Μητσοτάκης – Μπορίσοφ επιβεβαίωσαν τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για τα Βαλκάνια

27 Φεβρουαρίου 202016:20

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας και το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μέλλον, επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας – Βουλγαρίας,  από την ακριτική Αλεξανδρούπολη κατά τις εργασίες του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την Κοινή Διακήρυξη μάλιστα που υιοθετήθηκε, την Τετάρτη από τον Έβρο, γίνεται ξεκάθαρη πια η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Βουλγαρίας  σε όλα τα επίπεδα.

Η Συμφωνία Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας Ελλάδας – Βουλγαρίας

Ο λόγος για τη διμερή Συμφωνία για τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας την οποία  υπέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής με το Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών, Ψηφιακής Πολιτικής και Επικοινωνιών,  Rossen Jeliazkov, στο πλαίσιο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Καραμανλής συζήτησε επίσης με τον Βούλγαρο ομόλογο του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω
ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας σε θέματα μεταφορών και υποδομών.

Κατά το χαιρετισμό, που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχή ολοκλήρωση της Διμερούς Συμφωνίας σχετικά με τη διασυνοριακή σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας μπορεί μόνο να ωφελήσει και τις δύο χώρες οικονομικά και γεωπολιτικά. Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι μία μοντέρνα, ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης», σημείωσε επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε εξάλλου ότι στη σημερινή εποχή, προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης είναι η ύπαρξη έργων υποδομής, που είναι απόλυτα διασυνδεδεμένα μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους. Εξέφρασε μάλιστα, την άποψη ότι αυτό το πρότζεκτ αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία, ώστε οι δύο χώρες να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να καταστούν πραγματικά ανταγωνιστικές στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε τη συγκρότηση μίας μεικτής επιτροπής, η οποία μαζί με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. θα εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως τη χρηματοδότηση αυτού του έργου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των διασυνοριακών μεταφορών με τη γειτονική χώρα, κατά τρόπο βιώσιμο και λειτουργικό.

Μνημόνιο Συνεργασίας Enterprise Greece – Invest Bulgaria Agency

Το παραπάνω μνημόνιο προβλέπει στην ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές , παροχή πληροφοριών και αμοιβαία ενημέρωση για έρευνα αγοράς καθώς και στην παροχή στατιστικών στοιχείων.

Οι δύο ηγέτες, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον στενό συντονισμό των πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στη διάθεσή τους να συνεργαστούν, περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι μεταφορές στο επίκεντρο

Στο πεδίο των Μεταφορών, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας με τη Συμφωνία της Σιδηροδρομικής Διασυνοριακής Κυκλοφορίας. Στόχος μας είναι η σύνδεση μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας σιδηροδρομικά με τον Δούναβη, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υπογράμμισε, τους ίδιους σκοπούς εξυπηρετούν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες, αυτοί δηλαδή που θα ενώσουν την Αλεξανδρούπολη με το Ντιμίτροβγκραντ.

«Έχουμε τη δυνατότητα εκεί να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε μια νέα οδική υποδομή που θα ανοίξει ένα νέο οδικό άξονα από το βορρά στο νότο και από το νότο στο βορρά. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο χώρες μετατρέπονται σε σημαντικούς κόμβους. Αλλά και ότι θα αποκτήσουν νέα εμπορική υπεραξία όλα τα ελληνικά λιμάνια στο Αιγαίο, συνδεδεμένα, πλέον, με τον ποτάμιο λιμένα Ρούσε, στον Δούναβη» είπε χαρακτηριστικά.

Αλεξανδρούπολη και Ενέργεια 

«Στον τομέα της Ενέργειας, οι δύο χώρες προσβλέπουμε στην ασφάλεια αλλά και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών. Το αποδεικνύουμε εξάλλου έμπρακτα: Τον Οκτώβριο υπογράψαμε διακυβερνητική συμφωνία για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου IGB», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Δύο ελληνικές εταιρείες, μάλιστα, έχουν αναλάβει την κατασκευή του αλλά και την προμήθεια των σωλήνων του. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον Βούλγαρο πρωθυπουργό ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και θα φροντίσουμε σε μηνιαία βάση να έχουμε μία αυστηρή εποπτεία της προόδου του έργου ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που πια και η βουλγαρική πλευρά συμμετέχει επισήμως, με 20%, στο εξαιρετικά σημαντικό έργο, τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, της όμορφης πόλης που μας φιλοξενεί. Ένα έργο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να καταστούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία η πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης δια θαλάσσης».

Σύνορα Έβρου

Οι δύο άνδρες, συζήτησαν όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και για την προγραμματική στρατιωτική συνεργασία αλλά και για την κοινή πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

«Οι απόψεις μας με τη Βουλγαρία, τέλος, συμπίπτουν και σε δύο άλλα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν την χερσόνησό μας αλλά και την ευρύτερη γειτονιά μας. Στην ανάγκη συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο βεβαίως -και εκεί είναι κοινές οι απόψεις μας- ότι οι υποψήφιες χώρες θα τηρήσουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους. Απέναντι, άλλωστε, σε όλες τις νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις, Ελλάδα και Βουλγαρία συμπορεύονται», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται δε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθετα αντίθετες με τα όσα προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα από την Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό.

«Θέλω από την Αλεξανδρούπολη να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας… Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος που σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής», τόνισε χαρακτηριστικά.

viadiplomacy.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr