Μήνυμα από την Άγκυρα: Στην Θράκη θέλουμε βουλευτές σαν τον Σαδήκ Αχμέτ

1 Μαρτίου 202420:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ο αρχισυντάκτης της ευρείας κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητικής ε/φ Milliyet, Özay Şendir, υπό τον τίτλο «Τα όρια της ντροπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…», στην τακτική στήλη του αναφέρει σήμερα μεταξύ άλλων τα εξής:

Özay Şendir: Ο υμνητής της ΜΙΤ που απειλεί με TYPHOON και ΚΑAΝ την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όσοι έχουν πάει στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου γνωρίζουν πολύ καλά πως, αν βρεθείς μπροστά σε Βρετανό υπάλληλο ινδικής καταγωγής στον έλεγχο διαβατηρίων, θα υποβληθείς σε πολύ σκληρή ανάκριση παρόλο που έχεις βίζα. Ασχέτως εθνικότητας, πίστης ή πολιτικής, όσοι απέκτησαν εκ των υστέρων μια υπηκοότητα αισθάνονται πάντα κατώτεροι όσων γεννήθηκαν με αυτήν και προσπαθούν να τους ευχαριστήσουν.

Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ, για τον οποίο είπα ότι βρίσκεται στην ‘ίδια γραμμή’ με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Δένδια με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ε/φ ‘Καθημερινή’. Πήρα ένα μακροσκελές μήνυμα από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Συνοπτικά, το μήνυμα έλεγε: «Στη συνέντευξη που έδωσα στην ‘Καθημερινή’ δεν αναφέρθηκε το όνομα του Δένδια». Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρεις το όνομα κάποιου για να έχεις την ‘ίδια γραμμή’.

Ο Δένδιας και ο Ιλχάν Αχμέτ βρίσκονται στην ίδια γραμμή όσον αφορά το γεγονός ότι πάντοτε βλέπουν καχύποπτα την Τουρκία και ότι συστηματικά διατυπώνουν θεωρίες συνωμοσίας.

Ας προχωρήσουμε αποδεικνύοντας αυτά που έγραψα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ξεκίνησε το 1821 με την ‘εξέγερση της Πελοποννήσου’ κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι. Ας δούμε λοιπόν τις εκφράσεις που είχε χρησιμοποιήσει ο Ιλχάν Αχμέτ σε ανάρτησή του το 2023: «Η Εθνική Επανάσταση, η κοινωνική αφύπνιση της λαϊκής μάζας ενάντια στον αυταρχισμό και στην αδικία των κάθε είδους τυράννων, συμπίπτει ιστορικά με την Επανάσταση του 1821».

Ο Ιλχάν Αχμέτ στη συνέχεια του μηνύματός του είχε αναφέρει επίσης τα εξής: «Η πολυπολιτισμική Θράκη υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στο μεγαλείο των αγωνιστών του 1821».

Η φωτογραφία αυτού του μηνύματος, την οποία ο Ιλχάν Αχμέτ διέγραψε μετά τις αντιδράσεις, είναι η φωτογραφία που βλέπετε στη σελίδα. [σ.σ. το άρθρο προσβάσιμο και στο link Türk – Yunan ilişkilerinde utanma sınırı… ]

Θα μπορούσατε να πείτε “και τι σας νοιάζει εσάς αν οι ψηφοφόροι του τον εμπιστεύονται και τον ψηφίζουν.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή της ‘Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης’, το 2022, είχε αποπέμψει αυτόν τον Ιλχάν Αχμέτ όπως και τον δήμαρχο Ιάσμου (sic: Yassıköy) .

Οι λόγοι για εκείνη την απόφαση αποπομπής ήταν απολύτως σαφείς, όποιος αντιλαμβάνεται μπορεί να τους βρει.

Υπήρχε και ο σύνδεσμος ‘Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης’ στην Ελλάδα. Λόγω της επωνυμίας του, δηλαδή του όρου ‘Δυτική Θράκη’, κατατέθηκε αγωγή σε βάρος αυτού του συνδέσμου με την αιτιολογία ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτός που αμφισβήτησε την επωνυμία του συνδέσμου επειδή περιείχε τον όρο ‘Δυτική Θράκη’ ήταν πάλι αυτός ο Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Ιλχάν Αχμέτ δεν έχει πρόβλημα μόνο με τον όρο ‘Δυτική Θράκη’ αλλά και με τον προσδιορισμό “τουρκικός”. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ, απαντώντας στον παρουσιαστή που είχε ισχυριστεί ότι υπάρχουν πληροφορίες πως αναφέρθηκε σε “τουρκική” μειονότητα, o Ιλχάν Αχμέτ απάντησε: «Δεν το είπα ποτέ αυτό. Η μειονότητα της Θράκης ορίζεται ως μουσουλμανική μειονότητα από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό». — Αυτή η δήλωση έγινε πάλι από τον ίδιο.

Ένας απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης εφόσον αναφέρεται σε διεθνείς συμφωνίες, δεν θα έπρεπε να πει επίσης ότι η Συνθήκη της Λωζάνης περιορίζει τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών στα 3 μίλια για την καθεμία; Δεν θα έπρεπε να πει ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης τόσο ως προς τα χωρικά ύδατα όσο και ως προς τον εναέριο χώρο; Δεν θα έπρεπε να αναφέρει ότι υπάρχουν αυστηρές διατάξεις στη Συνθήκη του 1947 που ορίζουν ότι τα νησιά που μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα πρέπει να είναι άοπλα;

Όχι, ο Ιλχάν Αχμέτ δεν είπε ποτέ φράσεις που θα μπορούσαν να προσβάλουν αυτούς για τους οποίους λέει ότι υποκλίνεται μπροστά τους.

Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι, εν τέλει, ο İlhan Ahmet είναι ένας βουλευτής στην Ελλάδα και ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και τα δικαιώματα των ανθρώπων της περιοχής όπου εξελέγη βουλευτής.

Ο Ιλχάν Αχμέτ είναι πολύ επιδέξιος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας, διερωτήθηκα ωστόσο τι κάνει σχετικά με τα δικαιώματα των ομοεθνών μας που ζουν στην περιοχή, δηλαδή:

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, που την χρησιμοποιεί ως οδηγό ο Ιλχάν Αχμέτ για να αποφύγει τη χρήση της λέξης ‘Τούρκος’, οι “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους μουφτήδες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες και αντ’ αυτού τους διορίζει η ίδια. Αν ρωτήσετε τι κάνει γι’ αυτήν την κατάσταση ο Ιλχάν Αχμέτ, η απάντηση είναι ότι ασφαλώς και έχει πάρει θέση υπέρ των μουφτήδων που διορίζει η Αθήνα και έχει εργαστεί για το ζήτημα των μισθών που λαμβάνουν αυτοί οι διορισμένοι θρησκευτικοί λειτουργοί, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Ας μην προσπεράσουμε και το γεγονός ότι ο Ιλχάν Αχμέτ τάχθηκε κατά των ηγετών της μειονότητας που εξέφρασαν τα παράπονά τους, μαζί με τους γονείς, για τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης.

Υπάρχουν επίσης πράγματα που έχει πει ο Ιλχάν Αχμέτ για την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, δεν αναφέρομαι όμως σε αυτά για να μην τον φέρω σε μια θέση όπου θα ισχυρίζεται ότι δέχεται πολιτική επίθεση. Το πρόβλημά μου αφορά το σημείο όπου έχουμε φτάσει: από τον υπερασπιστή των λαϊκών δικαιωμάτων Σαντίκ Αχμέτ στον σημερινό Ιλχάν Αχμέτ.

Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να λυπάται που τα όρια της ντροπής μπορούν να ξεπεραστούν τόσο εύκολα

Αρθρογράφος