Με την σιωπή δεν αντιμετωπίζεται η “παραβατικότητα ανηλίκων” στην Ροδόπη…

14 Δεκεμβρίου 202105:00

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου η κοινή γνώμη της Ροδόπης ενημερώθηκε για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και την σύλληψη 38 ατόμων χωρίς στη συνέχεια να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ δεν υπήρξε ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές, παρά το γεγονός ότι οι φήμες και η διασπορά μη επιβεβαιωμένων ειδήσεων έχουν εξελιχθεί σε talk of the town.

Εξαρθρώθηκε (ακόμη ένα) κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Κομοτηνή – Πραγματοποιήθηκαν 38 συλλήψεις

 

Στις 12 Δεκεμβρίου μία ακόμη είδηση έφερε την Κομοτηνή στα ενημερωτικά trends κι αφορούσε στον τραυματισμό 14χρονου από συνομηλίκους του στην περιοχή της Εκτενεπόλ. Ο 14χρονος μεταφέρθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου στο ΣΓΝ Κομοτηνής με μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα. Χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση, από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ μαθαίνουμεότι ο 14χρονος διέφυγε τον κίνδυνο, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Χειρουργική Κλινική ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο τραυματισμός του προήλθε από συμπλοκή με συνομήλικούς του.”

Κι ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μάλλον προσπέρασαν το συμβάν, στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης βλέπουμε μία άλλη διάσταση της υπόθεσης, πολύ πιο σύνθετης και ανησυχητικής για τα δεδομένα της τοπικής κοινωνίας. Βία ανηλίκων: Έφηβοι μαχαίρωσαν με σουγιά τον 14χρονο γιο γνωστού προπονητή

Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ!

Η Ροδόπη βρίσκεται από καιρό στον χάρτη της παραβατικότητας ανηλίκων όπως προκύπτει από την καθημερινή ανάλυση του δελτίου συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ. με τις συλλήψεις ανηλίκων για κλοπές, διαρρήξεις, διακίνηση ουσιών κοκ.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν οι αναφορές στην δραστηριότητα συμμοριών τοπικής εμβέλειας μέλη των οποίων επιδίδονται σε εκφοβισμό συνομιλήκων τους ή προβαίνουν σε πράξεις βίας.

Εγκλήματα (του διπλανού μαχαλά) χωρίς τιμωρία…

Το φαινόμενο δεν είναι βεβαίως (μόνον) τοπικό.Τα στατιστικά στοιχεία για όλη την επικράτεια που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν μια σταθερά αυξητική τάση στη συμμετοχή ανηλίκων σε τέτοιου είδους «ομάδες βίας».

Για το πρώτο οκτάμηνο του 2021, σε όλη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί 99 περιπτώσεις σωματικών βλαβών, για τις οποίες κατηγορήθηκαν 148 ανήλικοι, 793 περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, για τις οποίες κατηγορήθηκαν 1.191 ανήλικοι, ενώ τα θύματα φτάνουν τους 428 ανηλίκους.

Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020, για τα ίδια αδικήματα οι υπηρεσίες ασφαλείας εξιχνίασαν 1.209 υποθέσεις, από τις οποίες κατηγορήθηκαν 1.418 ανήλικοι και τα θύματά τους ήταν 548 άτομα. Το «μωσαϊκό» των κακοποιών εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας είναι πολύχρωμο.

Υπάρχουν αναφορές και για συμβάντα ξυλοδαρμών και ληστειών μεταξύ ανηλίκων ακόμα και μέσα στα σχολεία. Κατά τη διάρκεια του 2020, το διάστημα δηλαδή που η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε «καραντίνα» λόγω της πανδημίας, σημειώθηκε αύξηση 10% σε βίαιες συμπεριφορές εναντίον παιδιών του δημοτικού και 30% της εφηβικής παραβατικότητας, σε σύγκρισή με το 2019.Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στις μέρες μας δρουν τουλάχιστον 25 συμμορίες ανηλίκων στην Αττική. Πρόκειται για ομάδες 10-20 ατόμων, ηλικίας 13-18 ετών, που επιτίθενται με ιδιόμορφα τοπικιστικά κριτήρια και υποτιθέμενες «μάχες γειτονιών».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, ενώ ακόμα πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι σε 9 στις 10 περιπτώσεις ο δράστης δεν είναι κάποιος άγνωστος, αλλά προέρχεται από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού.

Αναφορικά με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω του διαδικτύου, σύμφωνα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.), προκύπτει πως το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, το 89% είναι γένους θηλυκού, από τους θύτες περίπου το 3% είναι ανήλικοι, ενώ το 95% των θυτών είναι γένους αρσενικού.

Πρωτοπόρος στην μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο η κ. Έλενα Ράπτη (video+pdf)

Σχετικά με την αιτιολογία της αυτής εγκληματικότητας ανηλίκων [Στον ελληνικό ΠΚ ανήλικα άτομα νοούνται όσα κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης έχουν ηλικία μεταξύ του δωδέκατου και του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας τους συμπληρωμένων(Νόμος 4619/2019)] η Επιστήμη της Εγκληματολογίας εστιάζει στην θεωρία της θεσμικής δυσλειτουργίας, κατά την οποία στο επίκεντρο τίθενται οι κοινωνικοποιητικοί θεσμοί (οικογένεια, σχολείο, εργασία, αξιακή ατμόσφαιρα της κοινωνίας) και ο τρόπος λειτουργίας ή υπολειτουργίας τους.Είναι σαφές ότι η νεανική παραβατικότητα και η έξαρσή της τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζονται με επιμέρους ενέργειες και αποσπασματικά.

Χρειάζεται ένα συνεκτικό ολιστικής αντιμετώπισης, που ξεκινάει από το σπίτι κάθε εφήβου, επεκτείνεται στο σχολικό περιβάλλον και φτάνει στην ίδια την κοινωνία που καλείται να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία της Ροδόπης

Λόγω των ιδιαιτέρων δημογραφικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της Ροδόπης, επιβάλλεται:
1.να αναδειχθεί το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων
2.να καταγραφούν οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων
3.να εξετασθεί η μεταχείριση των παραβατών από τις επίσημες μορφες κοινωνικού ελέγχου και τα είδη των « Μέτρων » που τους επιβάλλονται

Εκ των ανωτέρω τεθέντων στόχων μελλοντικής φόρτισης προκύπτει ότι πρέπει να απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα:

α) υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητος στην Ροδόπη και σε ποια έκταση;
β) συμμετέχουν οι ανήλικοι στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων;
γ) υφίσταται το στοιχείο υποτροπής και σε ποιο ποσοστό, μεταξύ των ανηλίκων παραβατών;
δ) ποιο το είδος των δικαστικών αποφάσεων και των «Μέτρων» που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια Ανηλίκων και κατά πόσον αυτά εφαρμόζονται και επιτυγχάνουν το σκοπό τους;
ε) υφίστανται παραβατικές συμπεριφορές στο χώρο του Σχολείου;

Τα “εισαγγελικά παιδιά” της Κομοτηνής…

Ένα πρώτο μεθοδολογικό βήμα αποτελεί το πρόγραμμα «Live without bullying» του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) που δημιουργήθηκε το 2015, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Πρόκειται για μια παροχή δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές από επαγγελματίες ψυχολόγους. Από την έναρξη της λειτουργίας της η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη και του υπουργείου Παιδείας.

Αντί επιλόγου, προτείνουμε να ακολουθήσετε τους συνδέσμους που παρεμβάλλονται στο παρόν κείμενο.

Στη χώρα των αθώων…

Αρθρογράφος