Οι μυρωδιές που ξεχύνονται από τον φούρνο όσο ψήνεται αυτή η λαγάνα θα μας θυμίσουν τσουρέκι, το ίδιο και όταν τη φέρουμε στο στόμα για να την πρωτογευτούμε. Τι έκπληξη λοιπόν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι αλμυρή, μια λαγάνα κανονική δηλαδή. Ωραία πινελιά, επίσης, η γλυκιά «αλευρόκολλα» με την οποία την αλείφουμε, ένα άλειμμα από νερό, μέλι και αλεύρι, που βοηθάει να κολλήσουν καλύτερα το σουσάμι και το μαυροκούκι.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: περίπου 1½ ώρα, Ψήσιμο: 30΄
Για το άλειμμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα με το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
Βάζουμε σε καθαρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας και κάνοντας τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Ανακατεύουμε σε μπολάκι το αλεύρι με το νερό και το μέλι και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της λαγάνας.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;