Ένα νόστιμο γλυκόξινο πιάτο για το κυριακάτικο τραπέζι σας.
Από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά για 4-5 άτομα:
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.200γρ., κομμένο σε μερίδες
αλεύρι για το αλεύρωμα
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
24 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 αβγά
χυμό από 1½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Πλένετε και στεγνώνετε καλά τις μερίδες του κοτόπουλου. Τις αλατίζετε και τις αλευρώνετε καλά. Τις τηγανίζετε σε άφθονο, ζεστό σπορέλαιο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές, τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε μια πιατελίτσα.
Μόλις τηγανίσετε όλες τις μερίδες, παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε και βάζετε μέσα τις τηγανισμένες μερίδες του κοτόπουλου. Ταυτοχρόνως βάζετε και τα δαμάσκηνα. Σοτάρετε με προσοχή τα υλικά σας για 2-3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε και βράζετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια συμπληρώνετε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, μέχρι να μισοσκεπαστεί το φαγητό. Αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα, μετριάζετε τη φωτιά και βράζετε το κοτόπουλο για 45-60 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνει τρυφερό.
Όταν σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμο, ετοιμάζετε το αβγολέμονο. Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνετε τα δύο υλικά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το αβγολέμονο, αναταράσσετε την κατσαρόλα και σερβίρετε.
protothema.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;