Κομοτηνή: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών

5 Οκτωβρίου 201708:23

Η λειτουργία ιατρείου εμβολίων στο Νοσοκομείο και ο δωρεάν εμβολιασμός των πολιτών που προσέρχονται σ’ αυτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη απομακρύνει τα χειρότερα για τον πληθυσμό της περιοχής. Σύμφωνα με την κυρία Ελένη Καρανικολάου, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής η πρόληψη είναι το Α και το Ω στην παιδική ηλικία για την μετέπειτα ζωή των παιδιών. «Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική στο θέμα των εμβολιασμών, η μη πραγματοποίηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο από νοσήματα που έχουν εμφανιστεί ξανά, όπως η Ιλαρά». δηλώνει. Παράλληλα, αποκαλύπτει πως η Κλινική προβαίνει και σε ελέγχους των βιβλιαρίων των μικρών παιδιών.

Ελένη Καρανικολάου, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής
 
 Έλεγχος βιβλιαρίων για τον εντοπισμό των ανεμβολίαστων παιδιών
Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του εμβολίου Μαντού (mantoux) συγκεντρώθηκαν όλα τα βιβλιάρια και θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες η μελέτη  τους για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσον τα παιδιά που έκαναν το εμβόλιο αυτό, είναι πλήρως εμβολιασμένα ή όχι. Επίσης, πραγματοποιούνται ενέργειες από την Παιδιατρική ώστε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία της περιοχής να εμβολιαστούν οι μαθητές Ρομά, καθώς στις τάξεις αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σημειώνεται μεγάλο κενό στην πρόληψη. «Δεν φέρνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμούς. Δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει πρόληψη και γι αυτούς και για τον γενικό πληθυσμό.» δηλώνει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής και προσθέτει «Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Τα νοσήματα πολλά. Μια ερυθρά που θα κολλήσει μια έγκυος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθεί η ανεμοβλογιά, η ιλαρά κ.α. Τα εμβόλια υπάρχουν.»

Ο τρόπος διαβίωσης των Ρομά και η έλλειψη ενημέρωσης απομακρύνει από την πρόληψη
Σύμφωνα με την κυρία Καρανικολάου, οι Ρομά συνεχίζουν να είναι μεγάλο «πρόβλημα» λόγω του τρόπου διαβίωσής τους, συνωστίζονται σε μικρούς  χώρους. Πολλοί παρουσιάζουν ήδη  κοκκυτοειδή βήχα. «Τους τελευταίους δύο μήνες το διαπιστώνουμε σε παιδάκια Ρομά που έρχονται στην Κλινική. Διαπιστώνουμε επίσης ότι πολλά παιδιά είναι ανεμβολίαστα. Δυστυχώς αρκετά μέχρι και την προσχολική τους ηλικία.»
Γι αυτό το λόγο δρομολογούνται προληπτικοί εμβολιασμοί. «Καλή δουλειά γίνεται και από τους Ιδιώτες παιδίατρους. Παιδιά που νοσηλεύονται εδώ από τον γενικό πληθυσμό είναι πλήρως εμβολιασμένα. Αυτό που φοβόμαστε είναι μήπως εμφανιστεί από τους Ρομά κάτι, αλλά θα προβούμε σε εμβολιασμούς των παιδιών τους.» δηλώνει η διευθύντρια και σπεύδει να προτρέψει όλους να μην φοβούνται τα εμβόλια. «Η αμάθεια, η ημιμάθεια κάνει πολύ μεγάλο κακό. Γι αυτό θα πρέπει να εμπιστεύονται τους παιδίατρους τους. Και να κάνουν τα εμβόλια, χωρίς να τρομοκρατούνται. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να  ενοχοποιούν τα εμβόλια. Η πρόληψη εξασφαλίζει υγεία στην ενήλικο ζωή.» καταλήγει.

(Πηγή: ΕΡΤ Φώτο:Ελένη Καρανικολάου – Ρεπορτάζ – Κείμενο – Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου)

Αρθρογράφος